Bağımsızlık Yolu Hukuk Komitesi, aile içerisinde bilhassa kadınlar, çocuklar ve yaşlıların şiddete maruz kaldığına dikkat çekerek, ülkede aile içi şiddet vakalarının büyük oranda cezai yargıya yansımadığını belirtti.

Bağımsızlık Yolu Hukuk Komitesi, yaptığı yazılı açıklamada aile içi şiddet yargılamalarını değerlendirdi.

Aile içi şiddet vakalarının büyük oranda cezai yargıya yansımadığına dikkat çekilen açıklamada, çoğu zaman eşler arasında yaşanan şiddet vakalarının polise intikal etmediği, ettiği zamanlarda ise polisin gerekli özeni göstermemesi sonucu darp şikâyeti alınmadığını belirtildi.

Darp şikâyeti sonrası eşlerin tekrar barışması ve/veya barıştırılması durumunda ise genel olarak şikâyetlerin geri çekildiği ifade edilen açıklamada, “Aile içerisinde bilhassa kadınlar, çocuklar ve yaşlılar şiddete maruz kalmaktadır. ‘Aile meselesi’ kisvesiyle çoğu zaman gizlenen aile içi şiddet vakaları ölümle sonuçlandığı zamanlarda dahi özel kalması meyili olduğunu görmekteyiz” denildi. 
 
Aile içi şiddetin suç olduğu vurgulanan açıklamada, aile içi şiddetin hem bir suç olması, hem de nedenlerinin ve sonuçlarının toplumsallığı vesilesiyle kamusal bir mesele olduğu ve tartışılması gerektiği kaydedildi

Açıklamada, Bağımsızlık Yolu Hukuk Komitesi’nin kadına yönelik şiddet yargılamalarının takipçisi olacağı ve kamuoyu ile paylaşılacağı vurgulandı.