Bağımsızlık Yolu, özel sektörde sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasını talep etti.

Bağımsızlık Yolu adına yazılı bir açıklama yapan Omorfo Birimi Sorumlusu Celal Özkızan, Başkakan Hüseyin Özgürgün’ün “Kıbrıs’ta Kıbrıslı yoktur, Türkler ve Yunanlar vardır” sözünün, “Kıbrıslılık-Türkiyelilik” ayrımının bir diğer yansıması olduğunu savunarak, bunu suni bir ayrım olarak gördüklerini, sağ zihniyetin bu ayrımı kaşımaya çalışmasının temelinde ise Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan emekçilerin birleşmesini engelleme amacının yattığını” iddia etti.

Açıklamada, “Kıbrıs’ın kuzeyindeki emekçilerin, nerde doğmuş ve nerden göç etmiş olurlarsa olsunlar, Kıbrıs’ı bir vatan toprağı olarak sahiplenmeleri buralı olmaları için yeterlidir. O yüzden biz, eğer Özgürgün’ün bu kimlik temelli ayrımcılık girişimine yine kimlik temelli bir cevap verirsek, sağ zihniyetin tuzağına düşmüş oluruz” iddiasında bulunuldu.

Bağımsızlık Yolu açıklamasında, Başbakan Özgürgün’ün “emekçi Türkiyeli göçmenlerin sömürülmesi, ezilmesi, inşaatlarda yaralanması, ölmesine karşı” neden hiçbir önlem almadığı soruldu ve “Özgürgün, bu emekçilerin kendi ortak çıkarlarının farkına varıp bir araya gelmelerinden mi korkmaktadır ki, Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımcılığını kaşımaya çalışmaktadır” denildi.

Kıbrıslı Türk halkının gerçek sorunlarının yoksullaşma ve yoksunlaşma, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel insan haklarından mahrum kalma ve bu hakların gittikçe daha çok paralı hale gelmesi olduğu savunulan açıklamada, hükümetlerin emekçi halkın yanında değil, sermaye sahiplerinin yanında olduğu iddia edildi.

Açıklamada, “Kıbrıslı Türk halkının sorunu emek sermaye çelişkisidir ve nerde doğmuş ya da nerden göç etmiş olursa olsun, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan her emekçinin bu açıdan çıkarı ortaktır. Özgürgün, sermayenin sözcülüğünü yaptığı için emekçilerin kendisine düşman olacağını bildiğinden, bunu engellemek adına konuyu saptırıp, suni bir Türklük-Kıbrıslılık gündemi yaratmaya çalışmaktadır. Kıbrıslı Türk halkı olarak bu provokasyona cevabımız da kimlik temelli değil emek temelli olmalıdır” ifadeleri kullanıldı.