Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, özel sektörde sendikalaşmanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurguladı. Çalışanların örgütlenme hakkının yasal güvenceye kavuşturulmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Özyiğit, TDP olarak bu konuda yasa önerisi hazırlığında olduklarını açıkladı.

Bağımsızlık Yolu, “Sendikasız Çalıştırılmak Yasaklansın” kampanyası hakkında görüş alış verişinde bulunmak ve ileriye dönük işbirliklerini geliştirmek amacıyla TDP’yi ziyaret ederek Genel Başkan Cemal Özyiğit ve Girne Milletvekili Zeki Çeler ile görüştü. TDP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Ziyarette, özel sektörde sendikalaşma ile ilgili bir kampanya başlatıldığını, kampanya'nın ilk kez özel sektördeki sorunlara değindiğine dikkat çeken Bağımsızlık Yolu temsilcileri, bu kampanyanın emek güçleri ile emekçileri, kamu emekçileri ile özel sektörde çalışan emekçileri, yerli emekçiler ile göçmen emekçileri biraraya getirebilecek ve sermayeye karşı örgütleyebilecek kapsamda olduğunu belirtti.

Bu kampanya sayesinde, emekçilerin sendikalaşma taleplerini, patronlarla karşı karşıya gelmeden, hükümet üzerinden dile getireceklerine dikkat çeken Bağımsızlık Yolu temsilcileri, bunun da emekçilerin işten atılmadan mücadele edebilecekleri bir zemin yaratacağına dikkat çekti.

Görüşmede ayrıca, daha rahat hareket edebilecek olan özel sektör emekçilerinin, mücadelelerini yükseltebileceği ve emek hareketinde de bir ivme yaratabileceği üzerinde duruldu.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de yaptığı konuşmada; hak, adalet, eşitlik temelinde sosyal demokrat bir politika izleyen TDP’nin, örgütlü toplumu son derece önemsediğini kaydetti.

Özyiğit; ülkede maalesef yalnızca kamu sendikacılığı olduğuna, o alanda da sıkıntılar bulunduğuna, özellikle toplu sözleşme düzenindeki eksiklikler, uygulamalardaki sorunların her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Özel sektörde ise durumun içler acısı olduğunu, hiçbir sosyal güvenceye sahip olmayan çalışanların geleceğinin işverenin iki dudağı arasında olduğunu belirten Özyiğit, halen pek çok işyerinde kaçak işçi çalıştırıldığını, yasal olarak çalışanlara ise çift bordro uygulaması yapıldığını kaydetti.

Özyiğit, çift bordro uygulaması ile maaş ve ücret esasından değil, asgari ücret esasından yatırım yapıldığını söyledi.

Gerekli güvenlik tedbirleri alınmadığı ve gerekli denetimler yapılmadığı için de meydana gelen iş kazalarında yaralanmalar, hatta ölümler olduğunu belirten Özyiğit, hem çalışanların hem de ailelerin mağdur olduklarını ifade etti.

Cemal Özyiğit, tüm bu gerçekler göz önüne alındığında özel sektörde sendikanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu, çalışanların örgütlenme hakkının yasal güvenceye kavuşturulmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

TDP olarak uzunca bir süredir bu konu üzerinde çalışma yaptıklarını, TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in de ‘Özel sektörde sendikalaşma’ ile ilgili bir yasa önerisi hazırlığı yaptığını açıklayan Özyiğit, “Bağımsızlık Yolu’nun bu girişimlerini de olumlu buluyor ve destekliyoruz. Tüm bu çalışmaları bir araya getirip hazırlanan öneriyi birlikte netleştirmek ve Meclis’e sunmak son derece gereklidir” ifadelerini kullandı.