Bağzıbağlı: Kablo ile Elektrik Stratejik, Teknik ve Ekonomik Bakımdan Değerlendirilmelidir”

Halkın Partisi Enerji Çalışma Grubu üyesi ekonomist Kemal Bağzıbağlı, Kanal T’de yayınlanan Uyan Kıbrıs programının konuğu oldu. Programda Halkın Partisi’nin kablo ile elektrik konusundaki görüşlerini anlatan Kemal Bağzıbağlı’nın yaptığı açıklamalarda hükümete “su konusundakine benzer bir süreci bu kez elektrikte bu halka yaşatmayın” çağrısı yaptı ve şu görüşleri ortaya koydu:

“Halkın Partisi, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunu, enterkonnekte elektrik şebekesine katılım çerçevesinde değerlendirmekte ve doğru temeller üzerine oturtulması kaydıyla desteklemektedir. Kablo ile elektrik konusu, tek bir tedarikçiden elektrik alınarak bu konuda bir tür bağımlılık ilişkisi oluşturma şekline dönüştürülmemelidir. Kablo ile elektrik konusunda hükümetin Bakanı ve Başbakanı arasında söz birliği olmadığını, hükümet yetkililerinin halkı doğru bilgilendirmediğini, ilgili Bakanın söylediği şekilde abartılı fiyat ucuzlamalarının olmayacağını görmekteyiz. Yapılması gereken bu önemli konunun stratejik, teknik ve ekonomik olarak kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasıdır.”

Halkın Partisi olarak 2016-18 ekonomik protokol taslağı üzerine yaptıkları kapsamlı açıklamada da kablo ile elektrik konusuna değindiklerini belirten Kemal Bağzıbağlı, “kablo ile elektrik getirilmesinin bir süre sonra KIB-TEK’in küçülerek tamamen ortadan kalkmayacağının ve ülkenin elektrikte tamamen dışa bağımlı hale dönüşmeyeceğinin protokolde kayıt altına alınması gerektiğini vurguladık. Fakat protokolün son şekline baktığımızda böyle bir şey göremiyoruz” dedi.

Hükümetin Bakanı ve Başbakan Arasında Koordinasyon Yok

Bağzıbağlı ayrıca, ilgili Bakan ve Başbakan arasında koordinasyon eksikliği olduğunu belirtti ve “Ekonomi ve Enerji Bakanı ‘protokol üzerinde çalışacağız’ açıklamasını yaptıktan iki gün sonra Başbakan ‘kablo konusunda yapım aşamasına gelindiğini’ söyleyebiliyor” ifadelerini kullandı. “Enerji protokolünde olması gereken unsurları belirttiğimiz ve hükümete önemli sorular yönelttiğimiz 8 Eylül 2016 tarihli basın açıklamamıza ek olarak, Sayın Başbakan’a sormak istiyoruz, yapım aşamasına gelen bu konuda deniz altı fizibilitesi yapıldı mı ve ihaleye çıkıldı mı?”

Hükümet Halkı Doğru Bilgilendirmiyor

Programda, Ekonomi ve Enerji Bakanı’nın yaptığı “25 kuruşlara halkımız evinde elektrik tüketecek” açıklamasına da değinen Bağzıbağlı şöyle konuştu: “hükümet halkı doğru bilgilendirmiyor. Kablo ile elektriğin evimize 25 krş/kWs’a geleceğini iddia eden ilgili Bakan belli ki kablo ile Teknecik’e ulaşan elektriğin (27 krş/kWs) buradaki

iletim-dağıtım (13 krş/kWs) ve soğuk yedekleme (3 krş/kWs) masraflarını hesaba katmıyor. Halkın Partisi Enerji Çalışma Grubu olarak yaptığımız çalışmalara göre mevcut şartlarda en iyimser senaryoyla kablo ile elektriğin evlerimize 43 krş/kWs gelebileceğini hesaplamaktayız.”

Eski Siyaset Yüzünden %25 Daha Pahalı Elektrik Tüketmekteyiz

Mevcut elektrik maliyetlerini anımsatan Bağzıbağlı, “maliyetlerimize baktığımız zaman, KIB-TEK’in siyasi müdahalelerden dolayı tahsil edemediği alacaklarından doğan faiz giderinin ve 2024’e kadar AKSA’ya ödenmesi gereken kira bedelinin toplam maliyetin %25’ine tekabül ettiğini görmekteyiz. Diğer bir deyişle, yıllardır süregelen eski siyaset anlayışından dolayı elektriği %25 daha pahalı kullanıyoruz” diye konuştu. 

Kablo ile Elektrik Stratejik, Teknik ve Ekonomik Olarak Değerlendirilmelidir

Kablo ile elektrik konusunun stratejik, teknik ve ekonomik olarak iyi incelenmesi gerektiğini belirten Bağzıbağlı, “geri dönüşü olmayan bu önemli konuda tüm detaylar kamuoyu ile paylaşılmalı ve her açıdan inceleme yaparak doğru karar verilmelidir” dedi. Kemal Bağzıbağlı son olarak, “kendi üretim kapasitemizin yanı sıra kablo ile elektriğin alternatif enerji kaynağı olmasını, arz güvenliğini sağlamasını ve Avrupa enterkonnekte elektrik ağına bağlanmamızı stratejik ve teknik olarak desteklemekteyiz. Buna ek olarak, ekonomik hesaplamaların da iyi yapılması gerektiğini ve halkın tüm yönleriyle bilgilendirilmesinin şart olduğunu vurgulamaktayız” ifadelerini kullandı.