Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılabilmesi için bir yandan süreç yavaş da olsa işlemeye devam ederken, öte yandan Rumların özellikle Derinya Sınır Kapısında statü sorunu yarattıkları öğrenildi. 

Tüm işlerin ağustos ayında tamamlanmasının planlandığı Derinya Sınır Kapısında en büyük sorun “statü” 

Üç aşmalı bir çalışmanın yapıldığı sınır kapısında KKTC tarafından uygulanan ilk etap tamamlandı. Avrupa Birliği’nin 1 milyon Euro’luk finansmanı ile yol dökümü tamamlandı. 

Bölgedeki ikinci etap çalışma askeri noktaları içeriyor. Telin geri çekilmesi, nöbet kulübesinin yerinin değiştirilmesi gibi çalışmaları içeren ikinci etap işleri için de KKTC hükümeti 1 milyon TL değerindeki ihaleyi sonuçlandırdı.

150 metrelik yol için sorun yaratılıyor 

Üçüncü ve son etap ise 150 metrelik ara bölgede kalan yol. Rumlar bu noktada statü sıkıntısı yaratıyorlar. 150 metrelik yolu kimin yapacağı, bunu kimin finanse edeceği konusunda Rumların rahatsızlığı var. KKTC Cumhurbaşkanlığı iki tarafın Karayolları Dairesi’nin bu yolu yapmasını teklif etse de Rum tarafından buna “tanınma1” anlamına geleceği nedeniyle karşı çıkış var. Bu noktada UNDP devreye girdi ve parayı onların yapması konusu gündeme geldi. Ancak henüz netleşmiş bir durum söz konusu değil. 

Üçüncü etap ise geçiş kapısının konması ve buradaki elektrik, su, bilgisayar alt yapısı, polis kulübesi gibi eksikliklerin giderilmesi. İhale keşif bedeli çıktı ancak henüz ihale edilmedi. Edindiğimiz bilgiye göre burada bir sıkıntı yok, hükümet gerekli parasal katkıyı yapacak ancak bunun için Rumların kafasındaki duvarın yıkılması gerekiyor, zira 2’inci ve 3’üncü etap sonuçta eş gidim içerisinde noktalanacak projeler. 

Rumlar Aplıç’da adım atmıyor 

Kıbrıs Türk tarafının  açılması için uğraş verdiği diğer kapı da Lefke bölgesindeki Aplıç Sınır Kapısı. Burada da iki etaplı bir proje var. Projenin ilk etabını oluşturan asfalt dökümü  büyük ölçüde bitti. Finansmanını AB’nin sağladığı ilk etap proje için 600 bin Euro ödendi. Sadece asfaltın son katmanın dökülmesi kaldı ki; bu da ikinci etap ile birlikte tamamlanacak. Burada da 500 metrelik ara bölge var ki iki toplumun bu noktayı yine birlikte yapması gerekiyor. Burada da Derinya’daki duruma benzer bir sorun var. Ancak bundan çok daha önemli bir başka konu var Aplıç’ta.. Türk tarafı ilk etap çalışmayı tamamlama aşamasına getirmiş durumdayken, Rumlar _ki asfalt dökmesi gereken alan Kuzey’den daha fazla_ henüz hiçbir adım atmış değil. 2.5 kilometre’lik asfalt çalışması için girişime başlamayan Rumların çeşitli bahaneler ortaya sürdüğü öğrenildi.  Aralık ayında bu noktayı bitirme taahhütleri var ancak bu hızla çalışmaların Aralık ayına bitmesi imkansız gibi. 

İstimlak sorunu 

Kıbrıs Türk tarafında Aplıç’ta kullanılacak otopark için ayrılan aranda 25-30 kadar arazide istimlak sıkıntısı ortaya çıktı. Hükümet bu konunun aşılması için gerekli kaynağı bulacağı konusunda Cumhurbaşkanlığı2na taahhüt vermiş durumda. Bu noktadaki polis kulübeleri, elektrik, bilgisayar, su alt yapısı gibi işlemler için ihale süreci başladı ve bu noktada kaynak sıkıntısı da yaşanmadı. 

Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre Derinya kapısının tüm işlemleri Ağustos ayında tamamlanacak. Ancak Aplıç kapısında süreye ihtiyaç var. Sürecin Aralık ayına sarkacağı hesap ediliyor.