Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili tartışmalara değindi, bu yöndeki açıklamalara tepki gösterdi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, partideki muhaliflerin kurultay girişimlerinin şimdilik sonuçsuz kalması hakkında "10 Temmuz hikâyesi sona ermiştir. Şimdi önümüze bakacağız" dedi.

"Dört arkadaşın ortak toplantısında basına intikal eden 3 önemli başlık var. Bunlardan en önemlisi yargının kararının sabırla beklemektir. Onu biz de istiyoruz. Onların da istediği görülüyor. Demek ki 10 Temmuz hikâyesi sona ermiştir. Şimdi önümüze bakacağız. Diğer konular onların bileceği iştir. Ancak 7 aya yaklaşan bir süreç içerisinde MHP'yi itibarsızlaştıran, MHP'yi tarlaya süren korsan toplantılar yapan, tellere tırmanan, bayramlaşma alternatifini ortaya koyan eğer birileri varsa ki inceleniyor bunlarda Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilmek suretiyle üzerlerinde gerekli işlem yapılacaktır. Ve MHP ayıklanacak ve yeniden kaynaşarak yoluna devam edecektir." 

Bahçeli, Alparslan Türkeş'in başlattığı, kendisinin ise bir süre devam ettirdikten sonra uygulanmasına son verdiği 'Tekir Yaylası Kurultayı'nda toplanma çağrısına yönelik bir soru için "Yayla hepimizin yaylası. İsteyen çıksın" dedi.

"Suriyeliye TOKİ" tepkisi

Grup toplantısındaki konuşmasında "Kendi vatanlarını bırakıp gelenlere, bir kalemde Türk vatandaşlığı payesi vermek, ortak vatandan bahsetmek eğer düşüncesizlik değilse telafisi imkânsız bir şuursuzluktur" diyen Bahçeli, Erdoğan'ın "Suriyelilere TOKİ'nin elindeki boş konutlar verilebilir" şeklindeki açıklamasını eleştirdi.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

"Madem Suriyelilere verilecek TOKİ konutları var idiyse, bu milletin asil evlatlarından bu zamana kadar niçin esirgenmiştir? Sayın Erdoğan, Varşova dönüşü uçakta aynen şöyle demiştir: 'Bugün bir Türk, Alman vatandaşı oluyor da, Amerikan vatandaşı oluyor da, benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın?' Yine Sayın Erdoğan, Suriyelilerin bir bodrumda 10-15 kişi tıkış tıkış kaldığını söylemektedir. Teşhis doğrudur, ama insanlıkla bağdaşmayan bu tablo sadece Suriyelilerin muhatap olduğu dram değildir. Bu çerçevede hepimizi rahatsız eden örnekleri çoğaltmak ve genellemek mümkündür, Sayın Erdoğan’a tavsiyem, önce kendi vatandaşlarımızın ibretlik ve hazin hallerine bakmasıdır."

'Suriyelilerin neden olduğu sosyal uyumdaki açmazlar, asayişsizlik, ahlaki problemler...'

"Suriyelilerin çıkardığı olaylar gün be gün fazlalaşmaktadır. Konya Beyşehir’deki üzücü ve düşündürücü olay henüz çok yenidir. Suriyelilerin neden olduğu sosyal uyumdaki açmazlar, sınır il ve ilçelerimizdeki asayişsizlik ve ahlaki problemler toplumsal huzurumuzu tehdit etmektedir. Türk vatandaşlığı Cumhurbaşkanı’nın keyfine bırakılmış, aklının estiği gibi lütfedeceği bir unvan değildir."

"Milyonlarca Suriyeliye vatandaşlık ikramı milli beka ve varlığımıza ket vurmak, set çekmek, engel çıkarmak anlamına gelecektir. Vatandaş Türk’tür, vatan Türk’tür, millet Türk’tür, geleceğimiz de Türk olacaktır. Son vatanımızı etnik yığınlara teslim edip Türklüğün belini kırmayı aklından geçiren kim varsa, tavsiyem ayağını denk almasıdır.

Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi buna izin vermeyecektir."

"Suriyelilerin dua ve bereketiyle Türkiye’nin dünyada ilk dörde giren bir büyüme sergilediğini söyleyen bazı AKP’li bakanlar da bu milletin aklıyla, irfanıyla alay etmekten vazgeçmelidir. Türk milletinin dua ve bereketini göremeyenlerin, görse bile nimet bilmezlik yapan nankörlerin hesabı da er geç mutlaka sorulacaktır."

Kaynak: Al Jazeera