Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kütüphanesi’nde yer alan toplantının açılış konuşmalarını, YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim görevlisi Deniz İşçioğlu ve Merkez Kaymakamı Dudu Barkınay yaptı.

Konuşmaların ardından muhtarlara sertifika verildi.

ŞANLIDAĞ: “HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ konuşmasında “1.Muhtarlar Buluşması”na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek, mental ve bilimsel her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Şanlıdağ, buluşmanın başarılı geçmesi ve yol haritası belirlenmesini temenni etti.

AKANSOY: “EN ÖNEMLİ BİLGİ KAYNAĞI”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Muhtarlar Buluşması’nın düzenlenmesinin en önemli sebebinin bakanlığın çalışma ve projeleri hakkında muhtarları bilgilendirmek, muhtarlarla fikir alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti.

Vatandaşla bire bir diyalog içinde olan, doğrudan ve kritik hizmet sunan, vatandaşın bir talebi ile her zaman ilk yardıma koşan muhtarların,  devletin en önemli gücü olduğunu belirten Akansoy, muhtarların çoğu zaman büyük bir özveriyle, dirayetle ve zor koşullarda hizmet verdiklerinin farkında olduklarını kaydetti.

Muhtarların yaşadıkları bölgenin sorunlarını en iyi bilen, merkezi idare için olmazsa olmaz bir yol gösterici ve en önemli bilgi kaynağı olduklarını belirten Akansoy, bu anlamda vatandaşın sorunlarını daha iyi takip etmek ve muhtarlarla çok daha güçlü işbirliği oluşturabilmek adına Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar ülkedeki tüm muhtarlarla bir araya gelebilecekleri bir platform yaratmak istediklerini vurguladı.

Bakanlığın 2016 yılı içinde Yerel Yönetimler Reformu’nu tamamlamayı, ilgili yasayı yeniden düzenleyerek tamamlamayı hedeflediğini söyleyen Akansoy, reformun sadece yönetimin harcamalarını düzenlemek üzerine yapılmayacağını kaydetti.

Akansoy, “Mali düzenleme yanında, demokratik düzenimizi yerelden evrensele kurgulayacak bir anlayışı inşa etmek amacındayız. Bu noktada yerinden yönetim anlayışına geçiş ihtiyacının üzerinde ciddiyetle durmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Reformla, sayısal olarak azalacak olan belediyelerin vatandaşa daha etkin, süratli ve kaliteli hizmet sunmasının sağlanacağını söyleyen Akansoy, ayrıca mali disiplin altına alınacak yapısal düzenlemelerin kurgulanacağını ve sivil toplum örgütlerinin de bölge yönetimlerinde rol almasının gündeme taşınacağını kaydetti.

Akansoy, “Bugün eğer biz Muhtarlar Buluşması yapıyorsak, daha çok demokrasi için, daha çok katılım için, sorunlarımızı doğrudan görüşerek çözmek için, toplumsal dayanışmamızı güçlendirmek için, Kuzey Kıbrıs’ı tabandan tavana yerelden evrensele yeniden inşa etmek için yapıyoruz” dedi.

Muhtarların şikayetlerini, taleplerini öğrenmek, birlikte neler yapılabileceğini görmek istediklerini söyleyen Akansoy, Muhtarlar Buluşması’nı her yıl yapmak arzusunda olduklarını belirtti.

İŞÇİOĞLU: “MUHTARLIK 186 YILLIK GELENEĞE DAYANIYOR”

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim görevlisi Deniz İşçioğlu “Mahalle Yönetimi ve Mahalle Yönetiminde Muhtarların Önemi” konulu konuşmasında, muhtarların önemi ve görevleri konusunda bilgi verdi.

Mahalle yönetimlerinde sorun belirleyerek, çözüme katkı sağlamanın daha kolay olduğunu söyleyen İşçioğlu, muhtarların yasal sorumluluklarını anlattı.

Muhtarların görevleri arasında huzur ve barışı korumanın, emniyet güçlerine yardımcı olmanın bulunduğunu belirten İşçioğlu, halkın sorunları ilk aktardığı birimin de muhtarlar olduğunu kaydetti.

İşçioğlu, 186 yıllık geleneğe dayanan muhtarlığın değerinin, her yıl daha iyi anlaşıldığını ifade etti.

BARKINAY: “HİZMETLER, BİLGİSAYAR ORTAMINA TAŞINACAK”

Merkez Kaymakamı Dudu Barkınay, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak “Mahalle Sakinleri Kütüğü Otomasyon Projesi” hakkında sunum yaptı.

Barkınay, “Mahalle Sakinleri Kütüğü Projesi” ile muhtarların vermiş oldukları hizmetlerin bilgisayar ortamına taşınmasının amaçlandığını belirtti.

Projenin 7/24 çalışacak şekilde tasarlandığını, kullanılacak yazılımın çalışan her bilgisayarda, mevcut tüm tarayıcı ve mobil cihazlarda çalışma özelliği olacağını belirten Barkınay, yapılan işlemlerin gizli olacağını ve şifreleneceğini ifade etti.

Yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınacağına işaret eden Barkınay, işlenecek bilgilerin gerektiği hallerde polis soruşturmalarına da ışık tutacağını söyledi.

Barkınay, sistemin kullanımı ile ilgili muhtarlara DAÜ’nün katkılarıyla en az 10 günlük kurs düzenleneceğini dile getirdi.

Sunulacak hizmetlere de değinen Barkınay, muhtarların sistemi kullanarak, vatandaşa ve yabancılara; geçici ikamet, boş konut, bekarlık, daimi ikamet, birlikte yaşam, dulluk belgesi ve konut nakil belgesi verebileceklerini vurguladı.

Barkınay, her belgenin kendi veri tabanında çeşitli daire ve birimler tarafından kontrol edildikten sonra verileceğini ve kayıt altında tutulacağını ifade etti.

Projenin muhtarlar, vatandaş ve belediyelere yönelik kazanımlarıyla ilgili de bilgi veren Barkınay, verilen bilgilerin güvenirliğinin artacağını, bürokrasinin azalacağını, nüfus istatistiklerinin elde edileceğini, sağlık, eğitim, konut, ulaşım gibi alanlarda güncel bilgi sağlanacağını söyledi.