Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin, Türkiye ile yeni fasıl açılmaması yönündeki talebinin AB nezdinde reddedilmesini beklediklerini belirterek "Bu şekilde AB, gerçekten bize karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur" dedi.

Bakan Bozkır, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'u bakanlıktaki makamında kabul etti.

Kabul sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin yarın yapılacak AB Zirvesi'nde Türkiye'yi kınayacağını ve Türkiye ile hiçbir yeni faslın açılmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, Rum yönetiminin kararının AB içinde ele alınması ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"AB sürecimizi Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bu tür ani çıkışlarından veyahut da bu süreci tahakküm altına almasına hiçbir şekilde izin vermeyiz" diyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Biz kendi işimizi yapıyoruz. AB sürecini ilerletiyoruz. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin fasılları açmama yönünde talebinin AB nezdinde reddedilmesini bekliyoruz. Bu şekilde AB, gerçekten bize karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Bu çerçevede biz başlattığımız süreci aynı kararlılıkla aynı güçte devam ettireceğiz. Fasıllar Türkiye'de açılmışçasına ilerletilmektedir. Bundan en ufak bir tereddüdümüz ve sıkıntımız da yoktur. Önümüzdeki 2 yıl zarfında zaten bütün fasılları hem açmış hem kapamış noktasına geleceğiz."

AB VİZE MUAFİYETİ SÜRECİ

Bozkır, AB Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye'nin vize muafiyeti süreciyle ilgili rapora ilişkin olarak da Türkiye'nin imzaladığı geri kabul anlaşması ve vizelerin tamamen kaldırılmasına yönelik vize diyaloğu sürecinin yan yana yürümesi gereken ve bugüne kadar da sorunsuz yürüyen bir süreç olduğunu belirtti.

Vize muafiyeti sürecine ilişkin raporu olumlu bulduklarını ifade eden Bozkır, raporda teknik ve sonuca yönelik hususlara katıldıklarını açıkladı.

Raporun yol haritası için de önemli bir merhale olduğunu kaydeden Bozkır, Komisyon'un üç yıl boyunca benzer raporlar yayımlayacağını ve en son aşamada da Türkiye ile vizelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı yönünde Konsey'in karar vereceğini söyledi.

Vize muafiyeti anlaşmasıyla bağlantılı olarak da geri kabul anlaşmasının yürürlüğe gireceğine işaret eden Bozkır, "Şayet vizeler kalkmadığı takdirde Türkiye'nin 6 ay içinde geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı da mevcuttur" diye konuştu.

Bakan Bozkır, Komisyon'un raporunda Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 70'e yakın beklentiden sadece 9'unun henüz tam olarak yerine getirilmemiş göründüğünü, geri kalanların ise ya tamamen ya da kısmen yerine getirildiğinin raporda yer aldığını aktardı.

Bozkır şöyle devam etti:

"Vize taleplerinin karşılanmasında da olumlu görüntüler var. Türk vatandaşlarının vize taleplerinin reddedilen bölümü geçtiğimiz yıl yüzde 7,5'ken bu sene yüzde 6 dolaylarına indi. İllegal göçte de önemli mesafe katediliyor. 2011'de 700 iken geçen sene bu 300 civarına indi. Yani işbirliğimizin ve olumlu sonuca doğru ilerlememizin iyi gittiğinin göstergeleri."