Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi tarafından organize edilen “Günümüzde Öğretmen Olmak: Beklentiler ve Gerçekler” konulu panel Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün katılımıyla 16 Aralık 2015 Çarşamba günü, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelde daha sonra açılış konuşmaları ve DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı öğretim görevlilerinin piyano ve flüt dinletisi yer aldı.

Panelde ilk konuşmayı gerçekleştiren DAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasında, öğretmenlik mesleğinin, her dönemde toplum bireylerinin şekillenmesinde, toplumların çağdaşlaşmasında ve uygar bir dünya düzeninin kurulabilmesinde en büyük pay sahibi meslek olduğunu anımsatarak, “Bir ülkenin geleceğinin mimarı, öğretmenlerdir. Mühendisini, doktorunu, avukatını, öğretmenini, askerini, polisini, şoförünü, kısacası toplumun her kesiminde hizmet veren insan gücünü yetiştirenler, öğretmenlerdir.” dedi. Prof. Dr. Osam, öğretmenlerin toplumlarda tıp doktorları ve hakimlerden sonra itibar olarak üçüncü sırada yer aldığını söyleyerek, öğretmenlik mesleğinin en itibarlı ve en saygın mesleklerden biri olduğunu aktardı. Her meslek grubunda olduğu gibi öğretmenlik mesleğinin de çeşitli zorlukları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Osam, zaman zaman öğretmenlerin eğitim politikalarında sıkça yapılan değişiklikler, ekonomik güçlükler, iş yükü, veli ve öğrencilerin ilgisizliği, okul yöneticileri ile yaşanan sorunlardan dolayı işlerinde yetersizlik, doyumsuzluk ve tükenmişlik yaşayabildiklerini, öğretmenlerin yaşadıkları sorunları, toplumun onlardan beklentilerini irdelemek ve çözüm önerileri sunabilmek amacıyla fakülte olarak böyle bir panel düzenlediklerini ve panelde çeşitli paydaşlardan konuşmacıların farklı bakış açılarıyla yer alacağını ifade etti. Prof. Dr. Osam konuşmasını Milli Eğitim Bakanlığı, DAÜ Rektörlüğü, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), akademisyenler, öğrenciler ve panele katkı koyan herkese teşekkürlerini ileterek sonlandırdı.

dsc_0044-001.jpg

Prof. Dr. Necdet Osam: “Öğretmenlik sıfatı dünyadaki en önemli sıfatlardan biridir.”

Prof. Dr. Ülker Vancı Osam’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ise öğretmenlik sıfatının dünyadaki en önemli sıfatlardan biri olduğunu ifade ederek “Ben de bir İngilizce öğretmeniyim. İngilizce öğretmeni olmam profesörlük ve Rektör Vekilliği konumumdan çok daha önemli bir konumdur.” dedi. İçinde bulunduğumuz çoğrafyada kan, savaş, ateş, göçmenler, gözyaşı ve birçok acı yaşayan insan topluluklarının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Osam, öğretmenlerin birinci görevinin insanları sevmek olduğunu vurgulayarak insan sevgisi aşılamanın önemine değindi. Öğretmenlerin insani ve ahlaksal değerlere sahip olarak bu değerleri evrensel değerlerle birleştirerek toplumu geleceğe hazırlamak için topluma faydalı insanlar yetiştirmeleri gerektiğini anlatan Prof. Dr. Osam, teknolojinin de her geçen gün ilerlediğini ve öğretmenlerin teknolojiyi ve yeni gelişmeleri de mutlaka yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Osam, panelde konuşulacak bilgilerin öğrencilerin geleceğine katkıda bulunacağını vurgulayarak panele katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

dsc_0018-005.jpg

Bakan Kemal Dürüst: “Öğretmen sürekli öğrenmesi gerektiğini bilmelidir.”

Panele katılarak bir konuşma gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de konuşmasında böyle güzel bir ortamda öğrencilerle birarada bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, panelin birçok temsilcinin belli deneyim ve tecrübelerini paylaşacağı çok anlamlı bir etkinlik olduğunu kaydetti. Kendisinin de bir öğretmen olduğunu vurgulayan Bakan Dürüst, salonda bulunan öğretmen adaylarına seslenerek “Hep birşeyler öğretme noktasında olacaksınız. Bilgi dağarcığınıza ne kadar fazla şey katarsanız, kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar yararlı olursunuz. Öğretmen, sürekli öğrenmesi gereken birşeyler olduğunu bilmelidir.” şeklinde konuştu. Öğretmenlerin kendi devlet yapısına, ülke ulusal değerlerine en fazla sahip çıkması gereken kişiler de olduğunu kaydeden Bakan Dürüst, toplumlardaki aydın kesimin temelinde öğretmenler bulunduğunu ve öğretmenlerin evrensel değerleri de benimseyerek kendi ülkelerine aktarmaları gerektiğini vurguladı. Bakan Kemal Dürüst, öğretmen adaylarına hitap etmenin çok güzel bir duygu olduğunu söyleyerek, ahlaklı, sevgi dolu, kendiyle ve dünyayla barışık, uzlaşmayı bilen, demokrasiyi benimsemiş, ilerici, manevi duyguları yüksek, lider ruhlu, otoriter ve sözünü dinletebilen öğretmenler olabilmeleri yönünde öğrencilere iyi dileklerde bulunarak sözlerini tamamladı.      

DAÜ Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Durdu Karslı yönetiminde gerçekleşen panelde, “Günümüzde Öğretmen Olmak: Beklentiler ve Gerçekler” temasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan (KTÖS) Burak Maviş, DAÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Sancar, İskele Bekirpaşa Lisesi İngilizce Öğretmeni Özge Öğmen ve DAÜ Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Sınıf Öğretmenliği Programı son sınıf öğrencisi Birgül Pektaş sunum gerçekleştirdiler.

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, öğretmen olmaktan her zaman gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek öğretmenlik mesleğinin sürekli gelişme ve öğrenme gerektiren bir meslek olduğunu vurguladı. Öztürkler, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerden istediği birinci noktanın öncelikle mesleklerini sevmeleri olduğuna dikkat çekti. Öztürkler konuşmasını Almanya’da paylaşılan ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgileri içeren mektubun konuklarla paylaşılması ile tamamladı. KTÖS Temsilcisi Burak Maviş ise öğretmen sendikası olarak söz konusu organizasyonda bulunmaktan son derece memnun olduğunu dile getirerek öğretmen adaylarında sevgi, şefkat ve saygının olması gerektiğine vurgu yaptı. Maviş gelecek nesillerin yetişmesinde sevgi, saygı ve şefkatin son derece önemli olduğunu belirterek öğretmenlik mesleğini seçenlerin mesleklerine kendilerini adamaları gerektiğini aktardı. Yrd. Doç. Dr. Mine Sancar, gerçekleştirdiği konuşmasında öğretmen eğitimine değinerek öğretmenlerin mesleki oarak bilmesi gereken özellikler üzerinde durdu. Yrd. Doç. Dr. Sancar, öğretmenin en büyük özelliğinin kendini geliştirmesi olduğunu  vurguladı. Öğretmenlerin okullarda karşılaştıkları problemleri aktaran Özge Öğmen, öğretmenlerin yetki ve sorumlulukları hakkında açıklamalarda bulundu. Öğmen mesleği severek yapmanın son derece önemli olduğunu da aktardı. Birgül Pektaş ise bir öğretmen adayı olarak öğretmen modelinin ne olduğunu aktararak öğretmen adaylarının umutlarından bahsetti. Pektaş, Türkiye’de öğretmen adaylarının karşılaştıkları en büyük sorunun KPSS olduğuna da dikkat çekti. 

dsc_0056-001.jpg

dsc_0065-002.jpg

dsc_0097.jpg