HDP mitingindeki bombalı saldırılara ilişkin Diyarbakır Valiliği'nde açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaptıkları incelemelerde ilk patlayan bombanın TNT olduğunu belirterek, bunun bilyeli olduğunu ve üzerinde cep telefonu düzeneğinin tespit edildiğini vurguladı.

Bakan Eker, olayın faillerinin ortaya çıkarılması için bütün kurum ve kuruluşların çalışma yürüttüğüne dikkat çekerek, en kısa sürede faillerin ortayı çıkarılacağına işaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği mitingde yapılan bombalı saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Diyarbakır Valiliği'nde yapılan ve Vali Hüseyin Aksoy'un da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Eker, ilgili kurum ve kuruluşlarla saldırıları değerlendirdiklerini belirterek, "Dünkü patlamalarda bildiğiniz gibi iki vatandaşımızı maalesef hayatını kaybetti. Bu iki kardeşimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Bu iki vatandaşımız defnedildiler. Yaralılar hastanede tedavi altında. An itibariyle 80 civarında hastanelerde tedavisi devam eden vatandaşlarımız var. Bunların büyük bir kısmı ağır değil. Hafif bir şekilde, bir takım yaralar. 8 vatandaşımızın durumu diğerlerine göre daha ağır durumda. Operasyonları yapıldı. Onlarla ilgili tedavi de devam ediyor. Biz 80 civarındaki vatandaşlarımıza çok acil şifalar diliyoruz" dedi.

"FAİLLERİ KISA SÜREDE YAKALANACAK"

Olay yeri incelemesinin dün gece geç saatlere kadar devam ettiğini ve bütün delillerin toplanarak, değerlendirildiğini vurgulayan Eker, "Ardı ardına olan patlamaların bir tanesi kesin olarak TNT patlayıcı ve bilyeli. Cep telefonu düzeneği var. Diğerinin de TNT olma ihtimali çok yüksek. Ancak henüz kesinleşmediği için bu konuda sadece bu açıklamayı yapmakla kalıyoruz. Tabi ayrıntılı bir şekilde bunlar titizlikle inceleniyorlar. Bunun failleri kısa sürede yakalanacak. Kim yaptıysa bu alçakça bu haince bu gerçekten menfur bir saldırı. Demokrasiye yapılan bir saldırı. 7 Haziran seçimlerine yönelik bir saldırı. Sonuç itibari ile mağdur olan ve zarar gören oradaki hayatını kaybeden vatandaşlarımızı ve yararlanan vatandaşlarımız. Ama sonuçları bu saldırı hepimize yapılmış, bütün demokratik sisteme yapılmış saldırıdır. Biz bunun siyasi sonuçlarının ve hedeflerinin ne olduğunun farkındayız. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla bunu ortaya çıkaracak her türlü çalışmayı yapıyoruz ve inşallah bunu ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

"BÜTÜN HAZIRLIKLAR HDP İLE KOORDİNELİ YAPILDI"

Diyarbakır'da bugüne kadar bütün mitinglerde olduğu gibi dün de gerekli tedbirlerin alındığına işaret eden Eker, şunları kaydetti:

"2 bin 360 güvenlik görevlisi dünkü mitingin güvenli bir şekilde yapılması için görev almıştır. Daha önceki tüm mitinglerde buna yakın sayılarda görevli polis olmuştur. Gününden itibaren HDP yöneticileri ile emniyet temas halinde olmuş. Bütün hazırlıklar onlarla koordineli bir şekilde yapılmış. Onların isteği doğrultusunda önlemler alınmış. Bariyerler ve geçiş noktaları ile ilgili. Miting alanına girişte yapılan kontrollerle ilgili dış çevrenin kontrolü emniyet tarafından iç çemberde de HDP'nin belirlediği tertip komitesi tarafından yapılmıştır. Onlar ayrıca miting alanına giren insanları denetlemişlerdir. Yani iki denetimden geçiyor. Buna rağmen maalesef bu menfur saldırı, menfur patlama vuku bulmuştur. Biz tekrar tekrar üzüntülerimizi bildiriyoruz. Bir başka husus şu, kamuoyu sosyal medya üzerinden bir kirlilik yaratmak suretiyle bir takım siyasi görüşlere alet edilmeye istenmekte, gerek polise gerek hükümete dönük bir takım sosyal medya üzerinden yalan yanlış bilgilerin dolaştığına şahit olmaktayız. Dün gece kan anonsları yapıldı. Ancak bizim aldığımız bilgi hiçbir şekilde kana ihtiyaç olmadığı ve bununla ilgili tüm tedbirlerin alınmış olduğu ve bu anonsu yaptıracak bir ihtiyaç olmadığı yönünde. Buna rağmen sosyal medya üzerinden insanlara, "kan ihtiyacı var gidin kan bağışlayın" şeklinde bir takım anonslar yapılıyor. Emniyetin kendi içinde emniyeti kışkırtmak maksadıyla yaralı polisin öldüğüne dair haberler yayımlanıyor. Belli ki bir kirli el bütün bu olan bitenden bir rant elde etmeye ortalığı biraz daha karışmaya, acıları biraz daha arttırmaya uğraşıyor. Bütün vatandaşlara bu tür haberleri ihtiyatla karşılamalarını, resmi makamlarca açıklanmadığı sürece, algı yaratmaya yönelik olduğunu bildirmek istiyorum."

"9 POLİS YARALANDI, 7 ARAÇ KULLANILAMAZ HALE GELDİ"

Yapılan sağduyu çağrılarını saygıyla karşıladıklarını ve bunun önemli olduğunu vurgulayan Eker, şunları söyledi:

"Bu çağrılar, olayların daha az bir zayiatla gerçekleşmesine yol açmıştır. Ancak başka bir husus daha var. Polise dönük medyada yayınlanan bir takım görüntüler var. Onlar da doğdu değil. 2'si zırhlı, 5 polis arası kullanılamaz hale geldi. 9 polis yaralamış. Bunların bazıları bıçak darbeleri bazıları taşla yaralanmış. Yaralılardan birisi de ağır yaralı. Polislerin ayrıca sanki olayları kışkırtan büyütmeye çalışan bir kesim gibi gösterilmesi de doğru değildir."

"KİMSENİN VATANDAŞLARI KORKUTMAYA HAKKI YOK"

Dünkü patlamaların hedefinin Türkiye demokrasisini ve demokrasi kurallarının işletilemez hale getirilmesi olduğunu anlatan Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle biz Diyarbakır olarak vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde sandık başına gidip demokratik hakkını kullanması. Hangi partiye gönül vermişse serbest bir şekilde gidip oyunun kullanmasını arzu ediyoruz. Bunun için gerekli bütün tedbirler alındı. Vatandaşa çağrımız yok. Dünkü saldırıyı nefretle kınıyorsak ve amacına ulaşmasını istemiyorsak yapacağımız tek şey sükunet içerisinde soğuk kanlılıkla ve cesaretle sandık başında oyumuzu kullanmaktır. Bununla ancak bu saldırılara en güzel cevabı vermiş olacağız. Emniyet ve jandarmanın bütün birimleri bu konuda bütün bu çalışmalarını yaptılar. 900 civarında araç ve yaklaşık 9 bin personel yarın ki seçimle ilgili görevli. Onlar seçim başlangıç saatinden itibaren seçim sonuçlarının il seçim kurulundan yayınlanıncaya kadarki süreç içinde görevlerini yapacaklardır. Diyarbakırlı hemşerilerden özellikle bu saldırının sonucunda buna karşı en güzle tepkinin demokratik, barışçıl bir ortamda yapılacak seçim olduğunu bilmemizdir. Bu seçim Diyarbakır'da sükunet içerisinde gerçekleştirilmelidir. Bunun üzerinden vatandaşları ürkütmeye korkutmaya kimsenin de hakkı yok. Bütün vatandaşların bu bilinçle bu şuurla hareket etmesini ve bu seçimlerin tüm ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tekrar hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

"BU PROVOKASYONLARI BOŞA ÇIKARACAĞIZ"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, ölenlere başsağlığı, yaralananlara da acil şifa dileyerek başladığı konuşmasında, özetle şu ifadelerde bulundu:

"Herhangi bir siyasi partiye her ne gerekçe ile olursa olsun yapılan saldırı tüm siyasi partilere yapılmış demektir. Demokrasiye demokratik siyasete yapılmıştır. Seçime iki gün kala böyle bir saldırının yapılmış olması niyeti açık bir şekilde ortaya koymaktır. Buna verilecek en güzel cevap sandığa gitmek ve provokatörlerin amaçlarını boşa çıkarmaktır. Türkiye'de provokasyonlar değil, milli irade kazanacaktır. Hiç kimse sosyal mühendisliklerle Türkiye'nin geleceğini tayin edemez. Lütfen yarın sandık başına gidelim. Bu olaydan önce böyle bir niyetiniz yoktuysa bile şimdi gidelim. İnadına provokasyonlara karşı koyalım. Provokasyonları boşa çıkarmanın en kestirme yolu provoke olmamaktır. Biz halk olarak artık bu olgunluktayız. Geçmişte çok olaylar yaşadık. Sonradan bir takım failler ortaya çıktığında bu olayların ne tür amaçlarla yapıldığını halkımız gördü. Bu olayın failleri de kısa sürede ortaya çıkarılacaktır. Tüm ekipler çalışıyor. Ankara'dan uzman ekipler geldi. Bir tek insanın hayatı bütün seçimlerden, ideolojilerden ve siyasi hedeflerden daha önemlidir. İnşallah siyaset kurumu olarak sükunet içinde soğukkanlılık içinde bu provokasyonları boşa çıkaracağız."