Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dün Dilovası'nda gerçekleşen katı atık depolama tesisi eylemi hakkında açıklama yaparak, "Bu alanda yeni bir depolama tesisi kesinlikle kurulmayacak, durum yanlış anlaşılmadan ibarettir" dedi.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde katı atık tesisi genişleme çalışması yapıldığı iddiasıyla, genişlemeye karşı olan ilçe halkı tarafından dün bir eylem düzenlenmişti. Düzenlenen eylem sonrasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Kocaeli büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek iddiaların gerçek dışı olduğunu dile getirdi.

Dilovası'da geçmişten bu güne gelen çevresel sorunların çözümü için çalıştıklarını ifade eden Bakan Işık, "1950'lerde kurulan fabrikalar, 1970'lerde oluşan yerleşimle birleşince o günden bu güne kadar Dilovası'da çevre ile ilgili problemlerle maalesef karşı karşıya kalıyoruz. Biz iktidara geldiğimiz günden itibaren Dilovası'nın çevre sorunlarının çözümü ve sanayinin, çevreye etkisinin minimize edilmesi için çok önemli çalışmalar yaptık. Ve son olarak da Dilovası'nda özellikle çevre etkisi olabilecek hiçbir tesisin yapımına müsaade etmeme kararını aldık. Ama devam den tesislerden dolayı yaşanan sıkıntıların da en etkin çözümü için de gayret gösteriyoruz."

İlçede yeni bir depolama tesisine kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyen Başak Işık, "Daha önce Dilovası ilçe sınırları içerisinde yapılması planlanan çöp depone ve yakma tesislerinin yapım kararının iptal edilmesini gerek Valimiz gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız gerekse diğer ilgili arkadaşlarla yaptığımız görüşme sonrasında sağlamıştık. Özellikle dün akşam Dilovası'nda bir eylemin olduğunu haber aldık. Onu incelediğimizde anladığımız kadarı ile bir yanlış anlaşılmadan kaynaklı bir durum var. Bir kere biz Dilovası çöp depone alanının kesinlikle büyütülmesine, genişletilmesine karşıyız. Bunu bakan olarak bizzat kendim ve ilgili arkadaşlara ilettim. Yanlış anlamadan kaynaklanan durum var. Orada yeni bir lot açılması konusu; organik çöplerin depolanması veya tehlikeli atıklarla ilgili değil sadece inört atık dediğimiz, çevreye hiçbir şekilde zararı olmayan tuğla kırığı falan filan gibi atıkların depolanmasına yönelik bir adım olarak arkadaşlarımız ifade ettiler. Buna da özelikle gerek olmadığını Dilovası'nda yeni bir çöp genişleme alanına kesinlikle razı olmadığımızı özellikle söylüyorum" diye konuştu.

Mevcut tesisin durumu hakkında da bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri Işık, "Mevcut tesisin kapasitesi 2016 yılının sonunda zaten dolacak. Belki 2017 yılın başında mevcut kapasitesi dolduğunda oranın tamamen kapatılması yeşillendirilmesi ve bir daha Dilovası'nda bir çöp depone alanının yapılmaması konusunda gerek Büyükşehir Belediye Başkanımıza gerek gerekse Valimize bugünkü yaptığımız değerlendirmede de bu kararı bir kez daha teyit ettik. Daha önceden zaten böyle bir kararımız vardı" şeklinde konuştu.