“Sağlık Bakanı sadece küçük bir kesimin çıkarları korumak adına adım atmaktadır. Sağlık Bakanının bence artık o koltukta oturmaması gerekir” diyen Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu, “Bakanın yaptığı açıklamalarla bu ülkedeki en önemli sağlık kuruluşunun ve iradenin bakanı olmadığını, Tabipler Birliği olduğunu söylüyor. Eğer halkın sağlığından sorumluysanız, sağlık hizmeti veren herkesten de siz sorumlusunuz” şeklinde konuştu

Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanı Salih İzbul’un ‘Denetimler düzen olarak yapılıyor’ sözlerine karşılık ise, “Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak bizler de özel sağlık kuruluşlarının denetleme kurulunun içindeyiz ancak,  4-5 yıldır bu denetim kuruluna bir kez bile çağrılmadık” dedi

Sağlıkta denetlemelerin yapılmadığını da savunan Gardiyanoğluları, “Kamu hekimlerinin yüzde 90’ı dışarda 2’inci iş yapmaktadır ve bu da yasalara aykırıdır. Yasal olmadığı halde kamu hekimlerinin klinik açması, yasal olmadığı halde kamu çalışanlarının özel hastanelerde çalışmasına göz yumulması nedeni ile bu denetimler düzenli olarak yapılamamaktadır” diye konuştu

Gardiyanoğlu, Bakan İzbul’un Orakcıoğlu vakasıyla ilgili yaptığı açıklamaların da doğru olmadığını savunarak, “’Bakanın ‘olayda adı geçen doktorların artık kamuda çalışmadıkları için Sağlık Bakanlığının yapacağı bir şey yoktur’ demesi kabul edilemez ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir Sağlık Bakanı koltuğunda 1 dakika oturamaz” dedi

Eniz ORAKCIOĞLU

Sağlık Bakanı Salih İzbul’un bir süre önce Yeni Bakış’ta yayınlanan söyleşisinde kullandığı, ‘Sağlıkta denetimlerin düzenli olarak yapılıyor ve Fikri Orakcıoğlu vakasında 2 hekimin artık kamuda çalışmadığı için olay bakanlıktan çıktı’ ifadelerine Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu'ndan sert tepki geldi.

Sağlık Bakanı Salih İzbul'un Yeni Bakış'ta yayınlanan açıklamalarına ilk tepki Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim'den gelmişti.

Besim Bakanın "Denetimler yapılıyor"  sözlerine  “madem denetimler yapılıyor, denetim kurulunda olan bizlerin neden haberi yok diye” yanıt vermişti. Besim'in ardından Bakan İzbul'un açıklamalarına bir tepki de Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu'ndan geldi. Gardiyanoğlu meslektaşı Besim'in sözlerine destek vererek, "Sağlıkta denetim yapılmıyor" dedi.

“4-5 yıldır denetim kuruluna çağrılmadık”

Gardiyanoğlu, denetimlerle ilgili şunları söyledi; “Bizde bu noktada Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim’in söylediklerine katılıyoruz, çünkü aynı zamanda Serbest Çalışan Hekimler Birliği de özel sağlık kuruluşlarının denetleme kurulunun içindedir. Biz 4-5 yıldır bu denetim kuruluna bir kez bile çağrılmadık. Bunun yanında bilindiği üzere Kamu hekimlerinin klinik açmaları yasaya göre yasaktır, hal böyle olunca Sağlık Bakanı açılması yasak olan bir yerin denetimini nasıl yapacak? Özel hastanelerde kamu hekimlerinin çalışması yasal değildir, yasa ile yasaklanmıştır. O zaman Sağlık Bakanı özel hastaneleri hekim kadrosunu nasıl denetleyebilir ki? Kısacası yasal olmadığı halde kamu hekimlerinin klinik açması, yasal olmadığı halde kamu çalışanlarının özel hastanelerde çalışmasına göz yumulması nedeni ile bu denetimler düzenli olarak yapılamamaktadır. Siz açılma izni veremediğiniz bir yeri, daha sonradan nasıl denetleyebilirsiniz ki? Tamda bu noktada denetlemelerin yapılmadığını net olarak söyleyebilirim, çünkü kamu hekimlerinin yüzde 90’ı dışarda 2’inci iş yapmaktadır ve buda yasalara aykırıdır.”

“Bakan, iradenin Tabipler Birliği olduğunu söylüyor”

Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanının ‘ben serbest çalışan hekimlere karışmam’ açıklamalarına da anlam veremediğini belirterek, “Sağlık Bakanı bu yaptığı açıklamalarla kendisinin bu ülkedeki en önemli sağlık kuruluşunun ve iradenin Sağlık Bakanı olmadığını, bunlardan sorumlu olanın Tabipler Birliği olduğunu söylüyor. Tabipler Birliği bizim bağlı olduğumuz önemli bir örgüttür, ama ülkenin Sağlık Bakanı halkın sağlıklı bir sağlık hizmeti almasından sorumludur. Sağlık Bakanının sorumluluklarına sadece serbest çalışan hekimler değil, laboratuvarlar, özel hastaneler, özel hekimler hepsi girer. Eğer halkın sağlığından sorumluysanız, sağlık hizmeti veren herkesten de siz sorumlusunuz”

“Böyle bir açıklama kabul edilemez”

Sağlık Bakanı Salih İzbul’un Fikri Orakcıoğlu vakasıyla ilgili olarak da  ‘Konuyla ilgili 1 doktorun emekliye ayrılması, diğerinin ise kamudan men edilmesi bizim yaptığımız soruşturmada elimizi kolumuzu bağladı. Bu yüzden soruşturma bizde kapandı’ şeklinde değerlendirmelerde bulunmasına, önce Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim tarafından tepki almıştı. Besim, “Sağlık Bakanı tüm ülkenin bakanıdır. Kamuda olduğu gibi özel hekim ve hastanelerden de sorumludur” ifadelerini kullanmıştı. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu da Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada,  böyle bir açıklamanın kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Sağlık Bakanı artık o koltukta oturmasın” dedi.

“Sağlık Bakanı artık o koltukta oturmasın”

Gardiyanoğlu, Fikri Orakcıoğlu vakasıyla ilgili Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim’in yaptığı açıklamalara katılmamanın mümkün olmadığını belirterek, “Bizim ülkemizdeki Sağlık Bakanı ne kamu hekimlerinin, ne serbest çalışan hekimlerin, ne de halkın bakanı değil, kamuda çalışan küçük bir kesimin Sağlık Bakanıdır. Bu küçük kesimin çıkarlarını gözetmek adına ne reform yapmaktadır, ne de yasaları dinlemektedir,  kısaca hiç bir şey yapmamaktadır. Bakan sadece o küçük kesimin çıkarları neyi gerektiriyorsa o yönde adım atmaktadır. Sağlık Bakanının bence artık o koltukta oturmaması gerekir. Bundan bir süre önce de bir basın organı Sayın Bakana yazılı olarak bu ülkedeki serbest çalışan hekim sayısını ve adreslerini sormuştu, oda yazılı olarak bilmiyorum diye cevap vermişti” diye konuştu.

“Böyle bir Bakanı koltuğunda 1 dakika oturamaz”

Gardiyanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sağlık Bakanı Salih İzbul’un Fikri Orakcıoğlu vakasıyla ilgili ‘Konuyla ilgili 1 doktorun kamudan emekliliğini istemesi ve emekliye ayrılması, diğerinin ise kamudan men edilmesi sonrasında biz artık bir şey yapamayız’ açıklaması kabul edilemez. Ama bu noktada ilginç olan bu açıklamaları bazı kesimlerin kabul edip sesini çıkarmamasıdır. Sağlık Bakanının Orakcıoğlu vakasıyla ilgili böyle bir açıklama yapması sadece acizliğini gösterir. Bunun yanında bu vaka vukubulduğundan beridir Sağlık Bakanı tek bir resmi açıklama yapmamıştır. Bizler ne yargıcız, ne mahkemeyiz ama bir soruşturma varsa ve ülkenin Sağlık Bakanı da sizseniz çıkıp biz soruşturmayı yaptık 2 hekim suçsuzdur, ya da suçludur biz gereğini yapacağız der ve halkı, en önemlisi de yüreği yaralı olan insanları aydınlatırsınız. Maalesef ki ülkemizdeki Sağlık Bakanı var olan bir problemi çok basite indirgemiş ve demiştir ki  ‘artık bunlar kamuda çalışmazlar benim yapacağım bir şey yoktur.’ Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir Sağlık Bakanı koltuğunda 1 dakika oturamaz.”

“Ufacık kesimlerin çıkarlarını gözetmeyi bıraksın”

Gardiyanoğlu, sözlerini Bakan İzbul'a şu çağrıyı yaparak tamamladı; “Artık ufacık kesimlerinin çıkarlarına gözetmeyi bırakın, Kıbrıs Türk Halkı için ne yapılması gerekiyorsa onu yapın. Biz Serbest Çalışan Hekimler olarak kayıtsız hiçbir şartımız yoktur yeter ki yapılacak olan icraat halkın faydasına olsun, biz bunlara her türlü desteği vermeye hazırız. 4 aydır ortada bir Fikri Orakcıoğlu olayı var ve bu kadar zamanda ağzınızdan tek bir kalem çakılmadı.”

Kaynak: Yeni Bakış