Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

ŞAHALİ

Meclis Genel Kurulu’nda yeniden söz alan Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakan Erkut Şahali, Çakıcı’nın şahsına şaibe iddiası ortaya attığını ifade ederek, “Biz, bir meslek odasını olduğu gibi şaibe altına sokarsak, bu ilme yapılmış bir hakarettir. Bir odanın bizimle imzaladıkları protokolden dolayı suçlanması ne kadar doğrudur, Bakanlığın aldığı karar ortadadır. İhraç söz konusu değildir. Bilirkişi raporundaki yükümlülükler bellidir” dedi.

Burada faaliyetin çevresel boyutunun söz konusu rapora göre yürütüleceğini ifade eden Şahali, ortaya çıkan ham maddenin ne şekilde değerlendirileceğine siyasetin mi karar vereceğini sordu.

“Çevre etkisi bakımından olumsuzluk söz konusu değilse ve oradaki varlığın değerlendirmesi için ÇED uygunluğu varsa o zaman o madde en iyi şekilde değerlendirilir” diyen Şahali, uygulamanın siyasi uygulama ile değil rapora göre ve bilimsel verilere göre yapıldığını anlattı.

Şahali, hammaddenin çimento fabrikalarında kullanılacağını, 95’ten beri bu faaliyetin bu şekilde devam ettiğini söyledi. İmzalanan protokolün sonuçları ortaya çıkmadan yeni bir faaliyet veya uygulama yapılmayacağını belirtti.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu, konunun hassas bir konu olduğunu, gösterilen hassasiyetin benzer konularda da gösterilmesini diledi.

Lefke’de maden ocağı atıkları konusundaki anlaşmanın bir türlü iptal edilmediğini belirten Kalyoncu, şirketin faaliyet yapmadığı halde yapılan anlaşmanın iptal edilemediğini dondurulduğunu söyledi.

Kalyoncu, bazı arazilerin yatırım amacıyla kiralandığını ancak yatırım yapılmadığı halde iptalinin yapılamadığını belirtti.

Alçı taşı ocağının 95’ten beri işletildiğini, ocakla ilgili somut bilimsel veri bulunmadığını söyleyen Kalyoncu, Jeoloji ve Maden Odası’yla istişare halinde bu konuda bilimsel bir çalışma yapılacağını, kararın bundan sonra verileceğini kaydetti.

Kalyoncu, “Suçlayıcı tartışmalar bizi bir yere götürmez. Konu ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olunmada eleştiri yapılıyor” dedi.

Kalyoncu, seçimler nedeniyle bugüne kadar çok sayıda izin verildiğini, şimdi de kendilerinin bu izinleri iptal etmekte zorlandıklarını kaydetti.

Kalyoncu, amaçlarının araştırma yaptıktan sonra, kontrolü sağlamak hatta bazı izinleri iptal etmek olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasası, oybirliğiyle kabul edildi.