Avrupa'nın en büyük yenilebilir enerji şirketi, Norveçli enerji devi Statkraft'ın Türkiye'de gerçekleştirdiği üç HES yatırımından birisi olan Kızılırmak Hidro Elektrik Santrali (HES) düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çorum Valisi Ahmet Kara, AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Cahit Bağcı, Statkraft CEO'su Christian Rynning Tonnesen ve davetliler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2015'in ilk yarısında enerji üretimine 10 milyar TL yatırım yapıldığını belirterek, sektöre 4,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım sağlandığını açıkladı.

Dünyada yaklaşık 20 yıl öncesine kadar bütün yapının yenilebilir enerji üzerine kurulu olmadığına dikkat çeken Bakan Yıldız, sektördeki firmaların yaptığı çalışmalarla beraber su kaynakları, rüzgar, jeotermal ve şehirlerdeki çöplerde bir çok kaynağın geri dönüşümünün sağlandığını, bunun sonucunda da büyük bir tasarrufun sağlandığına işaret etti.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin yenilebilir enerji kaynaklarına ayırdığı payın AB üyesi ülkelerinin yenilebilir enerji kaynaklarından elde ettiği enerjinin iki katı olduğunun altını çizdi.

Yerli kaynak kullanıldığında yurt dışından daha az doğalgaz ithal edildiğini anlatan Bakan Yıldız, "2015 yılının ilk yarısında 2 bin megawatt güç devreye aldık ve bunun yüzde 90 yenilebilir enerjiden oldu. Bu çok önemli. Yerli kaynakları kullanıyoruz. Ne kadar yerli kaynak kullanırsak o kadar az doğalgaz ithal etmiş olacağız. Osmancık'ta, İskilip'te ve Alaca'da doğalgaz ihaleleri tamamlandı. Bu konuda gayret eden herkese teşekkür ediyorum. Doğalgazdan burada yaşayan vatandaşlarımızın yararlanması için milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız büyük gayret gösterdi. İnşallah doğalgazı evlerde kullanacağız. Yeteri kadar üretim tesisleri var. Her bir HES'ten, rüzgardan elde ettiğimiz enerji yurt dışından ithal edilen doğalgazı önlüyor. Yalnızca rüzgardan sağlanan enerji ile 850 milyon dolar daha az yurt dışından doğalgaz ithal ettik" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın en büyük enerji üreticisi Statkraft A.Ş. tarafından yapılan Kargı-Kızılırmak HES, Kızılırmak nehri üzerinde bulunuyor. Kurulu gücü 102 MW, tahmini ortalama yıllık üretimi 470 GWH olan Kargı-Kızılırmak HES'in toplam üretim kapasitesi Türkiye'nin mevcut hidroelektrik kapasitesinin yaklaşık yüzde 1'ine eşit.

Bakan Yıldzı HES santralini açtı