Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için sonuna kadar her türlü diyalogun, her türlü fedakarlığın içinde olacaklarını belirterek, "Çözümsüzlük halinde gidilecek tek adres vardır. Ülkede milli iradenin sahibi millete bir daha gitmekten asla çekinmeyiz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, eşi Ayşen Zeybekçi ile birlikte Mersin'e gelerek, AK Parti Mersin İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Suphi Öner Ögretmenevi'nde gerçekleştirilen yemekte, Bakan Zeybekçi'ye AK Parti Mersin milletvekilleri ile çok sayıda partili eşlik etti.

"BOSNA, MÜSLÜMANLARIN ZEVKLE, NEŞEYLE KATLEDİLDİĞİ BİR ZULÜM MÜZESİDİR"

İftar yemeği ve okunan duanın ardından partililere seslenen Bakan Zeybekçi, konuşmasına Srebrenitsa katliamında yaşamlarını yitirenleri anarak başladı. 20 yıl önce sadece Müslüman oldukları için, sadece Osmanlı'nın hesabını onlarda görmek isteyen katillerin o müthiş zulmüne maruz kalarak canlarını terk eden Srebrenitsalı şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Bosna'da sadece 8-9 bin Müslüman'ın değil, 100 binlerin katledildiğini belirten Zeybekçi, Bosna'daki savaş hariç dünyadaki bütün savaşların ekonomik olduğunun altını çizerek, Bosna'daki savaşın tam anlamıyla tarihi bir ırkçılığa dayanan ideolojik bir savaş olduğunu söyledi. Zeybekçi, "Bosna'da Müslüman kadınlar Avrupa'nın göbeğinde akıllara, hayallere gelmeyecek zulümlere uğradılar. Bosna'yı hiç kimse unutmamalı. Bosna o kadar unutulacak bir şey değildir. Bosna, dünyanın birçok yerinden olmak üzere, başta Avrupa'dan tabi ki, parayla keskin nişancı tüfekleriyle Bosnalı Müslümanların zevkle, neşeyle katledildiği, şehit edildiği bir zulüm müzesidir. Hiç kimse Bosna'yı üzerini örterek, artık barış yapalım, bunu unutalım deme haksızlığını yüklemesin. O gün yapılanlar da tek tek deşifre edilip, bunların hesabı mutlaka sorulsun" diye konuştu.

Türkiye'nin AK Parti hükümetleri dönemindeki son 13 yılda dünyada ekonomik anlamda destanlar yazdığını dile getiren Zeybekçi, özellikle 2008'de dünya ülkeleri ekonomik krizden yıkılırken Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini vurguladı.

7 Haziran seçimleri ve koalisyon hükümeti kurma çalışmalarına da değinen Bakan Zeybekçi, AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinden yüzde 41 oy oranı ve 258 milletvekili ile yine birinci parti olarak çıktığını ifade etti. Ancak, milletin seçimde "ülkenin hükümetini senin kurmanı istiyorum ama yanına birini alacaksın, koalisyon kuracaksın" şeklinde bir talimatı olduğunu aktaran Zeybekçi, "Biz de millet ne diyorsa odur, milletin söylediği sözün üzerine ne bir harf ne bir nokta ne bir virgül koyarız, başımızın üzerinde yeri var deriz. Milletimiz ne emrettiyse bizim başımızın üzerinde yeri var. 7 Haziran gecesi oy kaybetmiş, milletvekili sayısını düşürmüş bazı genel başkanların o günlerde söyledikleri maalesef milletin iradesini anlamadıkları en güzel göstergelerdendir. Kimileri diyordu ki, "hadi yarın seçime gidiyoruz', kimileri diyordu ki, "asla biz sizinle beraber olmayacağız', kimileri de ağzına gelen her şeyi söylüyordu. Biz millete olan saygımızla "millet ne diyorsa o" dedik ve öyle devam ettik" ifadelerini kullandı.

"BİZİM HİÇBİR RENKLİ ÇİZGİMİZ YOK"

Milletin AK Parti'ye verdiği bu emaneti kimsenin merak etmemesini isteyen Zeybekçi, şöyle devam etti: "Bizim için Başbakanımızın söylediği gibi başkalarının o renkten çizgileri var, kiminin sarı çizgisi, kiminin mavi çizgisi, kiminin kırmızı çizgisi. Bizim hiçbir renkli çizgimiz yoktur. Bizim çizgimiz, millettir, bayraktır, vatandır, devlettir. Bu çizgide kaldığınız sürece biz her şeyde uzlaşılabileceğini, herkes konuşabileceğimize eminiz. İnşallah Başbakanımız, Cumhurbaşkanımızdan Perşembe günü hükümet kurma yetkisini aldı. Önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren temaslarına başlayacak. İlk önce niyet turları, ondan sonra detaylı görüşmelere başlanacak. Milletimiz için hayırlı olan neyse onun olmasını temenni ediyorum."

"MİLLETE BİR DAHA GİTMEKTEN ASLA ÇEKİNMEYİZ"

Koalisyon kurulamaması halinde gidilecek tek adresin millet olduğunun altını çizen Zeybekçi, "Çözümsüzlük halinde gidilecek tek adres vardır. Ülkede milli iradenin sahibi millete bir daha gitmekten asla çekinmeyiz. Biliyoruz ki, teşkilatlarımız her an seçime hazırdır. Eğer gelecekse, terimiz bile kurumadan tekrar millete gitmekte zerre tereddüt göstermeyiz. Ama millet bize bunu söylemiyor. Millet bize vaatlerimizi yerine getirmek için uzlaşarak koalisyon kurma yetkisi verdi. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için sonuna kadar her türlü diyalogun, her türlü fedakarlığın içinde olacağız" şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerinin tutumunu da eleştiren Zeybekçi, şunları söyledi: "Biz AK Parti olarak bu millete hizmetkar olarak kurulmuş bir partiyiz. Birileri gibi tek bir amacı muhalefette olmak üzere dizayn edilmiş olan bir parti değiliz. bir gün "bu millet bize muhalefet görevi verdi" deyip kenara çekilenlerden hiç olmadık ve olmayacağız."

"HİÇ KİMSE CUMHURBAŞKANIMIZA, "ÇANKAYA FANUSUNA DÖNSÜN" DİYEREK SAYGISIZLIK YAPMAYA KALKIŞMASIN, HADDİNİ BİLSİN"

Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğan'a yöneltilen eleştirilere de değinen Bakan Zeybekçi, "Herkese de şunu söylüyoruz, "herkes milletin verdiği bu yeni görevle haddini bilsin" diyoruz. Hiç kimse bu milletin yüzde 52 ile seçerek Cumhurbaşkanı seçtiği Cumhurbaşkanımıza karşı saygısızlıkta bulunmasın. Herkes haddini bilsin. Hiç kimse Cumhurbaşkanımıza çizgi çizmeye, ona hareket sınırları çizmeye kalkışmasın. Hiç kimse Cumhurbaşkanımıza, "Çankaya fanusuna dönsün" diyerek saygısızlık yapmaya kalkışmasın, haddini bilsin. Herkes haddini bilecek."

Hiç kimsenin yüzde 41 oy alan AK Parti'ye ders vermeye, onu rencide etmeye kalkmaması uyarısında da bulunan Zeybekçi, önümüzdeki sürecin başarıya ulaşmasını temenni etti. "İnşallah başarıya da ulaşacaktır" diyen Zeybekçi, "Biz bugüne kadar belden aşağı siyaset hiç yapmadık ve yapmayacağız. Birileri, kendi içlerinde bile belden aşağı nasıl siyaset yaptıklarını, nasıl birbirlerini alaşağı etmek için kaset savaşları yaptıklarını unutmadan, bize hiza vermeye kalkmasınlar" dedi.

Bakan Zeybekçi konuşmasının ardından, Mersin iş dünyasının temsilcileri ile basına kapalı bir toplantıya katıldı.