Lefke bölgesi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yeni hastanenin Güzelyurt’a yapılması kararı nedeniyle, Sağlık Bakanı Gülle’ye tepki gösterdi. Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı olduğunu vurgulayan örgüt temsilcileri kararın iptalini istedi

“CENGİZ TOPEL KAPANMAYACAK”: Sağlık Bakanı Gülle: Güzelyurt’a yeni hastane yapılacak ancak Cengiz Topel kapanmayacak. LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ile iş birliği içinde Cengiz Topel Hastanesi geliştirilerek hizmet vermeye devam edecek

Gürsel KARAGÖZLÜ

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Kurban Bayramı nedeniyle Cengiz Topel Hastanesi’ni ziyaret etti. Sağlık Bakanı’nın Cengiz Topel Hastanesi’ne geleceğini öğrenen Lefke sivil toplum örgütleri temsilcileri hastaneye giderek bakanı karşıladı. Bölgeye yapılacak olan hastanenin Lefke’ye değil de “Güzelyurt’a yapılması yönünde karar alınmasını protesto eden sivil toplum örgütü temsilcileri, tepkilerini içeren bir yazıyı bakan Gülle’ye verdi. Örgüt temsilcileri Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı olduklarını da yinelediler.

“Kararı iptal edin”

Lefke sivil toplum örgütleri temsilcileri bakan Gülle’ye ilettikleri yazıda Bakanlar Kurulu’nun Güzelyurt’a yeni hastanenin Güzelyurt’a yapılması yönündeki kararını gözden geçirmesi ve iptal etmesi istendi.

Erçal’a tepki

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yeni hastanenin Güzelyurt’a yapılmasına öncülük ettiğini öne sürdükleri Güzelyurt CTP Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal’a tepki gösterdi. Ziyaret sırasında Erçal’ın yaşanan süreçle ilgili açıklama yapmak istemesinin ardından Lefke sivil toplum örgütleri toplantı yerini terk ettiler.

Kavganın eşiğinden dönüldü

Güzelyurt Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç ise yeni hastanenin Güzelyurt’a yapılmasına Lefkelilerin saygılı olmasını isteyince ortalık karıştı. Lefke sivil toplum örgütleri temsilcileri Güzelyurt CTP Milletvekili Hüseyin Erçal ve toplantı yerine gelen Gökhan Saraç’a sert tepki gösterdiler. Olay kavgaya dönüşmeden oradakiler tarafından önlendi.

Teoman Oktay: Bu kararı alanları unutmayacağız

Sivil toplum örgütleri adına kısa bir açıklama yapan Teoman Oktay, “Lefke sivil toplum örgütleri olarak Cengiz Topel Hastanesi’nin kaldırılarak Güzelyurt’a yapılacak olan yeni hastaneye taşınmasını istemiyoruz. Cengiz Topel Hastanesi bir sağlık ocağı seviyesine düşürülmek isteniyor. Bakanlar Kurulu’nun bu kararını tekrar gözden geçirerek bu kararı iptal etmelerini talep ediyoruz. Lefke’de birçok resmi daire kaldırılarak Güzelyurt’a aktardılar. Biz Lefke bölge köyleri temsilcileri olarak bu kararı alanları asla ve asla unutmayacağız” diyerek bakana ve basına bu konudaki görüşlerini içeren bir yazı dağıttı.

Bakan Gülle: Hedef kaliteli hizmet

Yaşanan tartışmanın ardından tarafları dinleyen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın gerekçelerini anlattı. Hedeflerinin yıllardır yatırım yapılmayan bölgedeki sağlık hizmeti kalitesini arttırmak olduğunu ifade eden bakan Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılma veya kaldırılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

“Cengiz Topel kapanmayacak”

“Güzelyurt bölgesine yeni bir hastanesinin yapılmasını öngörüyoruz. Ancak Cengiz Topel Hastanesi’nin kaldırılacağı veya kapatılacağı ile bir ilgisi yok” diyen Gülle, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin sağlık bilimleri bölümüyle iş birliği içinde Cengiz Topel Hastanesi’nin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi hedefinde olduklarını söyledi.

LAÜ hizmete devam edecek

Bakan Gülle, LAÜ’nün orada hizmet vermeye devam edebileceğini ve eğitimlerine katkı koyabileceğini belirterek, “Bu şekilde Cengiz Topel Hastanesi’nin gelişerek, kalkınarak yaşamasını sağlayabiliriz. Bizler Güzelyurt ve Lefke bölgesinin birlikte bir bütün olarak gelişmesini ve kalkınmasını istiyoruz. Yıllardır bir yatırım yapılmayan bölgenin canlanması, gelişmesi, kalkınması hedefimizdir. Karadağlıların kara bahtını tersine çevirmeyi öngörüyoruz.”

“Tüm partiler aynı düşünüyor”

Bu konuda yalnız CTP’nin değil DP ve diğer partilerde ayni düşündüğünü ifade eden Gülle, “Beraber hareket edeceğiz. Bu bölgenin Güzelyurt ve Lefke olarak bir büyün olaşarak gelişmesini öngörüyoruz. Gerekli planlamalarımızı yaptık” dedi.

Kazanç-kayıp yok

“Yeni hastanenin yapılacağı yer konusunda Güzelyurt kazandı, Lefke kazandı veya kaybetti anlayışı çok yanlış bir anlayıştır. Buranın kapatılması ile ilgili bir şeyi ortaya koymanın gereği yoktur. Bunun kesinlikle öyle olmayacağını, Belediye Başkanı ile sivil toplum örgütleri ile birlikte buranın yaşatılması için hep birlikte yürüyeceğiz. Bir şeylerin değişmesi için de hep birlikte çalışmalıyız ki buralara yatırım yapılsın” diyen Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin kaldırılacağı endişesinin yersiz olduğunu vurguladı.