Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2. Çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Bakan Zeybekci yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: "Bugün açıklanan 2. Çeyrek büyüme verilerine göre Türkiye 2. Çeyrekte yüzde 3,8 gibi dünyada çok az ülkenin ulaşabildiği bir büyüme oranını yakaladı. Ekonomideki büyüme güçlü bir şekilde devam ediyor. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi ilk çeyrek için yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e revize edildi. Büyüme verileri beklentilerimizle uyumlu. Birinci çeyrekte yüzde 2,5 büyüyen ekonomimiz, o dönemde piyasaları şaşırttığı gibi; 2. Çeyrekte de yakaladığı ivme ile piyasaları şaşırttı. Piyasaların, küresel gelişmelerin etkisinde kalarak biraz daha kötümser şekilde resme baktığını düşünüyorum.

Çeşitli defalar kamuoyunu bilgilendirici şekilde düzenlediğimiz toplantılarda beklentilerimizin 2. Çeyrekten itibaren daha güçlü bir büyüme olduğunu belirtmiştik. Büyüme, yılın ilk yarısında büyük ölçüde iç piyasadaki tüketim kanalından desteklendi. Daha önce belirttiğimiz gibi, büyüme bu yıl büyük ölçüde tüketimin olumlu katkısı ile yüksek çıkacak. Nitekim 2. Çeyrekte hanehalkı tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 5,6; kamu tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 7,2 arttığını görüyoruz.

Türkiye, küresel ekonominin 2. Çeyrekteki yavaşlamasına rağmen büyüme hızını artırabilmiştir. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki; yüzde 3,8'lik bir büyüme uzun yıllardır görülmeyen ölçüde zorlu bir küresel ekonomide başarılmıştır. Yanıbaşımızdaki en büyük ekonomik blok olan AB'nin ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 0,4 olduğu, Çin'de sermaye piyasalarının sert bir deprem yaşadığı ve çevre ülkelerdeki siyasi gelişmelerin tüm bölge ekonomilerine olumsuz yansıdığı bir dönemde Türkiye yüzde 3,8 gibi bir büyüme başarısı kaydetmiştir.

Hiç şüphesiz bu başarı, Türkiye ekonomisine güvenen iş dünyasından çiftçilerimize ve işçilerimize kadar, alınterini ortaya koyan 78 milyon halkımıza aittir. İhracat küresel gelişmelerden dolayı, 2015 yılı başından itibaren büyümeye pozitif katkı sunamadı. Ancak önümüzdeki dönemde, ihracatın büyümeye katkı vermeye başlaması ile Türkiye'nin olması gereken yüzde 5'lerin üzerinde büyüme seviyesine doğru yöneleceğini söyleyebiliriz."

MALİEY ABAKANI

Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB'deki durgunluk yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırladığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, olumsuz dış konjonktür nedeniyle net ihracat büyümeyi 2015 yılının ilk yarısında 1,2 puan aşağı çektiğini, iç talebin büyümeye katkısı ise 4,4 puan olduğunu, söz konusu katkının en önemli bileşeni 3,4 puan ile özel tüketim olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin orta vadeli programda (OVP) öngörülen yüzde 4'ün altında kalması muhtemel olduğunu belirterek, otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin 3'üncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini vurguladı.

Bakan Şimşek değerlendirmesinin devamında şu ifadelere yer verdi: "Son 13 yılda uygulamaya koyduğumuz yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temelleri hala sağlamdır. Güçlü mali dengelerimiz, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektörümüz ile artan istihdam bunun ispatıdır. Hiç kuşku yok ki orta-uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koymalıyız. Bunun için de güçlü bir siyasi irade olmazsa olmaz koşuldur".