Vakıf, konuyla ilgili olarak, Bakanlar Kurulu’nun Ceza Usül Yasası’nın verdiği yetkiye dayanarak bağımsız ve tarafsız bir soruşturma görevlisi atamasını istedi.

KTİHV’ndan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ağustos’ta Ziyamet Karakolu’nda Zeki Yorgancıoğlu’na işkence ve insanlık dışı muamele yapıldığı belirtilerek, bunun soruşturulmasıyla ilgili insan hakları standartlarına uyulmadığının ortaya çıktığı kaydedildi.

İşkence ve insanlık dışı muamele şikayeti olmasa dahi devlet kurumlarının makul şüphe üzerine soruşturma başlatmasının önemli bir ilke olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Soruşturmanın derhal başlatılması ise diğer bir ilkedir. Ziyamet Karakolu’nda yaşanan olayda, işkence veya insanlık dışı muameleye maruz kalan kişinin şikayet yapmış olmasına ve poliste tutuklu kalmasının ardından Devlet Hastanesi’nden rapor temin etmiş olmasına rağmen hiç kimse tutuklanmamıştır. Bu gibi hallerde tutuklamanın amacı, suçu işlediğine şüphe edilen kişilerin delilleri karartmaması ve tanıkları etkilememesidir.”

Şüphe edilen polisin, olaya tanık olan diğer mesai arkadaşlarını etkilemesinin olası bir durum olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, en küçük bir kavga meselesinde dahi tutuklama yapan Polis Örgütü’nün böyle bir meselede tutuklama yapmamasının “düşündürücü” olduğu kaydedildi.

İşkence ve insanlık dışı muamelelerle ile ilgili soruşturmaların bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapılmasının önemine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Polis Genel Müdürlüğü’nün şüphe edilen kişinin işvereni olması ve şüphe edilen kişiye dava açıldığı zaman işveren olarak Polis Örgütü’nün de sorumlu olmasını ve hali hazırda herhangi bir tutuklama yapmadığını da düşündüğümüzde, Polis Genel Müdürlüğü’nün ilk bakışta tarafsız ve bağımsız bir kurum olduğu düşünülemez.  Savcılığın hali hazırda soruşturma yapma yetkisi olmadığı sadece soruşturma ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü’ne talimat verme yetkisi olsa da, savcılığın Polis Genel Müdürlüğü’ne talimat verme yetkisi olması da soruşturmayı tarafsız ve bağımsız bir hale getirmez çünkü Polis Genel Müdürlüğü’ne açılacak bir davada Polis Genel Müdürlüğü’nü savcılık savunacaktır. Bu durumda Bakanlar Kurulu Ceza Usül Yasası’nın kendisine verdiği yetkiye dayanarak bağımsız ve tarafsız bir soruşturma görevlisi atamalıdır.”