Başbakanlık’ta saat 11.45’te başlayan toplantı öncesi basına açıklamada bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun gündeminde KDV (Değişiklik) Yasa Tasarısı, İş Yasası’nda yapılacak değişiklik ve çevre ile ilgili tüzük değişikliği, bazı belediyelerin bütçelerinin görüşülmesi ve Yapı Denetim Tüzüğü bulunduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, KDV (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ndaki amacın; sermayesini artıracak veya ortak alacak şirketlerin yatırımlarında göstereceği taşınmaz maldan KDV alınmaması bulunduğunu, bu düzenlemenin şirketlerin bünyesini güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmaya yönelik bir tedbir olduğunu kaydetti.

Aynı tasarı içerisinde gıda güvenliğine yönelik bir tedbirin de yer aldığını ifade eden Yorgancıoğlu, bu çerçevede zirai mücadelede biyolojik yöntem kullanacak üreticilerden KDV alınmayacağını dile getirdi.

İŞYERİ DENETİMLERİNDEKİ CEZALARA İTİRAZ HAKKI

Yorgancıoğlu, İş Yasası’nda yapılacak değişiklikte de, işyeri denetimleri sırasında kesilen cezalara demokratik bir şekilde itiraz hakkı verileceğini ifade ederek, bu yasada kesilen cezalara itiraz hakkı olmadığını söyledi.

ATIKLARIN YAKILMASINA AB STANDARTLARI

4-5 belediyenin bütçelerinin de Bakanlar Kurulu’nda tartışılacağını ifade eden Yorgancıoğlu, çevre ile ilgili değişiklik tüzüğünde ise, atıkların yakılma işleminin AB standartlarında yapılması ve çevre kirliliği yaratılmaması için hangi kurallara dikkat edilmesi gerektiğini içerdiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, Yapı Denetim Tüzüğü’yle inşaat sektörünün gelişmesi ve çarpık yapılaşma, inşaat kazaları, sınır ihlalleri ve koçan sorunları gibi sıkıntıları gidermeyi amaçladıklarını, bu çerçevede sektör temsilcileri ile görüştüklerini ve bu toplantıda, yapıların başından sonuna denetlenmesi sonucu çıktığını anlattı.

Bu çerçevede bir yapının vize aşamasından koçan alımına kadar yaşanan süreci denetleyecek bir ekibin oluşturulmasının planlandığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bu ekipte İçişleri Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin bulunacağını ve yapı kalitesinin artırılacağını kaydetti.

Burada önemli olanın bütün yapıların başından sonuna denetim altında olması ve anomalilerin önüne geçilmesi olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, yapılaşmaya önem verileceğini ve sorunların giderileceğine inanç belirtti.

ERSENAL’İN İSTİFASI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa eden Rauf Ersenal ile ilgili bir soru üzerine ise, Ersenal’ın istifasını basınla paylaştığını, bu yüzden daha şeffaf bir açıklama yapmasını beklediğini ifade etti.

Müteahhitler Birliği’nin, Ersenal’ın istifasıyla ilgili bir “baskısının” kesinlikle olmadığını söyleyen Yorgancıoğlu, Vakıflar İdaresi’nin kendisine ait vakıf mallarını kendisinin kiraladığını, Bakanlar Kurulu’nun sadece onayına sunulduğunu anlattı.

DOME HOTEL

Yorgancıoğlu, Dome Otel ve 800 dönümlük bir arazi ile ilgili konuların konuşulduğunu, Dome Otel’in şu an kirada olduğunu ve kiracının oteli yenilemek istediğini, haklı olarak da yatırım yapacağı otelin kira sözleşmesini uzatmak istediğini ifade ederek, hükümet olarak kendilerinin de bunu doğru gördüklerini dile getirdi.

Yorgancıoğlu, 800 dönümlük arazi konusunda ise kendileri döneminde böyle bir kiralamanın olmadığını, zaten kiraları Vakıfların yaptığını ifade ederek, arazinin eskiden kiralandığını ancak kira süresinin kendi dönemlerinde uzatılabileceğini kaydetti.

Merit Otel’e kiralanan eski Mare Monte Otel’in bulunduğu arazi konusunda ise kira sıkıntısı olduğunu ve burayı alan şirketin daha az kira ödemek için girişimi olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bu konunun da mahkemede olduğunu söyledi.