Oshan Sabırlı

Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanan istifa olayında Mustafa Arabacıoğlu'nun, Hala sultan İlahiyat Koleji ve yurtlarla ilgili sorunları istifa gerekçeleri arasında göstermesinin ardından, KTOEÖs Başkanı Tahir Gökçebel, İlahiyat Koleji'ne dikkat çekti.

Kıbrıs Türk orta Eğitim Öğretmenler sendikası (KTOEÖS) Başkanı Gökçebel, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Elçilik Müşavirlerinin yönettiği bir bakanlığa dönüştüğünü ileri sürdü.

60 civarı öğretmenin 600'ün üzerinde öğrenciye eğitim verdiği İlahiyat Koleji'nde KTOEÖS'ün örgütlü bir sendika olduğunu belirten Gökçebel, şöyle konuştu:

"ELÇİLİK-MALİYE BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİ"

"Ülkede İlahiyat Koleji ile ilgili ciddi bir sıkıntı var. Çünkü Eğitim Bakanlığı aslında Elçilik Müşavirlerinin yönettiği bir bakanlığa dönüştü. Ortada İlahiyat ve diğer devlet okulları üzerinde müdahil olan bir durum var. Elçiliğin desteklediği bir bakanlık olduğu bilinen Maliye Bakanlığı da, öğretmen kadrolarını kısmak ve vermemek üzerine kurulmuştur. ortaokul müfredatı koleje yakındır ama liseye gidildik sonra, lise 1'de yüzde 30'a yakın din dersi başlar, lise 3'e doğru bu oran yüzde 70'e çıkar" dedi.

"OKULLARA DEĞİL CAMİLERE ATAMA YAPILIYOR"

Devlet okullarının öğretmen kadroları kısılırken, camilerin kadrolarında herhangi bir tasarrufa gidilmediğine işaret eden Gökçebel, TC hükümetlerinin camileri bir rant kapısına çevirdiğini savundu ve şöyle konuştu:

"Bu ülkeye yüzlerce cami yapıldı. Bunların kadroları çift çift atanıyor. Bunların maaşlarını ve üçlü kararnameleri soran yok. Bu atamalarda kısıtlama istendiği duyulmamıştır. Bu ülkedeki hükümetleri maşa olarak kullanan TC hükümetlerinin, bunu bir rant kapısına çevirdiği de açıktır."

"ÖĞRETMENLER TÜRKİYE'DEN GELİYOR"

TC Elçiliği'nin İlahiyat Koleji'nde hizmet verecek öğretmelerin tamamının Türkiye'den istihdam edilmesi gibi bir yaklaşımı olduğunu söyleyen Gökçebel, bu okuldaki bazı ders öğretmenlerinin Türkiye'den geldiğini belirtti ve şöyle konuştu:

"Belli derslerden Türkiye'den öğretmen geliyor. Biz buna tamamen karşıyız. Bu istemeden açılmış olsa da şuanda devletin bir okuludur. Şuanda nakil sisteminde yer alan bir okuldur. Dolayısıyla öğretmenlerin dışarından gelmesi doğru değildir. Ancak Fıkıh, Kelam, Tefsir, Arapça,

Kuran öğretmenleri ülkede olmadığı için Türkiye'den getirtiliyor. Aslında elçiliğin amacı tamamen dışarıdan getirtmektir. Bu bir dayatma okuldur, Eğitim Bakanlığı da bunu kabul ediyor ancak gereğini yapmıyor. Hükümet de bundan rahatsız ancak ses çıkartmıyor. Ülkenin bünyesine uymayan bir okul burada dayatma olarak duruyor" dedi.

"TC HÜKÜMETLERİNE PARTİZANLIK ŞANSI VERİR"

Ülkede binlerce işsiz öğretmen varken, devlet okullarına ve İlahiyat Koleji'ne Türkiye'den istihdam yapılmasının yanlışlığına da dikkat çeken Gökçebel, ülkedeki devlet okullarına Türkiye'den öğretmen getirtilmesine yıllardır karşı çıktıklarını belirtti ve şunları konuştu:

"Bu ülkede işsiz binlerde öğretmen var. Türkiye'den gelen her öğretmene çift maaş ödenir. Ödenen bir maaş TC Elçiliği'nden ödendiği belirtilse de, KKTC'ye ödenen hesaptan kesilir. Yani buraya gelen öğretmenler, KKTC bütçesinden ödenir. Bir maaş da TC bütçesinden alır. Ve bu genellikle TC'de hükümette olan partilere de, partizanlık yapma şansı veren bir uygulamadır."

"ÖĞRETMENLERAJAN OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR"

İlahiyat Koleji'ne atanan bazı öğretmenlerin, ajan olarak çalıştırıldığı iddiasında da bulunan Gökçebel, "Aynı zamanda buraya gelen öğretmenlerin çoğu misyonerlik faaliyetleri veya bir nevi ajan olarak çalıştırılır. Ben hepsinin günahına girmek istemem ama bunu defalarca teyit ettiler. Toplantılar yapılıyor, baskı yapılıyor. Zaman zaman sendika konuşuyor. Yani burada başka ciddi amaç var" dedi.