Star Kıbrıs’ın okuyucularına manşetten duyurduğu haber ses getirdi. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu, yapmış oldukları açıklamalarda olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın olayla ilgili yaptığı basın açıklaması aşağıda yer aldığı gibidir; “Gazetenizde çıkan haber üzerine kamuoyunu bilgilendirmek açısından Bakanlık olarak kamuoyunu bilgilendirmek maksadı ile aşağıdaki açıklamayı yapmayı uygun gördük. Bakanlığımız ve bakanlığımıza bağlı Orman Dairesi orman alanları ile ilgili tüm izinlendirmeleri Fasıl 60 Orman Yasası ve bunun altında hazırlanan 1983 Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğü çerçevesinde yapmaktadır. 

Bakanlık olarak yapmış olduğumuz tüm izinlendirmelerde söz konusu Yasa ve Tüzüğe uygun davranma konusunda hassas davrandık. Bundan sonra daha da hassas davranacağız. Dün gazetenizde çıkan kiralama başta olmak üzere Bakanlığımız döneminde yapılan sözleşmelerden başlayarak, yakın geçmişte yapılan tüm sözleşmeleri gözden geçireceğiz. Yapılan sözleşmelerde sehven yapılmış, yasa ve tüzüğe aykırılık veya sözleşme şartlarına uyumsuzluğun tespiti durumunda iptal dahil gerekli yasal işlem yapılacaktır. 

ÇEVRE PLATFORMU İLE İŞBİRLİĞİ 

Haberiniz üzerine Çevre Platformu Bakanlığımızı aramış ve bundan sonra yapılacak tüm ağaçlandırma faaliyetlerinde Bakanlığımız ile birlikte hareket etmeye ve katkı koymaya hazır olduklarını bildirmişlerdir. Bakanlık olarak böylesi bir işbirliğinden büyük bir memnuniyet duyacağımızın ve en yakın zamanda kendileri ile bir araya geleceğimizin kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz.” 

KIBRIS ÇEVRE PLATFORMU TEPKİ GÖSTERDİ 

Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu da, gazetemizin dünkü sayısında yer alan bu olay için Star Kıbrıs’a şunları söyledi; Bu haberi duyduğumuzda büyük bir infial ile karşıladık, kalmayan sahil ve ormanlarımızı böyle kişilere ağaçlandırma adı altında bir şekilde verilmesi, bir süredir uygulanan taktiğin bir örneğidir. Bunun benzeri bir olayını 564 dönüm olarak Kumyalı’da “Noel Baba Barış Sitesi” adı altında verildiğini duymuştuk. O da bunun gibi ağaçlandırma kisvesi altında verilmişti. Ancak o olayı mahkemeye götürdük, Mehmetçik Belediyesi de davacı olmuştu ve sonunda durdurduk geri adım atıldı o olaydan. Bu Tatlısu’daki kiralama çok yanlış bir uygulama nasıl verilir bir anlam çıkaramıyoruz diyen Köroğlu, “ağaçlandırma deniz sahiline mi yapılır” dedi. Eğer burayı kiralayanlar ağaçlandırma sevdalılarıysa gelsinler dağlarımızda ağaçlandırılacak birçok yer var onlara gösterelim oraları ağaçlandırsınlar diye tepki gösteren Teksen Köroğlu, bu bize yansıyan yalnızca birkaç olay kim bilir daha yüzlerce böyle sahillerimiz verilmiştir. Basına yansıyan bu olay için Turizm Çevre Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü söyleyen Köroğlu, Sayın Müsteşar çalışma başlatacaklarını söyledi. 

Biz çevre platformu olarak gerekirse yasal yolları da kullanarak, kimsenin bu tür devletin malını birilerine verme hakkına sahip olmadığı konusunda yargıya başvuracağız diye konuşan Köroğlu, Çevre Platformu’nun bu işin peşini bırakmayacağını belirtti. Halka ait ve Anayasanın ilgili maddelerince de korunması kararlaştırılan bu tür yerlerin birilerine peşkeş çekilmesi kabul edilebilir bir davranış değil diyen Köroğlu, bu olay kötü niyetle yaklaşılan bir olaydır, buraya samimi olarak ağaç dikilme niyeti olmadığını da söyleyebilirim dedi.