Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, narenciye üreticilerinin ödendiği konusundaki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Ödenen bedellerin nakliyeciler, kontraktörler, gümrükleme ve aldıkları akaryakıt ve diğer malzemeler olduğunu kaydeden Akçın, üreticiye ise Avrupa’ya ihraç edilen 5 bin ton civarı ürün bedelinin bir kısmının ödendiğini ifade etti.

Akçın, yaptığı yazılı açıklamada, konsantreye giden 34 bin ton üründen toplu ödeme yapılmadığını,  yapıldığına dair herhangi bir duyurunun da yapılmadığını kaydetti.

Avans ödemelerinin ise kimlere yapıldığının bilinmediğini ifade eden Akçın, buna karşın stokta bulunan konsantre ürününün üreticinin alacağını karşıladığını belirtti.

Akçın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Biz en azından hükümetin üreticiyi 8 ay sonra olsun ödemesini ve konsantre satışından gelen parayı hazine kendi alsın diye düşünüyoruz. Cypfruvex geçen yıl Ziraat Bankası’ndan alınan kredi için 1 milyon 200 bin TL civarında faiz ödemiştir.

Buda gösteriyor ki Cypfruvex kendi yağı ile kendi ciğerini kavurmaktadır. Oysa hükümet yardımcı olsa faize giden 1 Milyon 200 bin TL paranın üreticiye daha yüksek bir fiyattan ürün ödemesi yapılabilirdi. Ancak ilgililer diğer kurum ve kuruluşlar için geceyi gündüze katarak nasıl yardımcı olacakları hususunda çalışma yapmaktadırlar.

Narenciye üreticisine gelince pek de umurları olmuyor. Talebimiz tüm ürün bedellerinin bir an önce ödenmesidir.”