Melin Dobran

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz dönem Atatürk Meslek Lisesi’nde okuyan 15 yaşındaki Celal Doğan isimli öğrencinin aynı okula kaydını kabul etmiyor. Sebebi ise, ortaokul diploma derecesinin 7’nin altında olması. Geçen yıl Atatürk Meslek Lisesi’nde 9. sınıfı okuyan Doğan, bu yıl istediği bölümü okuyamıyor. Doğan’ın, ailevi sorunlardan dolayı sınıfını geçemediğini söyleyen annesi Burcu Akvan bu duruma isyan etti.

“Sınavdan haberimiz olmadı”

Burcu Akvan, okullar kapandıktan sonra öğrencilerin hangi bölümde yeterli olduklarını belirlemek için ayrı bir sınav yapıldığını ve bu sınavdan kendilerinin haberdar olmadığını savundu. Akvan, bu yüzden oğlu Celal Doğan’ın sınava katılamadığını belirtti.

Akvan, daha sonra okuldan bir telefon geldiğini ve oğlu ile okula çağırıldığını söyleyerek, “Bana telefon geldiğinde, ‘çocukla birlikte okula gelin, çocuğun hangi bölüme girmek istediğini söyleyin ve kaydını yapalım’ dediler. O sırada oğlum, Türkiye’de futbol takımı ile kamptaydı. Bende onlara çocuğun yurt dışında olduğunu söyledim. Bana, ‘olmaz çocukla birlikte gelmeniz lazım’ dediler. Bu arada o dönem, benim babam kanserle mücadele ediyordu. Babamın tedavi sürecinde çok sıkıntılar yaşadık. Babamı kaybettik. Çok zor bir dönemden geçiyorduk. Komşularım da şahittir. Ben aylarca evime gidemedim. İşten hastaneye, hastaneden işe gittim. O yüzden oğlumla pek fazla ilgilenemedim. Çocuk sınıfını geçemedi. Eylül ayında, çocuğun kaydını yenilemek için okula gittik” şeklinde konuştu.

“Bize duyuruda bulunmadılar”

Anne Akvan, Atatürk Meslek Lisesi’nde kaydı olan bir öğrencinin, ertesi yıl aynı okula devam ettiğini bildiğini söyledi. Bir öğrencinin sınıf tekrarı yapacak olsa bile, bunu yine aynı okulda yaptığını belirten Akvan, oğlunun eğitimine o okulda devam etmesi gerektiğini kaydetti. Akvan, “Biz biliyoruz ki Atatürk Meslek Lisesi’nde okuyan bir öğrenci, sınıf tekrarı yapacak olsa bile eğitimine o okulda devam eder. Bize, ‘Milli Eğitim Bakanlığı, çocukları başka okullara dağıtıyor’ veya ‘Milli Eğitim Bakanlığı okuyan çocukları okulundan alıp, başka bir okula verecek’ diye bir prosedür uygulanacağını duyurmadılar” ifadelerini kullandı.

“Çocuğun adı bu okulda yok dediler”

Çocuğunu Atatürk Meslek Lisesi’ne kaydettirmek için, söz konusu okula giden öfkeli anne, çocuğunun adının okulda kayıtlı olmadığını öğrendi. Okulda kendisine, Milli Eğitim Bakanlığı’na gitmesi gerektiği söylenen anne Akvan, oğlunun diploma fotokopisi ile bakanlığa gittiğini kaydetti. Akvan şöyle devam etti:

 “Bakanlıkta dilekçe yapmamız söylendi. Fakat Atatürk Meslek Lisesi’ne kaydolacak öğrencilerin diploma derecesinin 7.00 olması gerektiğini söylediler. Benim çocuğumun diploma derecesi 5.70’tir. Bize o okula kayıt yaptırabilmemiz için hiçbir şansımız olmadığını ve ‘belki Lefkoşa Türk Lisesi’ne kayıt yaptırabilirsiniz’ dediler. Ben anlamıyorum, benim çocuğumun bu okulda zaten kaydı var, sadece sınıf tekrarı yapacak. Neden başka okula alıp, öğrencilerin geleceğiyle oynuyorlar. Bakanlığın çocukları okula teşvik etmesi gereken yerde, çocukları resmen okuldan soğutuyorlar. Bu arada bazı duyumlar aldık. Lefkoşa Türk Lisesi’nde sınıfta kalan bir öğrenciyi, Atatürk Meslek Lisesi’ne yönlendiriyorlar. Ben bu işin araştırmasını yapacağım. Gerekirse yasal yollara da başvuracağım. Hakkımızı aramaktan vazgeçmeyeceğim. Okul bana döküm çıkarsın, dereceleri göreyim, kayıtlar 7.00’den mi başlar yoksa 7.00’nin altında mı? Milli Eğitim Bakanı’na hiçbir şekilde ulaşamadık. Telefonlarımızı açmıyor. Bakanlığa gittim bizimle görüşmüyor. Benim çocuğum düz liseye gitmek istemiyor. Meslek okuluna gitmek istiyor”.

“Dışta kalanları bakanlık yerleştiriyor”

Konuyla ilgili telefonla aradığımız Atatürk Meslek Lisesi Müdürü Ali Yaman, 9. sınıf öğrencisinin hazırlık okuduğunu ve sınıf tekrarı olması durumunda bile, diğer liselerde aynı dersleri göreceğini söyledi. Yaman, “dışta kalan öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığı, okullara yerleştiriyor. Bu uygulama geçmişte de vardı, yeni bir uygulama değildir. Bakanlıktan gelen kayıtları biz okula yerleştiriyoruz. Şu an kontenjanımız doludur” şeklinde konuştu.