Haluk Doğandor

KITREB Başkanı İbrahim Altıner, Aşıkoğlu’nu; Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne 12 Kasım 2014 tarihinde “Müze ve ören yerlerine girişte her otobüste rehber aranmaması konusunda gerekli kolaylığın sağlanmasını rica ederim” şeklindeki yazısıyla yasayı çiğnemekle suçladı.

Aşıkoğlu: “Bizim Almanca bilmeyen, ama rehber zorunluluğuyla otobüste bulunan rehberlerimiz maaşlarını alıyorlar. Bu rehberlerimize firma 1500 TL maaş verirken, sıkıntı başlayınca bunlar 2000 TL maaş talep ettiler. Bu ayrıca etik olmayan bir fırsatçılıktır. Bunu da kabul edemeyiz.”

Aşıkoğlu,  ülke turizmi için oldukça olumlu bir gelişme yaşandığını ve son günlerde Alman turist akını olduğuna işaret ederek, gerçekleşen bu operasyonda Aralık ayı sonuna kadar 25 bin, Mart ayına kadar ise 50 bin civarında Alman turistin gruplar halinde ülkemizi ziyaret etmiş olacağını açıkladı.

Ülkemize son günlerde düzenlenen Almanya kaynaklı turist grupları için yeterli Almanca bilen turist rehberi olmadığını gerekçe gösteren Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’nun, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne gönderdiği yazı rehberleri ayağa kaldırdı.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne 12 Kasım 2014 tarihinde gönderdiği yazıda, “Müze ve ören yerlerine girişte her otobüste rehber aranmaması konusunda gerekli kolaylığın sağlanmasını rica ederim” diyen Şahap Aşıkoğlu’nu, “yasayı çiğnemekle ve üç yıldır yürütülen kaçak rehberlere son verme projesine aykırı davranmakla” suçlayan KITREB Başkanı İbrahim Altıner gazetemize konuştu.

“Sayın Müsteşar açıkça yasayı çiğnedi”

KITREB Başkanı İbrahim Altıner, Aşıkoğlu’nun gönderdiği bu yazıyla resmen suç işlediğini savunarak, Aşıkoğlu’na Turizm ve Seyahat Acenteleri Yasası’nın 3. kısmında yer alan maddeleri hatırlattığını söyledi. Altıner konuşmasına şöyle devam etti:

“Yasanın ‘Nitelikler’ bölümünde ‘Acentelerce düzenlenen turlarda her tür otobüs için en az bir rehber görevlendirilmesi ve rehberlerin görev anında çalıştığı acente ile kendi ismi yazılı bir kokart takması ve beraberinde bakanlıkça verilmiş bir rehber kimlik kartı taşıması gerekir’ maddesi açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen Aşıkoğlu, ‘her otobüste rehber aranmaması konusunda kolaylık sağlayın’ diyor. Bu olay bizim bakanlık ve KITSAB tarafından birlikte yürüttüğümüz projeyi de baltalamıştır.”

Bize ihtiyaç bildirilmedi

Bakanlığın eğer rehbere ihtiyaç duyuyorsa bunu KITREB’e bildirip rehber talep etmesi gerektiğini söyleyen Altıner, bir sıkıntı yaşanması halinde de bakanlıkla birlikte çaresine bakabileceklerini ifade etti. Altıner, “Bu olay açıkça kaçak rehberlere cesaret verecektir” diye tepki gösterdi. Başkanlığını yaptığı Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’ne son zamanlarda bakanlıktan rehber ihtiyacıyla ilgili hiçbir resmi yazı veya sözlü müracaat olmadığına değinen Altıner, “Biz rehberler olarak bu olaya sert tepki vereceğiz” dedi.

KITREB Başkanı İbrahim Altıner ayrıca, yazının gönderildiği ve uygulamayı başlatan Eski Eserler Dairesi’ni de, Kamu Görevlileri Yasası’nın ikinci kısımda yer alan ödev ve sorumluluklar bölümündeki, “Emirlere uyma ödevi “ maddelerine uymaya davet etti.

10.  Madde’yi hatırlatan Altıner, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi yetkililerini uyardı.

Alman turist rehberi sıkıntısı 

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne 12 Kasım 2014 tarihinde gönderdiği resmi yazı ile rehberlerin tepkisini çeken Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, ülke turizmi için oldukça olumlu bir gelişme olan ve son günlerde canlanan bir Alman turist akını olduğuna işaret etti. Aşıkoğlu, gerçekleşen bu operasyonda Aralık ayı sonuna kadar 25 bin, Mart ayına kadar ise 50 bin civarında Alman turistin gruplar halinde ülkemizi ziyaret etmiş olacağına dikkat çekti. Aşıkoğlu, ciddi şekilde Alman turist rehberi sıkıntısı çektiklerinin altını çizdi.

Operasyon sekteye uğramasın

Seyahat acentelerinin düzenlediği bu Alman operasyonu için turizm firmasının kendilerinden 42 rehber aldığını söyleyen Aşıkoğlu, “Ancak bu rehberler Almanca bilmediği için ‘sessiz rehber’ diye hitap ettiğimiz, yasaya uyan, ancak gruplara hitap etme şansı olmayan rehberlerdir” dedi. Şirketin, ayrıca yanında getirdiği Almanca bilen rehberlerle durumu idare ettiğini kaydetti.

Aşıkoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim Almanca bilmeyen, ama rehber zorunluluğuyla otobüste bulunan rehberlerimiz maaşlarını alıyorlar. Bu rehberlerimize firma1500 TL maaş verirken, sıkıntı başlayınca bunlar 2000 TL maaş talep ettiler. Bu ayrıca etik olmayan bir fırsatçılıktır. Bunu da kabul edemeyiz. Her şeye rağmen rehber alan firma, rehberlerin hafta sonu izni karşısında yine sıkıntıya düşerek rehbersiz kaldı. Bizler de bu büyük operasyonun sekteye uğramaması için, ören yerlerine girişte rehber aranmaması konusunda yazı yazdık. Durum bundan ibarettir.”

olay-yazi.jpg

acenteler-yasasi-(kopyala).jpg

yasa-cignendi-(kopyala).jpg