Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli bir memura verem teşhisi konuldu. Hastalığın bulaşıcı olması dikkate alınarak, bakanlıktaki tüm çalışanlar kontrolden geçirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli bir memura Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkikler sonucu verem teşhisi konuldu.

Söz konusu kişi, tedavi olmak için ilgili sağlık raporunu görevli olduğu bakanlığa iletti. Hastalığın bulaşıcı olması nedeni ile harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli tüm çalışanlara tedbir amaçlı verem testi yapıldı. 

Gürpınar: Paniğe gerek yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlık personelinde yapılan tetkikler sonucu, hastalığın bir başka kişide daha tespit edilmediğini belirterek, paniğe gerek olmadığını açıkladı.

Gürpınar, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, “Bakanlık personeli bir arkadaşımıza, rahatsızlığı üzerine gittiği hastanede yapılan tektiler sonucu verem yani tüberküloz  teşhisi konuldu. Arkadaşımızın tedavisine hemen başlandı. Hastalığın bulaşıcı olması nedeni ile de Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği neticesinde tüm çalışanlarımıza verem testi yapıldı. Testlerin tümü olumlu çıktı, hastalık başka kimsede teşhis edilmedi. Paniğe gerek yok” dedi.

Verem nedir?

Verem veya tüberküloz, bakteriyel ve bulaşıcı bir hastalık. Halk arasında ince hastalık olarak da bilinir.
Mycobacterium tuberculosis mikrobunun neden olduğu uzun seyirli ve granülomatöz karakterde bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Tüberküloz birden fazla organda görülebilen bir enfeksiyon olmasına karşın, daha çok akciğerler ve akciğerlere ait mediastinal lenf bezlerinde gözlenir. Basil, aktif bir tüberküloz hastasından öksürük, hapşırık ya da diğer yollarla tükürük içerisinde havaya damlacık yoluyla saçılır ve havada asılı kalan partiküllerin alınmasıyla enfeksiyon yayılır.
Pek çok vakada bakteri akciğerlere yayılarak tüberkül denen peynir benzeri yapılar oluşturur ve solunum dokularına zarar vererek akciğerlerde oyuklar oluşturur.

Kan dolaşım sistemindeki hasar nedeniyle, hastalığın ileri safhalarında hasta parlak renkte kan tükürebilir.
Genel olarak mycobacterium türlerinden ileri gelen tüm enfeksiyonlar mikobakteriozis olarak isimlendirilmekle birlikte tüberkülozis terimi sadece insan ve sığırların mikobakteriozisinde kullanılır.

İnsanlarda çoğu enfeksiyon semptomsuzdur ve latent enfeksiyon olarak kalır. Bunların da yaklaşık onda biri ilerde aktif enfeksiyona (hastalığa) ilerler.