Kubilay Kurçer

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, elektrik santrallerinde kullanılan yüksek orandaki akaryakıtın, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti 

Eski bakanlardan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Hamit Bakırcı, elektrik santrallerinde kullanılan yakıtın, yüzde 1 oranında olması gerektiğinin altını çizdi. Yüksek orandaki yakıttan çıkan gazların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Bakırcı, “Doğalgazın zararı yok. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde filtre konulmuyor. Ama siz kötü yakıta geçtiğiniz zaman havaya verdiğiniz gazlar, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor” dedi. 

Hamit Bakırcı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) maddi gücü olmadığı için yüzde 1’lük yakıta geçmesinin, yüzde 10 külfet getireceğini savundu Hamit Bakırcı, “UBP dağılıyor, eski kurultay kavgalarına şahit olacağız” şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu belirtti. 

ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, Ersin Tatar ve Nazım Çavuşoğlu’nun önceki gün yaptığı “merkezden binlerce üye yazılmasını antidemokratik buluyoruz” açıklamasına ilişkin söylemlerin ispatının gerektiğini de vurguladı. 

“YÜZDE BİR YAKIT ORANININ OLMASI GEREKİYOR” 

Programda, gerek Kalecik’teki AKSA, gerekse Esentepe’deki Kalecik elektrik santrallerindeki bacalardan çıkan zehirli gazları yorumlayan Hamit Bakırcı, santrallerde yüzde 1 oranında yakıt kullanılması gerektiğine dikkati çekti. Bakırcı, maddi sıkıntılardan dolayı KIB-TEK’in gücünün olmadığı için %1’lik yakıta geçmenin %10’luk külfet getireceğini vurguladı. Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“KÖTÜ YAKIT İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR” 

“Yüzde bir yakıt oranı olması gereken bir şey. Bu orandaki yakıttan çıkan gazlar insan sağlığını olumsuz etkilemiyor. Doğalgazın zararı yok. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde filtre konulmuyor. Ama siz kötü yakıta geçtiğiniz zaman havaya verdiğiniz gazlar insan sağlığını ciddi derece olumsuz etkiliyor. KIB-TEK’in maddi gücü olmadığından dolayı %1 yakıta geçmek %10 külfet getirecekti. Elektriğe zam zorunda kalınacağından ülkenin bütünü düşünüldüğü için önerge, Bakanlar Kurulu’nda bekledi. Filtrenin günlük bakım maliyetleri var, doğru işletme 
yapılması gerekir.” 

“PARTİ ÜYELERİNİN TAKDİRİYLE BAŞKAN BELİRLENİR” 

Eski bakanlardan UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, “UBP dağılıyor, eski kurultay kavgalarına şahit olacağız” şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu ifade ederek, “UBP ülkenin en köklü partilerinden bir tanesidir. Dolayısıyla o dönemi sancılı şekilde atlatarak dersler çıkarıldı” dedi. 

Seçimlerde çok aday olmasının demokrasinin gereği olduğunu belirten Bakırcı, parti üyelerinin takdiriyle parti başkanının belirlenebileceğinin altını çizdi. 

“BAŞKANIN, İKİ ÜYEYİ GYK GÖREVİNDEN ALMA YETKİSİ VAR” 

Bakırcı, Genel Yönetim Kurulu’nda (GYK) genel başkanın iki üyeyi görevden almasıyla ilgili “Başkanın iki üyeyi görevden alma yetkisi vardır, kendi kontenjanıdır. Önümüzdeki süreçte bunun ne kadar olumlu ya da olumsuz olacağını üyelerimiz gösterecektir. Başkanlığa adaysanız, parti mekanizmalarında olmamak daha mantıklı. Çünkü aday olup, karar mekanizmalarında bulunanlar kendi menfaatleri doğrultusunda karar verebilir. Tüm gerekli birimlerde tarafsız olunması, seçimlerde en doğrusudur.” dedi. 

“BİR SONRAKİ KURULTAYDA TABANA YAYILMIŞ OLACAĞIZ” 

Hamit Bakırcı, UBP Tüzük Kurultayı’ndaki üye sistemi değişikliğiyle ilgili şunları kaydetti: 

“Genel Yönetim Kurulu’nda tartışılacak sakıncalı durum varsa, üye olanların üyelikleri iptal edilecektir, 7 gün süre vardır. Tabanımıza tam olarak inemedik. Her üye olanı kaydetmek iyidir ama zemini hazırlayamadık. Bir sonraki kurultayda tabana yayılmış olacağız.” 

“MERKEZDEN ÜYE YAZMAK YANLIŞTIR FAKAT SÖYLEM DEĞİL, İSPAT GEREKİR” 

Hamit Bakırcı, Ersin Tatar ve Nazım Çavuşoğlu’nun önceki gün yaptığı “merkezden binlerce üye yazılmasını antidemokratik buluyoruz” açıklamasına ilişkin şunları söyledi: 

“Merkezden üye yapmak yanlıştır fakat söylem değil, ispat gerekir. Disiplin kurulları işletiliyor, itirazlar tartışılır, doğru olan yapılır. Parti kimsenin tapulu malı değil, halkın malıdır. Nazım Bey’in de adaylığı hayırlı olsun. Önemli olan kendinizi karşınızdaki başkandan daha aktif ve başarılı görebilmeniz lazım ki oraya gelmek istersiniz. Sonuç, hem partimize, hem de ülkemize hayırlı olacak. 

Kurultaydan başkan kim çıkarsa çıksın, seçilen başkanın etrafında kenetlenme aynı şekilde olacaktır. Aksine senaryo yazanlar UBP’nin başarılı olmasını istemeyenlerdir. Bütün tabanımızın ve UBP’ye gönül veren insanların içi rahat olsun.” 

“KURULTAYDAKİ YARIŞ, PARTİYİ DAHA İLERİ GÖTÜRME YARIŞIDIR” 

Kurultayın, hükümeti olumlu ya da olumsuz etkilemeyeceğini belirten Bakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Hükümetin, ülke adına başarılı olma zorunluluğu vardır, kaybedecek zamanımız kalmadı. Bu ülkede doğru şeylerin olması gerekiyor ama bunun bizim kurultayımızla bir alakası yoktur. Siyasette öngörüde bulunmak mümkün değildir. Yorum yapmanın falcılıktan farklı yok, gelişmelere bilimsel bakmak lazım ve gelişmeleri hep beraber göreceğiz. Sonucunda kimin nerede olduğu değil, ülke için kendi partimiz adına en doğru sonucun olmasıdır. Bütün partili arkadaşlarımıza eşit mesafedeyiz. Kurultaydaki yarış, partiyi daha ileri götürme yarışıdır.”