Rana SARRO

TOPLU TAŞIMACILIK BÜYÜK BİR EKSİKLİK

Ülke ciddi imkansızlıklarla yaşamlarını idame ettirmeye çalışan engellilerin, karşılaştıkları en büyük engellerin başında ulaşım ve dolaşım geliyor. Onlar, toplumun kendilerine koyduğu engellerle hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, görme engellilerin ülkede karşılaştıkları engelleri Detay’a anlattı. Yücetürk, ülkede toplu taşımacılık olmamasının görme engelliler için başlıca engel olduğunun altını çizdi.

GÖRME ENGELLİLERE EĞİTİMDE DE ENGEL

16 görme engelli çocuğun eğitim gördüğü 'Görme Engelliler Okulu'nda, öğretmen eksikliği yaşandığı belirtiliyor. Yücetürk, şoför ve servis aracı bulunmayan okulda, 4 öğretmen eksikliği ile görme engelli çocuklara eğitim verilmeye çalışıldığını anlattı. İş bekleyen engelliler için umut olan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası'na rağmen, 300 işsiz engellinin de halen istihdam edilmeyi beklediğini belirten Yücetürk, görme engellilerin hem sosyal hem de ekonomik açıdan mağduriyet yaşadıklarını vurguladı.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve kıbrıs TCrk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, görme engellilerin ülkede karşılaştıkları engelleri gazetemize anlattı. Görme engellilerin toplum içerisinde yaşamlarını idame ettirmeye çalışırken, yaşadıkları en büyük sıkıntıların başında ulaşım ve dolaşımın geldiğini belirten Derviş Yücetürk, "ortopedik engellilerin olduğu gibi bizim de ulaşım ve dolaşımda büyük sıkıntılarımız var" diye konuştu.

ÜLKEDE TOPLU TAŞIMACILIK YOK

ülkede toplu taşımacılık olmamasının görme engelliler için büyük bir eksiklik olduğunun altını çizen Derviş Yücetürk, bu konuda belediyelere görev düştüğünü hatırlattı ve "Ne şehir içi ne de şehirlerarası toplu taşımacılık yok" dedi. Ülkeye gümrüksüz araç ithal etme sorununu da yakın bir zamanda aştıklarını belirten Derviş Yücetürk, "tabi refakatçisi olmayanlar için aynı sorun bu ülkede yine devam ediyor" dedi.

"BELEDİYELER ÖNLEM ALMIYOR"

Engelli vatandaşların yaşam sürdüğü ülkenin alt yapısındaki eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle, görme engellilerin ulaşım ve dolaşımda ciddi engellerle karşılaştıklarını belirten Yücetürk, kaldırımların işgal edilmesi ve iniş çıkış rampaları olmaması nedeniyle şehir içerisinde yürümelerinin güçleştiğini, çoğu zaman da imkansız hale geldiğini şöyle anlattı:

"kaldırımlarda sıkıntılar var. kaldırımlara ağaçlar dikildi. Araçlar park ediliyor. Normal insanların bile hareket edebileceği kaldırımlar rampalar yok. İniş çıkış rampaları yok. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Belediyeler ise gerekli önlemi alamıyor."

"KONUŞAN SİNYALİZASYON OLMALIYDI"

Yaya geçitlerinde görme engelliler için konuşan sinyalizasyonlar olması gerektiğine vurgu yapan Yücetürk, "Bu Girne'de bir yerde var o da bazen çalışır bazen çalışmaz. Sırf bu yüzden bir görme engelli, birisinin desteğini almak zorundadır. Bu da bağımsız hareket eden bir görme engelliyi çok üzer, çok rahatsız eder. İmkanlar sağlansa kimsenin yardımına ihtiyaç duymayız. Bunların yapılması için gerekli maddi kaynak, devletin yaptığı izaz, ikramların yanında hiç kalır" dedi.

"DEVLETİN EN BÜYÜK AYIPLARINDAN BİRİ"

Derviş Yücetürk, "Devletin en büyük ayıplarından bir tanesi de devlet binalarında engelli tuvaletleri yok. Başkent Lefkoşa'da engelli tuvaleti bir tek Bandabuliya'nın içinde var. o da çoğu insan tarafından bilinmiyor. Çünkü kapılara yazılmıyor" dedi.

GÖRME ENGELLİLERE ÖĞRETMEN ENGELİ

kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, 16 görme engelli çocuğun eğitim gördüğü 'Görme Engelliler okulu'nda ise öğretmen eksikliği yaşandığını vurguladı.

Görme engelli çocukların eğitim gördüğü 'Görme Engelliler okulu'nda, ciddi bir öğretmen eksikliği yaşandığına dikkati çeken Yücetürk, okulda 4 öğretmen eksikliği ile görme engelli çocuklara eğitim verilmeye çalışıldığını anlattı.

"DEVLET BUGÜN SUÇ İŞLİYOR"

Lefkoşa'da kızılbaş bölgesinde kutlu Adalı Sokak'ta bulunan 4 katlı 24 yataklı, 'Görme engelliler okulu'nda, Milli eğitim Bakanlığı'nın acizliği olduğunu söyleyen Yücetürk, "Özel eğitimde alt yapı yok. Öğretmen eksikliği bulunan bu okulda, Milli eğitim Bakanlığı'nın acizliği var. 4 eksik öğretmen olması nedeniyle, orada eğitim gören çocuklar pek bir şey öğrenemiyor. Devlet bugün suç işliyor" dedi ve şöyle konuştu:

"Bilgisayar öğretmeni yok"

Resim yapamayan görme engellilerin çamurdan heykeltıraş ve seramik eğitimi alması gerekirken, okulda Modelaj öğretmeni olmadığı için bu eğitim çocuklara verilemiyor. Görme engellilere çamur işi verecek öğretmen ve müzik öğretmeni de yok. Yine okulda olması gereken 'okul öncesi öğretmeni' de yok. okulda 2 öğretmen eğitim veriyor. 3 öğretmen kadrosu daha açılması lazım."

ŞOFÖR VE SERVİS ARACI YOK

Haftanın 5 günü tam gün eğitim alması gereken okulda, görme engelli çocuklara, haftada 2 gün birer ders verildiğini anlatan Derviş Yücetürk, "Gün boyu bu çocukların eğitim alması lazım. Haftada 2 gün birer ders eğitim alıyorlar" dedi.

Okulda temizlikçi ve şoför eksikliği de yaşandığını belirten Yücetürk, " Şoför ve araba eksikliği var. Görme engelli çocukları, entegre eğitim çerçevesinde merkezi destek eğitimi veren okullara taşıyacak bir servis aracı yok. okulun 10 yıldır temizliğini bakanlık yerine dernek yaptırıyor. okulda tam gün temizlik elemanı var, maaşını dernek ödüyor. Bakanlığa talepte bulunuyoruz 10 yıldır bizimle dalga geçiyorlar" dedi.

300 GENÇ İSTİHDAM BEKLİYOR

Görme engellilerin sosyal ve ekonomik açıdan genel olarak mağdur olduğunu kaydederek, 11 nisan 2014'te yürürlüğe giren ve iş bekleyen engelliler için umut olan engellileri koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası çerçevesinde, 722 engellinin devlet dairelerine istihdam edildiğini belirten Yücetürk, buna rağmen halen 300 işsiz engellinin istihdam edilmeyi beklediğini belirtti.

Bu yasa ile engellilerin yüzde 4 istihdam hakkına sahip olduğu, 25 kişi çalıştıran her iş yerinin bir engelli istihdam etme zorunluluğu olduğuna işaret eden Yücetürk, "Teşvikler olmasına rağmen resmi ya da yarı resmi özel sektöre yalnız 10 kişi istihdam edebildik. Bu yasa değişikliği ile özel sektöre teşvik olmasını amaçladık. Ancak özel sektör maalesef duyarsız. Özel sektörün açılım yapması gerekiyor" dedi.