Deniz Abidin

Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, bu yıl bal rekoltesinin yüksek olacağını ifade ederek, “arıcılıkta patlama oldu” dedi.

Kasapoğlu, Arıcılar Birliği’nin ortaya koyduğu çabalarla önceden ek gelir olarak görülen arıcılığın bugün genç neslin gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.

Kasapoğlu, ülke genelinin ilaçlardan arındırılarak organik gıdalara yönelmesinin vaktinin çoktan geldiğini ifade ederek, tarımın bütün alanlarında ortak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, bu yıl Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden AB tarafından yapılan denetimler sonucunda ikinci kez balın temiz olduğunun raporlarla belirlendiğini söyledi. Kasapoğlu, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden Avrupa’ya ihracatın tescil edildiğini belirterek, bu yöndeki çalışmaların yoğun bir şekilde üç yıldır devam etmekte olduğunu kaydetti. Kasapoğlu, arıcılara bu bağlamda birçok konuda eğitim verdiklerini söyleyerek, eğitimlerin devam ettiğini belirtti. Kasapoğlu, arıcılığın daha da gelişebilmesi için kooperatifleşme sürecini 2010 yılında başlattıklarını, bir proje ile binasının tamamlandığını kaydetti. Kasapoğlu, Güzelyurt Şubesi’nin ise yakın bir zamanda hizmet vereceğini ifade ederek, arıcılık bakımından geçmiş yıllara göre bu yıl oluşan yağışla birlikte bitki örtüsünün doğayı sardığının görülmekte olduğunu belirtti. Kasapoğlu, arıların bu yıl iyi geliştiğini söyleyerek, “bu yıl arıcılıkta patlama oldu diyebiliriz” dedi.

“Ülkedeki her kovan kayıt altına alınacak”

Kasapoğlu, arıcılık için bahar ayında yağan yağmurun önem taşıdığını belirterek, bunun devam etmesi halinde yazın balda çok daha iyi verim alınacağını söyledi. Kasapoğlu, üreticinin yarısının narenciye balı almak için kovanlarını Güzelyurt’a taşıdığını belirterek, bal akımının başladığını kaydetti. Kasapoğlu, şöyle devam etti, “Tarım Bakanlığı, Hayvancılık Dairesi ile birlikte Arıcılar Birliği ile yapılan ortak çalışma sonucunda bu yıl kayıt sistemini AB Projesi’nden tamamlamış bulunmaktayız. İhalesini teknik anlamda hallettik. İlerleyen zamanda Arıcılık Kayıt Sistemi devreye girecektir. Ülkedeki her kovanın kayıt altına alınması sistemini geliştirdik”

‘Arıcılık sektör haline geldi’

Arıcılar Birliği Başkanı Kasapoğlu, bu yıl bal rekoltesinin yüksek olacağını ifade ederek, “taleplere yetişemiyoruz” dedi. Kasapoğlu, ülke geneline bal yetiştirebilmek için üreticilerin bugün kovanlarının başında olduğunu söyleyerek, dünya genelinde arıcılığı yapanın aslında hep yaşlılar olduğunu kaydetti. Kasapoğlu, arıcılar birliğinin ortaya koyduğu çabalarla önceden ek gelir olarak görülen arıcılığın bugün genç neslin gelir kaynağı haline geldiğini söyledi. “Arıcılık sektör haline geldi” diyen Kasapoğlu, arının tek ürününün sadece bal olmadığını belirtti. Kasapoğlu, örneğin polen gibi arıcılıktan elde edilen ürünlerin artması için projeler yapacaklarının altını çizdi. Kasapoğlu, “Bu ülkede polen üretmek lazım” diyerek, “bu ülkede arı sütü üretmek lazım. 30 kovanı olan bir kişi bal üretemeyebilir, ancak polen üretebilir” dedi.

“Kovan başına 20 lira gelir desteği az”

Kasapoğlu, hükümet tarafından ilk kez kovan başına 20 lira gelir desteği verildiğine vurgu yaparak, “aslında bu destek çok az, ancak başlangıç olarak iyi sayılır” diye konuştu.

Kasapoğlu, tarımın bütün sektörlerinin yıllardır teşvik aldığını, Arıcılar Birliği’nin tarihte ilk kez böyle bir teşvik aldığını ve arıcıların bugüne kadar kendi çalışmalarıyla bir yere geldiklerini söyledi.

“Organikte marka olabiliriz”

Kasapoğlu, ülke genelinin ilaçlardan arındırılarak organik gıdalara yönelmesinin vaktinin çoktan geldiğini ifade ederek, tarımın bütün alanlarında ortak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Kasapoğlu, “Organikte marka olabiliriz” diyerek, gıda ve mal güvenliğini gerektirecek tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Kasapoğlu, şöyle devam etti, “Dünya standartlarında üretim yapmalıyız. Sadece üretmemiz yetmez. Üretimin de kaliteli olması gerekir. Dünyada tarımda en önemli faktör, dünya standartlarında üretim yapmaktır”