Özge KİZİR

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, “Balıkçılar Birliği olarak Tarım Bakanlığı’na bağlıyız. Tarım Bakanlığı küçük bir katkı yaptı. Kandırıldık da diyebiliriz. ‘Balon balığı zararlarını ödeyeceğiz’’ dedi. Sadece 2 ay ödeme yapıldı. Hâlbuki balıkçılar 1 yıl olarak sürekli balığa çıkar. Neden 2 ay ödeniyor?” dedi.

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, bir ada olan KKTC’de balıkçılığa önem vermemesinden yakındı. Dünya ülkelerinin balıkçılık konusunda örnek alınması gerektiğini vurgulayan Atakan, “Devletimizin balıkçıya karşı daha da duyarlı olmasını istiyoruz. Diğer ülkeleri örnek alarak KKTC’deki balıkçılara daha ilgi göstersinler. Destek versinler veya yardım etsinler. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de balıkçılığa önem verilmesi gerektiği düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.

“Avrupa Birliği ile iletişim halinde olarak süreci uzattık”

Kendi imkanlarıyla Kumyalı Barınağını iyileştirdiklerini ifade eden Atakan, “Kumyalı Barınağı iyileştirilmiştir. Balıkçılarımız fırtınalı zamanda teknelerini bağlayıp da evlerine gidemiyorlardı. Yani fırtına zamanında teknelerine zarar gelmesinden dolayı uzaklaşamıyorlardı. Balıkçılarımız ondan kurtuldu, fakat barınağımız tamamen bitmemiştir. Yapılması gereken işlemler vardır. Bunun için Avrupa Birliği ile iletişim halinde olarak süreci uzattık” ifadesini kullandı.

“Neden 2 ay ödeniyor?”

Balıkçılar Birliği’nin Tarım Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirten Atakan, “Balıkçılar Birliği olarak Tarım Bakanlığı’na bağlıyız. Tarım Bakanlığı küçük bir katkı yaptı. Kandırıldık da diyebiliriz. ‘Balon balığı zararlarını ödeyeceğiz’ dedi. Sadece 2 ay ödeme yapıldı. Hâlbuki balıkçılar 1 yıl olarak sürekli balığa çıkar. Neden 2 ay ödeniyor?” dedi.

“Sigorta konusunda hiçbir açıklama yapılmadı”

Balıkçıların sigorta konusunda sorun yaşadığını ve bunun için hiçbir adım atılmadığını vurgulayan Atakan, “Sigortalarını yatırmayan balıkçılarımıza ‘sigorta yapacağız’ dendi. Sigortayı nasıl uygulayacaklar veya nasıl yapacaklar bunun hakkında hiçbir açıklama ve bilgilendirme yapılmadı. Hatta biz de kendilerine bir öneri sunmuştuk. Balıkçı teknelerimize metre başına destek vermelerini istemiştik. Onlar da bize ‘tamam’ dediler, ama çıkan haberlerde hiç buna dair bir şey görmedik” şeklinde konuştu.

“Sürekli önümüze engeller çıkıyor”

Dünyada balıkçılığa verilen önemin, KKTC’de de verilmesi gerektiğine dikkat çeken Atakan, “Bütün dünyada her zaman balıkçıya büyük bir destek verilir. Çünkü denizdeki ürünleri çıkartıp halkına sunsun istenir. Kıbrıs’ta ise durum ne yazık ki böyle değildir. Sürekli önümüze engeller çıkıyor” ifadesini kullandı.
“Denetimler yapılmıyor veya yapılamıyor”
Güney kesimin balıkçılığa verdiği desteği Kuzey kesimin veremediğinden yakınan Atakan sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Güney kesime göre balıklarımızı kaçak balıkçılık olsa bile koruyabiliyoruz. Fakat Güney kesimin balıkçılığa verdiği desteği, Kuzey tarafı veremiyor. Yasalarımız vardır fakat uygulayamıyoruz. Bu konuda denetimler yapılmıyor veya yapılamıyor. Tabii ki memurlarımızın da bize söylemiş olduğu mazeretler de geçerlidir. Hep hatalar yukarıdan başlar.” 

“Girne ve Mağusa ticari limandır ve balıkçı barınağı yoktur”

Ülkede balıkçılık konusunda hiçbir ilerlemenin yapılmadığını ifade eden Atakan, “Önceden nasılsak şimdi de aynıyız. Hiçbir gelişme yok. Örneğin 1974’te yaşanan Barış Harekâtından bu yana bütün bulduğumuz barınaklardan faydalanırız. Gemikonağı’nda balıkçı barınağı yoktur. Balıkçılar teknelerini nereye park eder konusunda ise, askeri limana park ediyorlar. Girne ve Mağusa ticari limandır ve balıkçı barınağı yoktur. Yürütülmüyor ve iyileştirilmiyor. Balıkçılarımız bu teknelerini büyütsünler diye bundan 3-5 yıl öncesine kadar devlet teşvik vermişti. Fakat park etmek için yer bile yok” şeklinde konuştu.

“22 aylık bir projeydi ve 6. Yıla girdik”

Avrupa Birliği’nden proje aldıklarını belirten Atakan, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Avrupa Birliği’nden bir proje aldık. Bugünlerde Kumyalı Barınağı’nı iyileştiriyoruz. Uğraşımız budur. Çoğu işlemi bitti tamamlanmak üzereyiz. Projeyi daha bitiremedik. Bitmesine ramak kaldı. Bitmemesinin nedenlerinden biri de hem bürokrasilerden hem de Avrupa Birliği’nin fazla titiz çalışmasından kaynaklanıyor. 22 aylık bir projeydi ve 6. yıla girdik. Şuan ki durumda, barınağımıza yapılacak olan tadilat yapılmıştır. Sadece diğer rötuşları kalmıştır bunun dışında yasal işlemleri tamamlanmıştır. Zorlukla da olsa barınağı tamamlamaya çalıştık.”