Eniz Orakcıoğlu

Balıkçılar, Özellikle ağ fiyatlarının çok yüksek oluşundan dert yanarak, “Ağ piyasası 2 tüccarın eline kaldı, bu sebeple de ağ fiyatları uçtu. Balıkçının en fazla ihtiyaçlarından biri olan ağlar, sürekli yıpranmakta ve ortaya koyduğumuz sermaye ağ alımlarında erimektedir. Devlet tek elden ağ getirerek balıkçıyı desteklemeli ve alış fiyatına ağ satmalıdır” dedi.

Bir diğer sorunlarının teşvikler olduğunu söyleyen Balıkçılar, “Devletin balıkçıya destek olmuyor, sadece mazot teşviki vermesine rağmen onu da doğru dürüst ödememekte, geçen yılın teşvikini halen beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

İskele Boğaz balıkçıları Yeni Bakış’a konuşarak sıkıntılarını anlattı. Birçok sorunla boğuşan balıkçılar artık balıkçılıktan geçinemediklerini söyledi. Bir dokunup bin ah işitilen balıkçılar ağ fiyatlarının yüksek oluşundan yakındı. Ağ piyasasının iki tüccarın elinde kaldığını ve çok yüksek fiyatlara satıldığına dikkat çeken balıkçılar,  devletin ağ getirip alış fiyatına satması gerektiğine değindi. Yine diğer sorunlarını teşvikler olduğunu söyleyen balıkçılar doğru dürüst teşvik almadıklarını sadece mazot teşviki aldıklarını onun da geçtiğimiz yıldan beri ödenmediğinden yakındı.

Balıkçılar Ne Dedi?

Fırat Baybarsoğlu; “Ağ sıkıntısı yaşıyoruz”

Çok uzun yıllardır İskele Boğaz’da balıkçılık yapan Fırat Baybarsoğlu, balıkçıların sorunlarına değinerek, balıkçıların boğuştuğu zorlukları sıraladı. Baybarsoğlu, Hükümetin balıkçıları desteklemediğini ve teşvik vermediğini söyleyerek, “Özellikle ağ sıkıntısı yaşamaktayız, ağların yıpranması ve ağ piyasasının 2 tüccarın eline kalmasıyla ağ fiyatları oldukça yüksek. İşlerin de kötü gitmesiyle ağ almakta zorlanıyoruz. Hükümet en azından maliyet fiyatına ağ getirse biz balıkçılar için büyük destek olmuş olur. Ağların yıpranmasının yanında, teknelerin yıpranması, mazot parası, yunus gibi denizde balıklara zarar veren balıkların çoğalması bizim için büyük sıkıntılar yaratıyor. Ortaya koyduğumuz sermaye tükeniyor ve o sermayeyi maalesef ki geri koyamıyoruz” şeklinde konuştu.

“Balıkçılıkla uğraşanların sayısı azaldı”

Tüm bu zor şartlar altında balıkçılık yapanların sayısında da azalma olduğunu söyleyen Baybarsoğlu, “Bu limanda balıkçılıkla geçinen 3-5 kişi kaldık. Sadece balıkçılıktan geçinen ise bir ben bir de 2 genç arkadaşım var, bunun dışındaki balıkçılar ya memur ya öğretmen emeklisi ve belirli bir maaşları var, biz balık avlayamazsak evimize de ekmek götüremiyoruz. Hükümet biz balıkçılara teşvik verirken de bunları göz önünde bulundurmalıdır” diye konuştu.

“Adaya tonlarca donmuş balık girmektedir”

Baybarsoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Ekonomik kriz ve insanların alım gücünün düşmesiyle, restorancıların işlerinin azalması da bize yansıyor, balıklarımızı satamıyoruz. Kaldı ki restoranlar tarafından daha fazla tercih edilen kültür balığıdır,  yurt dışından gelen bu balığın ucuz olması sebebiyle balık lokantaları buzluklarına bu balıklardan doldurmaktadır. Maalesef ki adaya tonlarca donmuş balık girmekte, buda bizim işlerimize darbe vurmaktadır. İşlerin azalması insanları bu sektörden uzaklaştırmaktadır.”

“Kazancımızla geçinemiyoruz”

Eskiden balıkçılığın çok para kazandırdığını anlatan Baybarsoğlu, “Geçmişte önüme memur olmak gibi birçok fırsat çıkmasına rağmen balıkçılık iyi para kazandıran bir meslek olduğundan dolayı tüm işleri geri çevirdim. O yıllarda 3-4 günlük balık yevmiyesi, memurun 1 aylık maaşına denkti. Şimdi ise kazancımızla geçinemiyoruz. Düşünün ki hava şartları bozuk olduğunda balığa çıkamayan bizler o günü boş ve evimize ekmek götürmeden geçiriyoruz. Örneğin ben 1 buçuk ayda 1 defa balığa çıktım sebebi ise hava şartları” dedi.

Hasan Sütçü;“Mazot teşviki doğru dürüş ödenmiyor”

Balıkçı Hasan Sütçü, artık balıkçık mesleğini icra etmenin ve bu meslekten para kazanmanın oldukça zor olduğundan yakınarak, “Denizdeki balon balıkları biz balıkçılar için çok büyük sıkıntı yaratıyor. Biz balıkçıların bir diğer problemi mazot dışında bir teşvik verilmemesi ve mazot teşvikinin doğru dürüst ödenmemesidir ki geçen yılın teşvikli bile halen ödenmemiştir. Bunun yanında sürekli ağların ve teknelerin yıpranması bu konuda bir desteğin olmaması kazancımızı da bu kalemlere yatırmamıza sebep oluyor” şeklinde konuştu.

“Ağ fiyatları çok yüksek”

“En büyük sorunları arasında ağ piyasasının uçuk fiyatları olduğunu vurgulayan Sütçü, “Ağ piyasası 2 tüccarın eline kalmış ve yüksek fiyatlarla ağ satmaktadırlar. Devlet buna bir el atarak ağ getirebilir ve üzerine kar koymadan balıkçıya destek amaçlı ağ satabilir. “