Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülmeye başlandı.

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Ahmet Gülle başkanlığında bugün saat 10.00’da toplanan komitede genel görüşmesi yapılan tasarı, “bally” isimli uçucu madde konusunda yasal düzenleme içeriyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya komite üyeleri CTP-BG Milletvekili Hüseyin Erçal, UBP Milletvekilleri Ahmet Kaşif ile Esat Ergün Serdaroğlu katıldı. Toplantıda Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı, Ticaret Dairesi ve Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan yetkililer de hazır bulundu.

TASARININ GEREKÇESİ

Açıklamada, yasanın gerekçesi şu şekilde dile getirildi:

“Başbakanlık bünyesinde oluşturulmuş olan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu tarafından yapılan araştırmada; ‘bally’ isimli uçucu madde içeren ürünün amaçları dışında kötüye kullanılmasından dolayı çok sayıda çocuğumuzun ciddi şekilde bağımlılık yapan ve kullanılması sırasında ölüm riski de olan bu maddeyi soluyarak fiziksel, ruhsal ve maddi kayıplara uğramakta olduğu saptanmıştır. Sözkonusu Komisyon’a ‘bally’ ile ilgili yoğun şikayet ve başvurular yapılmakta ancak konuyla ilgili yasal düzenleme olmaması nedeniyle Polis birimleri de bu konuda gelen şikayetler konusunda önleyici tedbir almakta zorlanmaktadırlar. İlkokul seviyesine kadar düşen ‘bally’ kullanımı konusunda, bu maddenin kötüye kullanımını engellemek ve toplumsal zararlarının önüne geçmek için yasal düzenlemeye gidilmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğu değerlendirilmektedir. Yukarıda belirtilen nedenlerle işbu Yasa Tasarısı hazırlanmıştır.”