Haluk DOĞANDOR

Hayvan üreticilerinin beklediği balyalar zararlı böcek ve yoğun derecede nemli çıktı. İthalatçı firma GAN-OR Limited Şirketi’nin Bulgaristan’dan ithal ettiği 1965 ton balya, yapılan tespitler sonrası yüksek derecede zararlı bulunarak kabul edilmedi. Balyalar aynı gemi ile geri gönderiliyor. Tarım Bakanlığı Toprak Ürünleri Kurumu tarafından hayvan üreticilerinin yem ihtiyacını karşılamak üzere yapılan ihaleyi alan GAN-OR Limited Şirketi’nin Bulgaristan’dan ithal ettiği 1965 ton balyayı getiren Altay (PANAMA)  isimli gemi önceki gün Mağusa Serbest Bölge Limanı’na demir attı. Bir kısım balya TÜK ambarlarına gitmek üzere kamyonlara yüklendi. Ancak Tarım Bakanlığı Mağusa Tarım Teftiş Servisi tarafından balyalar üzerinde yapılan kontrollerde iki çeşit böcek ile yoğun miktarda sulu denecek tarzda nem görüldü.

İnsan ve hayvan sağlığına zararlı

Tarım Bakanlığı Zirai Karantina Amiri Ziraat Yüksek Mühendisi Savaş Eşrefoğlu, hayvan üreticileri için ithal edilen balyalar üzerinde yaptığı kontrollerde, 1965 ton balyanın iki çeşit böcek istilasına uğradığı ve yoğun derecede nemli olduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermediğini söyledi. Savaş Eşrefoğlu balyaların insan ve hayvan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle geri gönderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Eşrefoğlu, bu balyaları, hayvanlar tarafından tüketilmesiyle, elde edilecek sütlerin de insan sağlığına etki edeceği düşüncesiyle kabul etmediklerini söyledi.

Geri gönderiliyor

Toprak Ürünleri Kurumu Müdür Vekili Mehmet Arkut’tan elde edilen bilgide, ülkemiz hayvancıları için GAN-OR Limited Şirketi’nin Bulgaristan’dan ithal ettiği 1965 ton balyanın Mağusa Tarım Teftiş Servisi’nin yaptığı kontroller ve laboratuvar sonuçlarında, insan ve hayvan sağlığını tehdit edici unsurlar barındırdığı için ithaline izin verilmediğini ifade etti. Mehmet Arkut indirilen bir kısım balyanın tekrar gemiye yüklenerek geri gönderileceğini söyledi.

Bakanlıktan baskı mı geldi?

Altay (PANAMA) gemisi ile Mağusa Serbest Limana gelen balyaların yapılan tetkiklerde böcekli ve nemli çıkması sırasında, görevli memurun ısrarla geri gönderme kararına karşı ithalatçı firmanın, Tarım Bakanlığı üzerinde baskı kurarak ülkeye sokulmak istemesinde bakanlıktan bazı üst düzey bürokratların balyanın ithali yönünde baskı kurduğu iddia edildi. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgi ve olay yerinde bulunan bazı kişilerce gazetemize yapılan ihbarda, görevli karantina memurunun üzerinde baskı kurulmak istenmesine karşın, memurun “bu kadar zararlı böcek olan ve aşırı ıslak balyalara onay veremem” dediği iddia edildi. Görevli memurun bu direnişine karşı koyamayan ricacılar balyaların geri gönderilmesine engel olamadılar. Bilgi almak için ısrarla aradığımız GAN-OR Limited Şirketinin direktörü Ali Bey telefonlarımıza çıkmadığı için kendisinden bilgi alamadık.