Ban Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğu toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, Liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, bunun  siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) tarafından yapılan açıklamaya göre Ban, görüşmenin iyi geçtiğini ve bunun her iki Liderle birlikte gerçekleştirdiği ilk görüşme olduğunu kaydetti. Ban, 2015 yılının Mayıs ayında başladıkları müzakerelerde bugüne kadar ortaya koydukları çabaları doğrudan liderlerden duymak açısından iyi bir fırsat olduğunu da vurguladı.

Liderlerle müzakerelerde gelinen noktayla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını dile getiren Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı çabalarından dolayı övdü ve liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve bunun siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Aynı zamanda bazı hassas ve zor konuların hala çözülmemiş olarak durduğunun açık olduğunu ifade eden Ban, “Liderleri mevcut olumlu ivmeden yararlanmaları hususunda cesaretlendirdim” dedi ve farklı başlıklardaki çözülmemiş konuları ele almak için ilerlediklerinde bu cesaretin son derece gerekli olacağını belirtti.

Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı tüm Kıbrıslıların yararına olacak kapsamlı bir çözüme en erken zamanda ulaşmak için yorulmaksızın çalışmaya devam etmeleri için cesaretlendirdiğini de kaydetti.

Ban ilgili tüm uluslararası aktörlere, özellikle garantör ülkelere Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne son verecek serüvenlerinde Liderleri destekleme ve bu süreci hızlandırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapma çağrısında da bulundu.

AKINCI BİDEN’LA DA BİRARAYA GELDİ

Bu arada, Cumhurbaşkanı Akıncı, Davos’taki temasları çerçevesinde, üçlü zirvenin ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ABD Başkan Yardımcısı Biden’la yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.