M Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs müzakerelerinde karşılıklı güven ve iyi niyetle olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, bunun kendisini cesaretlendirdiğini kaydetti.

Ban,“Bölünmüş bir ülke olan Kore'den gelen biri olarak Kıbrıs bana gelecek için umut veriyor. Kıbrıs'ın barışçıl bir şekilde yeniden birleşmesi, hem Ada'da yaşayanlara ekonomik ve siyasi yararlar getirecek hem de bölgede istikrar ve işbirliğine katkı sağlayacaktır” dedi.

Ban Ki-moon, İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Genel Sekreter Ban, Kıbrıs sorununa ilişkin soru üzerine, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin öncülüğündeki müzakerelerde karşılıklı güven ve iyi niyetle olumlu gelişmeler yaşandığını ve bunun kendisini cesaretlendirdiğini belirtti.

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis'in bir yıldır iki toplum için de çok önemli olan konularda zorlu bir müzakere yürüttüklerini dile getiren Ban, “Liderlerin, müzakerelerin yıl dönümünde ortak açıklama yaparak 2016 içinde kapsamlı bir anlaşmaya varmak için yoğun şekilde çalışacaklarını beyan etmeleri beni ümitlendiriyor” diye konuştu.

Bölünmüş bir ülkeden geldiğini vurgulayan Ban, şunları söyledi:

“Bölünmüş bir ülke olan Kore'den gelen biri olarak Kıbrıs bana gelecek için umut veriyor. Kıbrıs'ın barışçıl bir şekilde yeniden birleşmesi, hem Ada'da yaşayanlara ekonomik ve siyasi yararlar getirecek hem de bölgede istikrar ve işbirliğine katkı sağlayacaktır. Liderler, geride kalan konularda önümüzdeki aylarda uzlaşma sağlama hususunda kararlılıklarını belirttiler. Hem BM, hem de bizzat kendim, 'Kıbrıs'ın geleceğine Kıbrıslıların karar vermesi' temelinde bu çabalara destek vereceğim”