Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, kartlı ödemeler sisteminin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla banka kartları ile kredi kartlarının çıkarılması ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle onaylayıp, kabul etti.

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, yasa tasarınsa ilişkin komite raporunu okuduğu konuşmasında, tasarının komitede oybirliği ile kabul edildiğine işaret etti.

Rapor hakkında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, komitede oybirliğiyle geçen yasa tasarısına emek koyan herkese teşekkür ederek, yasanın ortaya çıkmasının kolay olmadığını vurguladı.

Tatar, kredi kartının çok yaygınlaştığını, insanların nakit ve çekten uzaklaştığına işaret ederek, kredi kartının en küçük harcamalarda bile kullanıldığını söyledi. Teknolojiye yatırım yapan bankaları da kutlayan Tatar, kredi kartıyla yapılan harcamaların aylık 200 milyon TL’yi geçtiğini ve bu rakamın 1 yılda  2,5 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti.

Ekonominin kayıt altına alınması ve devletin vergi toplaması bakımından da bunun önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Tatar, kredi kartları konusunda vatandaşların da korunması ve gelirine göre limitler verilmesi konusunda yasal düzenleme yapıldığını belirtti.

Tatar, bankaların da bu yasaya uyması ve uygulaması gerektiğini ifade ederek, bu yasanın mutabakatla geçen bir yasa olduğunu vurguladı ve ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından yasa üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve yasa oybirliğiyle kabul edildi.

Yasanın genel gerekçesi şudur:

“Ülke ekonomisinin gerekli kıldığı para ve kredi politikaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Banka Kartları ve Kredi Kartlarının çıkarılması, kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar, üye işyeri ile yapılacak olan anlaşmaların şekil ve usul esaslarının, mevcut verilmiş olan banka kartları ve kredi kartlarına yeni getirilmiş olan kuralların ne şekilde uygulanacağının, kredi kartlarının gecikme faiz oranları ve akdi faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından ne şekilde belirleneceğinin düzenlenmesi amacıyla işbu Yasa Tasarısı hazırlanmıştır.”