Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’in, YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş’a yönelik “yasa dışılık ve usulsüzlük” iddialarını yinelemesine ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konuya ilişkin hiçbir adım atmadığını öne sürmesine yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı resmi twitter hesabından açıklama yapan Sözcü Burcu, Cumhurbaşkanı ve ekibini “Yakın Doğu Üniversitesi’nin güdümüne girmekle” suçlayan Elcil’in “haddini bilmediğini” ifade etti.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Toplumun bütün kesimlerine eşit yaklaşımıyla bilinen Sayın Cumhurbaşkanımızı ve ekibini, bir kurumun güdümüne girmekle itham etmek, en hafif deyimiyle haddini bilmemektir.

Sayın Şener Elcil ayrıca yine haksız bir biçimde Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘tabela örgütlerine randevu verirken’ Atatürk Öğretmen Akademisi öğrencilerinin görüşme talebini reddettiğini iddia etmiştir.

Bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı, Akademi öğrencilerinin görüşlerine her zaman önem vermiş ve Cumhurbaşkanlığı’nda seslerini duyurmalarını sağlayacak ortamı temin etmiştir. Nitekim kendisi de Türk Öğretmen Koleji mezunu olan ve geçmişte KTÖS yönetiminde yer alan Özel Kalem Müdürü Sayın Cenk Gürçağ, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Akademi öğrencileriyle, kendilerini diledikleri gibi ifade edebilmelerine olanak sağlamak amacıyla farklı zamanlarda iki kez uzun görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Şener Elcil’in, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘tabela örgütleriyle görüştüğü’ değerlendirmesine gelince; bunun ciddiye alınamayacak kadar seviyesiz bir suçlama olduğu açıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, zamanı elverdiği ölçüde toplumun değişik kesimleriyle görüşmekte ve demokrasi anlayışının bir gereği olarak her görüşün sesini duyurması konusunda özenli davranmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kimlerle görüşüp görüşmeyeceğine karar verecek olan kişi elbette Sayın Elcil değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımız YÖDAK’la ilgili tartışmalarda iki temel hassasiyeti gözeterek hareket etmektedir.

Bunların ilki kurulun özerk işleyişine saygı; ikincisi ise hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılıktır.

Daha önce de açıkladığımız gibi, Yükseköğretim Yasası YÖDAK Başkan ve üyelerinin, süreleri tamamlanmadan görevden alınmasını önleyecek düzenlemeler içermekte; görevden alınma şartlarını Yüksek Mahkeme yargıçlarına uygulandığı biçimde öngörmektedir. Doğru ve adil kararları verebilmek için, kestirmeci ve peşin hükümlü yaklaşımlar sergilemek yerine, hukuki sürecin gerektirdiği sabrı göstermek şarttır.

Hukukun kendine özgü bir işleyiş mekanizması vardır. Cumhurbaşkanlığı, YÖDAK Başkanına yönelik iddialarla ilgili olarak adli makamlarla istişaresini sürdürmektedir. Bilinmelidir ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın YÖDAK konusunda bundan sonra izleyeceği tutum da yukarıdaki ilkelere uygun olacaktır.”