Nupelda Karabuğday

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, belediyede geride kalan üç aylık görev süresinde karşılaştığı tabloyu anlattı. Mart ayında düzlüğe çıkılabileceğini söyleyen Harmancı, tartışılan su projesiyle ilgili merkezi hükümete eleştirilerde bulundu. Üç aylık süreç içerisinde henüz hedefledikleri noktada olamadıklarını ifade eden Harmancı yine de değişimin bir oranda kendisini hissettirdiğine inandığını söyledi. Harmancı, içerisinde bulunulan dönemi “barışma” dönemi olarak adlandırdı. 

“BELEDİYEDEKİ İDARİ YAPI” 

Belediyede kendisini en çok şaşırtan konunun idari yapı olduğunu belirten Harmancı, değişime ve sisteme uymayan şube amirleriyle yolların ayrılacağını vurguladı. Belediyenin mali yapısı ve borçlarıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını da söyleyen Harmancı, borçları tek bir elde ve daha uygun bir faiz oranıyla topladıklarını ifade etti. Harmancı, Mart ayıyla birlikte bir rahatlamanın yaşanılacağını aktardı. Çok tartışılan Asmaaltı Yayalaştırma Projesi ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Harmancı, projenin topyekün iptal edilmeyeceğini iyileştirileceğini söyledi. Harmancı çok tartışılan su projesiyle ilgili yorumda da bulunan Harmancı, tartışmalar için geç kalındığını belirtti. 

“DENETLEME SİSTEMİ” 

ADA TV’de Gözde Bekir’in sorularını yanıtlayan LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Günümüzde kadrolu anlayışı iş yapmamakla ilintilendirilmiştir. Bunu denetleyecek sistemi kuruyoruz. Kadrolu veya kadrosuz olarak değil, iş yapan ve yapmayan olarak ayıracağız. İstediğimiz noktanın hala uzağındayız. Belli başlı değişimler var. Umarım bunu Lefkoşalı da hissediyordur. Yeni yönetimin açık olduğunu görüyorum. Geçmiş yönetime de teşekkür ediyorum. Şuanki yönetimle de çok iyi aramız. Çalışmaları usul hal içerisinde devam ettirebileceğimizi düşünüyorum. Lefkoşa’nın geleceği için her şeyde ortak noktayı bulacağız. Ben bu konuda sendikada da ışık görüyorum. Bu dönem bizim için Lefkoşalı ile barışma, belediyenin hizmet etme dönemidir.” 

ŞUBELERDEKİ SIKINTILAR 

“Maalesef bazı şubelerimizde ciddi sıkıntılarımız var. Lefkoşalıyı özne yapma noktasında sıkıntıyı görüyorum. Lefkoşalılarla 5 dakikaya rivayet etmeyen çalışanların bizimle yürüyemeyeceğini düşünüyorum. Gereken mesajı hala alamadılarsa bundan sonra da alamazlar. Bu arkadaşlara yeni bir iş sahası yaratacağız. Kapitalist bir sistem içindeyiz. Tüm bunlar paranın maliyetiyle alakalı. Totalde daha iyi bir faiz oranına kavuştuk. Şimdi yaşadığımız fırsat ana parayı ödemeyeceğiz, bir miktar nefes alma fırsatına haiz olacağız.” 

YAYALAŞTIRMA PROJESİ 

“Yayalaştırmaya taraftar olmayanları da anlıyorum ancak bu uygulamayı bozarsak geri dönüşüm olmaz. İyileştirmemiz gerekiyor. 3 ay içerisinde projeyi bitirmeyi başardım. Su buraya gelmeden birçok şeyi tartışmalıydık. Siyasi partiler çığlıklar atmıştı bir muamma ve bilinmezlikle gerçekleşti. Murat edilen var ve buna ilişkin bir dayatma var. Başbakan ziyaret edildiğinde de bu konuyu gündeme getirdim. Bu konuya ilişkin bir yönetim biçiminin olmadığını gördüm. Bu ciddi bir zafiyettir.” 

“ASRIN PROJESİ” 

“Su buraya gelmeden tartışmak zorundaydık. O zaman tüm bunlara ilişkin siyasi partiler bir takım çığlıklar atmıştı nasıl yönetilecek, ne olacak diye. Bakan’ın açıklamalarını dinledim, murat edilen bir şey var. Ve buna ilişkin bir dayatma var. Başbakan’ı ve diğer bakanları ziyaretimde de bu konuyu konuştum. Konuya ilişkin bir pozisyon belirleyememiş olmaları ciddi bir zafiyettir. Uluslararası finansmanlara erişebilsek belediyenin suyu yönetmesiyle ilgili hiçbir derdi olmaz ki. Bu belediye yönetir veya yönetmez konusu değil. Bu bir dayatma ve tehdittir. Daha mantıklı bir çerçevede tartışmak zorundayız.”