Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41. yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, KKTC Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Emine Andız Ertürk, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan, askeri ve sivil erkan, gaziler ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtına, KKTC Büyükelçiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Emekli Subaylar, Türkiye Muharip Gaziler, Kıbrıs Türk Kültür ile Kıbrıs TMT Mücahitleri derneklerinin çelenklerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

KKTC Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ertürk, Türkiye'nin meşru müdahalesi sonucunda Ada'da ve bölgede huzur ve güven ortamının tesis edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“1968'den beri Birleşmiş Milletler çatısı altında kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla sürdürülen görüşmeler, mutlu barış harekatını müteakip de devam etmiştir. Bizler bugün içinde bulunduğumuz süreç de dahil olmak üzere, Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye'nin desteğiyle Ada'da adil, kapsamlı ve kalıcı biz çözüme ulaşılması yönünde çabalarımızı sürdürmekteyiz."

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Tandoğan da 15 Temmuz 1974'te Rum-Yunan işbirliğiyle Kıbrıs'ta kanlı bir darbeyle Ada'nın Yunanistan'a bağlanmaya çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kıbrıs Barış Harekatı sayesinde, Kıbrıs Adası 41 yıldır barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Türkü 20 Temmuz 1974'ten itibaren kendi vatanında ve kendi bayrağının altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Uğruna kan dökülen, can verilen bu toprak artık Kıbrıs Türkü'nün öz vatanıdır. Kıbrıs'ta kazanılan vatan toprağı asla geri verilemez ve kaderine terk edilemez."