KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, açılış konuşmasında “Engelli kelimesinin kullanılması aslında bir şekilde ötekileştirmedir. Önlerindeki engelleri kaldırdığımız durumda engelli kelimesi artık gelişimde farklılık göstermiştir. Sevgili kardeşlerimizi tanımlamak için kullanılamaz” dedi.

Yeni dünya düzeni içerisinde bilişim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin mesafeleri ortadan kaldırdığını anlatan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, bu sayede eğitimden eğlenceye, bilgiden sağlığa kadar tüm süreçlerin her yerden yönetilebildiğine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, ortak çabanın, tüm bireylerin, dünyanın neresinde olursa olsun birbirine erişeceği, engellenemeyeceği, bilgi çağında ilerleyeceği bir noktaya ulaşmak olduğunu söyledi.

III. Engelsiz Bilişim Günleri,  Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliği ve Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu, Celal Bayar Üniversitesi koordinasyonundaki TC Engelsiz Bilişim Platformu, Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Yakın Doğu Enstitüsü organizasyonuyla gerçekleşti.

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(16).jpg

Kimler konuştu?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, DP Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu – Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Celal Bayar Üniversitesi’nden Mustafa Özhan Kalaç, KKTC Bilişim Derneği’nden Nihat Yılmaz, Center of Excellence bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eşbaşkanı Doç. Dr. Zehra Altınay, Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı,  Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan III. Engelsiz Bilişim Günleri’nin açılışında konuşma yaptı.

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(21).jpg

“Engel değil farklılık”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, açılış konuşmasında “Engelli kelimesinin kullanılması aslında bir şekilde ötekileştirmedir. Önlerindeki engelleri kaldırdığımız durumda engelli kelimesi artık gelişimde farklılık göstermiştir. Sevgili kardeşlerimizi tanımlamak için kullanılamaz” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, meseleyi “engel” değil “farklılık” olarak görmek gerektiğini söyledi, “Eğer bunu başarırsak farklılıkların ne kadar güzel olduğunu da görebiliriz” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan da engelli bireylerin toplumdaki yerinin, o toplumun medeniyet seviyesini belirlediğini anlattı.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu temsilcisi Günay Kibrit ise konuşmasında, Birleşmiş Milletler’in engellilerle yönelik ilgili sözleşmesinde yer alan hakların, ülkemizde de uygulanmasını istedi.

Ayhan Barış: “Bilişim ve engelsiz yaşam vazgeçilmezimiz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, “Engelsiz Bilişim Günleri”nin Kuzey Kıbrıs Turkcell için de son derece önemli olan “bilişim” ve “engelsiz yaşam” başlıklarını bir araya getirdiğini söyledi.

“Her iki başlık da bizim vazgeçilmezlerimiz arasında yer almaktadır” diyen Ayhan Barış, bilişimin, en genelde de teknoloji ve özellikle mobil iletişim ile internetin, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in en önemli gücü olduğunu söyledi.

Ayhan Barış, “Kuzey Kıbrıs Turkcell, kurulduğu günden itibaren teknolojideki liderliğini, sosyal sorumluluk işlerinde de benimseyerek ülkemizde “engelsiz yaşam” vizyonu ile birçok projeye imza atmıştır. İşte bu nedenle Engelsiz Bilişim Günleri’nde bir yandan teknolojinin önemini yeniden anımsarken, öte yandan sosyal sorumlulukta en önemli odağımız olan “engelliler”e yönelik böylesi anlamlı bir etkinlikte ilk yılından itibaren ana sponsor olarak yer almanın da mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, ortak çabanın tüm bireylerin, dünyanın neresinde olursa olsun birbirine erişeceği, engellenmeyeceği, bilgi çağında ilerleyeceği bir noktaya ulaşmak olduğunu söyledi.

Yeni dünya düzeni içerisinde bilişim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin mesafeleri ortadan kaldırdığını anlatan Ayhan Barış, bu sayede eğitimden eğlenceye, bilgiden sağlığa kadar tüm süreçlerin her yerden yönetilebildiğine dikkat çekti.

Ayhan Barış konuşmasında Kuzey Kıbrıs Turkcell’in engelsiz yaşam projeleri hakkında da bilgiler verdi.

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(1).jpg

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(3).jpg

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(4).jpg

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(5).jpg

3.-engelsiz-bilisim-gunleri-fotolar--(13)..jpg