Şenliğe Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Saat 13:00’de başlayan şenlikte Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile Cumhurbaşkanı Eroğlu birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra şenlik pastası kesildi ve  kokteyle geçildi. Kokteyl sonrasında konser, tavla ve dart turnuvaları  gerçekleştirilecek ve arzu edenler denize girecek.

AYDIN

Şenlik öncesinde Topçu Kurmay Albay Tayyar Aydın, basına bir brifing verdi.

Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit tarafından iletilen engeli vatandaşların denize girebilmesi için gerekli düzenlemenin tanınması ve onlara imkan sağlanması yönündeki talebinin KTBK tarafından uygun bulunduğunu ve Barış Sosyal Tesisleri, Gazimağusa Ordu Evi ile şehitliklerde engelli vatandaşların yararlanabileceği düzenlemenin yapılması emrinin verildiğini anlattı.

Bu kapsamda Barış Sosyal Tesisleri ile Gazimağusa Ordu Evi plajlarında engelli vatandaşların istifadesine yönelik engeli yolları, engeli araç park yeri, engelli duş, WC ve soyunma yeri ve engeli platformu inşa edildiğini dile getiren Aydın, engelli deniz aracı ve can yeleklerinin de temin edilerek vatandaşların istifadesine sunulduğunu kaydetti.

Aydın, “2014 yaz sezonu boyunca engelli dostlarımızın bizimle birlikte  bu tesislerden sağlanan kolaylıklar yoluyla istifade edebilmesi bizlere onların yaşama sevincine ortak olma ve kendi sağlığımızın kıymetini idrak etme fırsatı vermiştir” dedi.

KİBRİT

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, şenlikte yaptığı konuşmada coşku dolu bir ilke tanıklık ettiklerini söyledi ve bir adada yaşamalarına rağmen denizin bu yaza kadar hep uzaktan baktıkları bir manzara olmaktan öteye gidemediğini anlattı.

Yapılan düzenlemeler ile denizle kucaklaşmalarının sağlandığını ve bunun kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Kibrit, bu olayın diğer turizm tesislerine de örnek olmasını diledi.

Kibrit hedeflerinin hayatın her alanında dışlanmadan diğer bireyler gibi yaşamak olduğunu da anlattı. Kibrit hayallerini  gerçeğe dönüştüren Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na teşekkür de etti.

SAVAŞ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da, bu şenlikte engelli dostlarıyla bir arada olmak ve bir süreliğine de olsa engellerini aşmalarına ve her zamankinden daha iyi hissetmelerine katkı sağlamak adına toplandıklarını söyledi.

Engelli vatandaşların yaşam sevinçlerini kendileriyle paylaşmalarının bu etkinlikten elde edecekleri öncelikli kazançları olacağını ifade eden Savaş, TSK olarak geçmişte de günümüzde de engelli olmanın ne demek olduğunu, yaşamın bu engelli dostları için bazen ne derece zor olduğunu içlerindeki malul gazilerden dolayı en iyi anlayan kurumlardan bir olduklarını söyledi.

Engellilerin  da kendi yararlandıkları tesislerden kolaylıkla yararlanması için bir adım attıklarını ve bu tesisteki engelli bölümünü hizmete sunduklarını dile getiren Savaş bunun  kendileri için bir sevinç kaynağı olduğunu ifade etti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, yaşantının rutininde günlük faaliyetleri yaparken bunların sıradan göründüğünü, yürürken koşarken bunları yapamayanları  düşünerek onların önlerindeki engelleri kaldırmanın çok ulvi bir duygu olduğunu kaydetti. Siber, denizde yüzerken engellilerin bu ülkede denizde yüzemediğini düşünen ve bu konuda ne yapılabileceğini tasarlayan ve proje üretenleri candan kutladığını söyledi.

Bu projeyi ilk duyduğunda çok heyecanlandığını ve plajı olan belediyelerin de benzer düzenlemeleri yapmasını istediğini ifade eden Siber, Bafra’da benzer bir girişim başlatılmak üzere olduğunu söyledi.

Siber engellilerin yaşamları önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bir doktor ve bir baba olarak engellilerin ihtiyaçlarını ve engelli olmanın zorluklarını bildiğini kaydetti. Bu konuda hizmet arayışı içerisinde engellilerin yaşamlarını kolaylaştırma arayışı içerisinde olanları kutlayan  Eroğlu, “Ayaklarımızın izi kalmayacak ama tekerlekli sandalyelerimizin izi kalacak” sözünün her şeyi anlattığını belirtti.

Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için hükümetlere, vatandaşlara ve tüm kurumlara düşen görevler olduğunu belirten Eroğlu, Kolordu Komutanı’nın kendisine görev addettiği bu hususu en iyi şekilde uygulamaya koyduğunu söyledi ve harcanan emeklerin takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Yaşam içerisinde her türlü tatsızlık ve kazanın olabileceğini, kazalardan dolayı bazen insanlarda engeller oluşabileceğini kaydeden Eroğlu, “Bize düşen görevler bu konudaki hassasiyetlerimizi eylemlerimizle tamamlayarak engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaktır” dedi.

Belediyelerin kendilerine ait plajlarda da bu şekilde düzenlemeler yapmasının çok yerinde ve mutluluk verici olacağını dile getiren Eroğlu, böylelikle KKTC’nin değişik yerlerinde yaşayan engelli insanların denize daha kolay girebileceğini söyledi.