Açıklama Türkçe ve Rumca olarak iki dilde CTP Gençlik Örgütü adına Ongun Talat, EDON adına Hristos Hristofyas tarafından okundu.

Açıklamada, iki gençlik örgütünün barış ve adanın birleşmesine olan inancı yinelenerek, kararlaştırılan prensipler doğrultusunda Kıbrıs sorununa bir an önce kapsamlı çözüm bulunmasına dair istek dile getirildi.

Kıbrıs’ta yalnızca federal bir çözümün hem Kıbrıslı Türkler’in hem de Kıbrıslı Rumlar’ın refahını ve güvenliğini sağlayacak bir ortam oluşturacağı ifade edilen ortak açıklamada, emperyalizmin, milliyetçi ve şoven güçlerin Kıbrıs sorununun çözüm sürecindeki olumsuz rolleri kınandı ve buna bağlı olarak kurulacak olan Federal Kıbrıs devletinin NATO’nun garantörlüğü altında olmasını öngören fikirlere karşı olunduğu belirtildi.

BM parametrelerinde ve daha önce uzlaşılmış çerçevelerde kapsamlı bir çözüme ulaşmak için devam eden görüşmelere destek belirtilen açıklamada, önümüzdeki dönemde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençliğinin yakınlaşması için çalışılacağı da vurgulandı.

Açıklamada, “Hedefimizin nihai amacımız olan federal çözüme giden yolda gerekli araçları kullanarak adamızda barış inşa etmek olduğunu belirtiriz. Kıbrıslı gençleri adamızda barış ve birleşme için ortak mücadeleye davet ederiz. İnanıyoruz ki süreç, sadece Kıbrıs’ta barışı gerçekleştirmek için bir fırsat değil, tüm dünyaya yeni bir barış örneği göstermek anlamında önemlidir” ifadeleri kullanıldı.