Kutlamalar çerçevesinde KKTC İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Taksim Meydanı Atatürk Anıtı önünde tören gerçekleştirilirken; Konsolosluk himayesinde Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesisleri’nde resepsiyon düzenlendi.

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, Başkonsolosluk personeli, İstanbul’da faaliyet gösteren çeşitli derneklerin temsilcileri, Kıbrıs gazileri ve halkın katıldığı Taksim Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, anıta çelenkler sunuldu.

Törende, ayrıca KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer bir konuşma yaptı.

YÖNLÜER “20 TEMMUZ DÖNÜM NOKTASI”

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer yaptığı konuşmada, kahraman Kıbrıs Türk mücahidinin Türk Silahlı Kuvvetleri’yle omuz omuza savaşarak, can ve kanları pahasına gerçekleştirdikleri 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 41. yıldönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını kaydetti.

“20 Temmuz, adaya barışın gelmesinin, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşması ve varoluş mücadelemizin dönüm noktasıdır” diyen Yönlüer, Kıbrıs Türk halkı için bugünün anlamlının çok büyük olduğunu ifade etti. Yönlüer yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Rumlar, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni başından beri ENOSİS hayallerine ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak görmüşlerdir. Bu sebeple de 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, ancak 3 yıl yaşayabilmiş ve Kıbrıslı Türkler, 1963 yılında eşit ortak olduğu cumhuriyetin tüm organlarından zorla saf dışı bırakılmıştır. Rumlar Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerine yönelik sistematik ve kapsamlı saldırılarına başlamış, 20 Temmuz 1974’e kadar devam eden bu karanlık yıllarda Kıbrıs Türk Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Halkının her türlü desteğiyle direnmiş, mücadelesine birlik ve beraberlik içerisinde devam etmiştir.

Hepimizin çok iyi bildiği üzere, 15 Temmuz 1974’de Yunanistan’ın Ada’da yaptığı darbe girişimi neticesinde Türkiye uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkına dayanarak Kıbrıs Türk Halkını toplu kıyımdan kurtarmak amacıyla Mutlu Barış Harekatını gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin meşru müdahalesi sonucunda sadece Kıbrıs Türk Halkı değil, Yunan cuntasına karşı direnen Rumlar da kurtarılmış, Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir.

1968 yılından beri Birleşmiş Milletler çatısı altında kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla sürdürülen görüşmeler Mutlu Barış Harekatını müteakip de devam etmiştir. Bizler, bugün içinde bulunduğumuz süreç de dahil olmak üzere, Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye’nin desteğiyle Ada’da adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönünde güçlü desteğimizi sürdürmekteyiz. Ancak, Kıbrıs Türk Halkının 1963-74 yılları arasında yaşanan acı tecrübeleri unutması mümkün değildir ve aynı trajedileri bir kez daha yaşamak istememektedir. Varılacak çözümün iki kesimlilik, siyasal eşit statü ve iki eşit kurucu devlete dayalı yeni bir ortaklıkta yattığı yadsınamaz bir gerçektir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu olarak 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramının 41. Yıldönümü’nü coşkuyla kutladığımız bu önemli günde, Atatürk’ün manevi huzurunda saygı ile eğilir güçlü ve azimli halkımızın aydınlık geleceğe umutla bakmasında her zaman en büyük desteği aldığımız Türkiye Cumhuriyeti’ne, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine, Kıbrıs Türk Mücahidine ve Gazilerimize sonsuz saygı ve minnetlerimizi sunar; vatan toprağını asil kanlarıyla sulamış, canlarını bu kutsal amaç uğruna gözlerini kırpmadan feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anarız.”

İTÜ MAÇKA SOSYAL TESİSLERİNDE  RESEPSİYON

Resepsiyona ise, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Ulusoy, askeri ve sivil yetkililer, derneklerin  yöneticileri, gaziler ve  vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte, Başkonsolos Fahri Yönlüer ile Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray konuşma gerçekleştirdi.