Girne Antik Liman’ında yıllardan beridir yaşanan lağım sorunu ve çevre kirliliği bitmek bilmiyor. Duyarsız kişiler tarafından denize atılan çöpler su üstünde kötü bir görüntü yaratırken, restoranlara ait kanalizasyon borularından denize atan atık sular kirliliğe kirlilik katıyor. Antik limanda yıllardır süren çevre kirliliği dün bir kez daha gözler önüne serildi. Restoranlara ait patlamış borulardan akan kirli ve yağlı suların denize dökülmesi yüzeyde yağla kaplı bir görüntüye neden oldu. Limanda yaşanan kanalizasyon sorunu ve çevre kirliliği yıllardan beridir çözülemezken, Girne Belediyesi’nden alınarak 2009 yılında Turizm Bakanlığı’na bağlanan limandaki bakımsızlık yeni bir çalışmayı gündeme getirdi. Star Kıbrıs’ın elde ettiği bilgiye göre, bakanlığın çevre kirliliği ile baş edemediği bu nedenle liman temizliğini özel bir şirkete vermeyi düşündüğü öğrenildi. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Liman Hizmetleri Sorumlusu Hamit Topal, limanda yıllardan beridir yaşanan sorunlara bir çözüm bulunamadığını, kanalizasyon ve çevre kirliliği için önlem alınması gerektiğini söyledi. 

BİLİNEN MANZARALAR VARDI 

Denize atılan plastik şişeler, çöp torbaları, yiyecek ambalajları turistlerin en çok uğrak yeri olan Liman Bölgesi’nin çehresini bozarken, patlamış borulardan denize akan kirli sular yüzeyde yağ tabakası oluşturdu. Liman Hizmetleri Sorumlusu Hamit Topal, limanın korunma altına alınması amacı ile 2009 yılında Turizm Bakanlığı’na devredildiğini ancak o tarihten beridir limandaki sorunlar için tek bir adım dahi atılmadığını söyledi. 

ÇÖPLER KUTULARA DEĞİL, DENİZE 

Kordonboyu olarak bilenen mendirekte çöp kutuları olmadığını, oraya gezmeye gelen insanların çöplerini ya denize attığını ya da duvar kenarında bıraktığını kaydeden Topal, bu nedenle denizde çöp yığınları oluştuğunu ifade etti. Limanda faaliyet gösteren restoranların kanalizasyon sularının denize aktığını, konu ile ilgili belediye ile temasa geçtiklerini dile getiren Topal, yaşanan kanalizasyon sorununu dalgıç pompası motorunun çalışmasındaki aksaklığa bağladı. 

YAĞLI SULAR MOTORU BOZUYOR 

Topal, kanalizasyon atıklarını toplayan kuyunun dalgıç motorunun çalışmasında aksama yaşandığı zaman, boruların tıkandığını, bu nedenle sorunlar yaşandığını söyledi. Topal tek yapılması gereken şeyin ana kuyuları kontrol etmek ve dalgıç motorunun sağlıklı çalışmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Dalgıç pompası kısa bir süre öne değiştirildi ancak atık sularla birlikte mutfak yağlarının ve peçetelerin olması motorun çalışmasını engelliyor” dedi. 

BİR EKİP ŞART 

Limanda temizliği ve düzeni sağlayacak bir ekip kurulması gerektiğini kaydeden Topal, bu konuda Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını, temizlik yapmaları için üç işçi talep ettiklerini dile getirdi. Limandan Turizm Bakanlığı’nın, kanalizasyonlardan ise belediyenin sorumlu olduğunu kaydeden Topal, son günlerde denize akan kanalizasyon atıkları ile ilgili belediye yetkilileri ile temasa geçtiklerini ifade etti. Topal, yetkililerin gelip yerinde inceleme yaptıklarını ve en kısa sürede yaşanan soruna çözüm bulacaklarına dair söz verdiklerini açıkladı. Limanda temizliği ve bakımı konusunda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Topal, limanda faaliyet gösteren tüm işletmeleri kontrol altına alıp düzenli çalışacağı bir sistem oluşturulması gerektiğini vurguladı. 

TEMİZLİĞİ ÖZEL ŞİRKET DEVRALACAK 

Öte yandan Girne Belediyesi’nden alınarak 2009 yılında Turizm Bakanlığı’na bağlanan limandaki bakımsızlık yeni bir çalışmayı gündeme getirdi. Turizm Bakanlığı’nın çevre kirliliği ile baş edemediği, bu nedenle liman temizliğini özel bir şirkete vermeyi düşündüğü öğrenildi.