Başpiskopos Hrisostomos dün, Rum Lider Nikos Anastasiades tarafından yapılan bir bilgilendirmenin ardından, “anlaşma konusunda artık daha iyimserim” açıklamasını yaptı.

Bilgilendirmenin ardından açıklama yapan Hrisostomos, “BM aracılığında Kıbrıs görüşmelerinde ülkenin dikenli sorunu olan toprak konusunda anlaşmaya varılabileceği konusunda kendimi daha iyimser hissediyorum” dedi.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki gazetecilere açıklamalarda bulunan Hrisostomos, “Evet, Başkan’ın brifinginden sonra daha iyimserim diyebilirim, ancak kesinlikle çok sıkı pazarlık gerektiriyor” dedi.

“Elbette inanıyorum…”

Kıbrıs Rum tarafının, “toprak hedefini masada elde edip- edemeyeceği”  yönündeki soruya karşılık veren Rum Başpiskopos, “elbette inanıyorum” dedi.

Önemli ilerleme

Birleşmiş Milletler himayesinde, geçtiğimiz Cuma günü İsviçre’nin tatil beldesi Mont Pelerin’de bir araya gelen liderler, özellikle “dört konuda” ciddi ilerleme sağlamayı başardı.

Toprak konusunda “uzlaşı” aşamasına gelinmesine rağmen, Anastasiades, “bilgilendirme ve Yunanistan ile görüşme” için bir haftalık ara istedi.

Uzlaşı için

Kıbrıslı Rumlar, kriterler yanında, harita görüşülmesi için de bastırıyor. Rum heyet, bu sürecin sonunda beşli bir zirvenin toplanabileceğine yeşil ışık yakıyor.

Kıbrıslı Türkler, toprak kriterlerinin tamamlanması ile birlikte, harita ile eş zamanlı, “garantilerin görüşüleceği” beşli zirve tarihinin belirlenmesini istiyor. Harita ancak bu zamanda devreye girecek.

Toprakta da ilerleme

BM Kaynakları ve Rum basınına yansıyan yorumlarda, ‘toprakta uzlaşılabilir bir ilerleme’ sağlandığına işaret ediliyor.

Özellikle, kriterlerde yerinden olmuş kişilerin dönüş sayısı ile her kurucu devlet için toprak alanı ve kıyı şeridi yüzdeliği de masada.