Hüseyin Çiçek

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Çevre İşleri Müdürlüğü, son günlerde ülke gündemini meşgul eden önemli bir sorun olan çam kese böceğine karşı yürüttüğü 4 aylık etkin mücadeleyi başarı ile tamamladı. DAÜ Çevre İşleri Müdürü Rıza Cinkılıç’ın Diyalog muhabirine yaptığı açıklamaya göre uygulama ve denetim süreçlerini kapsayan yaklaşık 4 aylık zaman dilimi sonucunda 10 bin adet çam ağacı kontrol edilerek ortalama 10 bin 500 kese ağaçlardan toplandı. 

Kese böcekleri ile beslenen parazitler çoğaltıldı…

Mekanik mücadele kapsamında toplanan keselerin bulunduğu dallar etrafının su ile çevrili adacıklara yığılarak kese böcekleri ile beslenen parazitlerin çoğalmasına olanak sağlandığını belirten Cinkılıç, böylece biyolojik mücadele ile kese böceklerinin doğal düşmanlarının çoğaltıldığını ifade etti.

Kese böceği ile beslenen kuşlar kampüse çekildi…

Doğal mücadeleyi etkin kılmak amacı ile kese böceği ile beslenen kuşlarında kampüse çekerek etkin başarıya ulaştıklarını kaydeden Cinkılıç, mücadele süresince hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadığını, hiçbir canlıya zarar verilmediğini ve tamamen doğal yollar ile etkin sonuca ulaşıldığının altını çizdi.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz ay içerisinde Gazimağusa Bölgesinde bulunan Yeniboğaziçi İlkokulundan onlarca öğrenci okul bahçesinde bulunan çam ağaçlarının üzerindeki çam kese böceklerinden alerji olmuş ve hastaneye kaldırılmıştı.