İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından Edirne'den alınarak Başbakan Davutoğlu ile görüşmek için Ankara'ya giden Suriyeli sığınmacı temsilcileri, kamplarına döndü. Sığınmacı temsilcileri, Avrupa'nın kendileri için nihai kararı Çarşamba günü açıklayacağını söyledi.

Avrupa'ya gitmek hayaliyle Edirne'ye gelen ve güvenlik güçleri tarafından toplanarak tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanına yerleştirilen Suriyeli sığınmacıların temsilcileri Ankara'dan döndü. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından Ankara'ya giderek Çankaya Köşkünde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştürülen sığınmacı temsilcileri, kendileri için nihai kararın Çarşamba günü verileceğini söyledi.

"AVRUPA KARARINI ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLAYACAK"

Suriyeli sığınmacılar adına basın açıklaması yapan Fadi Alhuoussın, dün Ankara'ya giderek Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini belirterek şöyle konuştu: "İnşallah yüzde seksen gitmek için bir müjde olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na durumumuzu anlattık. Kendisi bize "Biz Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği temsilcilerine durumunuzu anlatacağız. Ancak biz aracıyız. Sizin için kararı Avrupa verecek. Avrupa ne karar verirse biz ona hazırız" dedi. Biz de durumumuzu anlattık. Yetkililer de durumumuzu dünyaya anlatacak. İnşallah bizim için müjdeli haber gelecek. Salı günü Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bizim için toplantı yapacağını öğrendik ve bizim için son karar Çarşamba günü çıkacak. Biz başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve bize yardım eden tüm büyüklerimize ve sesimizi dünyaya duyuran basın mensuplarına çok teşekkür ediyoruz."

"SURİYELİLERİN SESİ OLMAK İÇİN DÜNYA LİDERLERİNE MEKTUP YAZACAĞIM"

Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli sığınmacılarla görüşmesinin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugün ülkemizde bulunan Suriyeli sığınmacıların temsilcileri ile görüştüm. Pazartesi gününe kadar eylemleri sonlandırmalarını rica ettim. Suriyeli kardeşlerimiz seslerini dünyaya duyurdu. Artık normal hayata dönmeleri gerekiyor. Aylan bebeğin acısı hâla yüreklerimizde. O günden beri ben de, Cumhurbaşkanımız da dünya liderleri ile konuşup konuyu gündemde tutuyoruz. Suriyelilere kapısını açan ülkelere gitmek isteyenleri göndermeye hazırız. Ama maalesef bugüne kadar hiçbir ülkeden teklif gelmedi. Uluslararası toplumun kayıtsız kaldığı Suriyelilerin sesi olmak için dünya liderlerine mektup yazacağım. Özellikle kadın ve çocukların çektiklerini dile getirmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Suriyelilerin sesi olacağım. Türkiye, dünyanın gözlerini kapattığı Suriye'deki insanlık dramına asla sessiz kalmayacak."