Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’den su temini projesiyle ilgili KKTC’deki  inşaat işlerini yürüten yüklenici şirketin bazı konulara dikkat etmesi, ilgili yerel yönetimlerle istişare ederek işi yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, dün Gönyeli’de yaşanan sorunla ilgili söz konusu şirket yetkililerini çağırıp her belediyenin ve ülkenin bazı kuralları olduğunu ve bu kurallara  uymaları gerektiği konusunda hatırlatma  yaptıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, şirket yetkililerinin de, bu kurallara  mümkün olduğunca uymak durumunda olduklarını ve şimdiye kadar da bunu  yaptıklarını ifade ettiklerini kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin kendi kaynaklarıyla açacağı ihalelere Kıbrıslı Türk şirketlerin katılması ve bu ihalelerin Kıbrıs’ta yapılmasının esas olduğunu dile getirdi ve bütçesini  Türkiye’deki Vakıflar İdaresi’nin sağlayacağı ihalelerin Türkiye’deki ihale koşullarına bağlı olarak Türkiye’de açılamasının söz konusu olduğunu söyledi.  Başbakan Yorgancıoğlu Müteahhitler Birliği’nin konuyla ilgili tavrını tekrar değerlendirmesini de istedi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplandı.

Başbakan Yorgancıoğlu saat 11.30’da başlayan toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu ve basının sorularını yanıtladı.

DERNEKLER YASASI

Yorgancıoğlu, bugünkü toplantında diğer konuların yanı sıra uzun yıllardan beridir değişmesi beklenen Dernekler Yasası’nı günümüz koşullarına uyarlayacak bir yasa tasarısını değerlendireceklerini söyledi.

Çoğu derneğin yasanın güncellenmemiş olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını kaydeden Yorgancıoğlu, bazı konularda  istismara yol açan bazı sorunlar yaşandığını da söyledi ve bu yasa ile hem derneklerin günümüz koşullarında görev yapmasının sağlanacağını hem de bugüne kadar yaşanan istismarların önüne geçilmiş olacağını dile getirdi.

SU TEMİNİ PROJESİ İNŞAAT SÜRECİYLE İLGİLİ DÜN YAŞANAN SORUN

Yorgancıoğlu, “Gönyeli Belediyesi’nin dün su temini projesi  inşaat sürecinde dere yatağına yanlış bir müdahale olduğu iddiasıyla mühürleme yapması ve inşaatı sürdüren şirket yönetiminin ‘devletiniz bizi engelleyemez’ şeklinde bir söylemde bulunduğu iddiasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, herkesin hükümet dahil ülkeye gelecek suyla ilgili olumlu bir düşünce içerisinde olduğunu ve suyun ülkeye gelmesinin iki ülke hükümetlerinin imzaladığı bir uluslararası anlaşma çerçevesinde olacağını söyledi.

Yorgancıoğlu, bu anlaşma imzalandıktan sonra ihale sonucunda işi yürütmek için yüklenici bir firmaya görev verildiğini, firmanın da fiilen kendisine verilen koordinatlar çerçevesinde boru döşemesi yaptığını anlattı.

Beton yapıların muhtemel bir aksilikte suyun tahliye edilmesi amacıyla kurulduğunu dile getiren Yorgancıoğlu yüklenici şirketin bunu yaparken bazı konulara dikkat etmesi, ilgili yerel yönetimlerle istişare ederek işi yürütmesi gerektiğini dile getirdi.

Yorgancıoğlu dün Gönyeli’de bir sorun yaşandığı bilgisini aldıkları anda polisi arayarak göz altına alınan belediye  çalışanlarının  serbest bırakılmasını sağladıklarını ama aynı zamanda bütün tarafları masaya çağırarak bu sorunun  aşılması için görüşme yapmalarını  istediklerini anlattı.

“ŞİRKETE KURALLARA UYMALARI  GEREKTİĞİNİ HATIRLATTIK”

Yorgancıoğlu, bugün de söz konusu şirketin yetkililerini ve buradaki sorumlusunu  çağırıp her belediyenin ve ülkenin bazı kuralları olduğunu bu iş yürütülürken ve bu kurallara  uymaları gerektiği konusunda hatırlatma  yaptıklarını anlattı.

Şirket yetkililerinin de bu kurallara  mümkün olduğunca uymak durumunda olduklarını ve şimdiye kadar da bunu  yaptıklarını ifade ettiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, “devletiniz  bizi engelleyemez” şeklinde bir söz sarf etmediklerini, “belediyenin burayı mühürleme hakkı yok” dediklerini de kendilerine söylediklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, bu tür sorunların önceden hissedilerek ilgili kurumlarla görüşülüp çözülmesi gerektiğini, bu  noktaya  taşınmasının kimseye faydası olmadığını da dile getirdi ve şirketten bu tür konularla ilgili önceden gerekli mercilerle temas kurmasını istediğini belirtti.

VAKIFLARLA AİT İHALELER KONUSU

Müteahhitler Birliği’nin Vakıflar’a ait konulardaki ihalelerin  Ankara’da açılması konusunda imzalanan protokole  karşı duruşu ve bu konuda eylem yapacak olmalarını açıklamalarıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine ise Yorgancıoğlu, “Öncelikle işin doğrusunu ifade etmek lazım. Burada Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin kendi kaynaklarıyla açacağı ihalelere bizim şirketlerimizin  katılması ve bu ihalelerin Kıbrıs’ta yapılması esastır . Bunda bir sıkıntı yoktur” dedi.

Yorgancıoğlu, bütçesini  Türkiye’deki Vakıflar İdaresi’nin sağlayacağı ihalelerin Türkiye’deki ihale koşullarına bağlı olarak Türkiye’de açılamasının söz konusu olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu, “Yoksa bizim Vakıflar İdaremizin  burada yapacağı yatırımlarla ya da restorasyonla ilgili olarak Türkiye’de ihaleye çıkılması  söz konusu bile olamaz” dedi.

Yorgancıoğlu “kritik noktayı” da şöyle açıkladı: “Bizim bütçemize konmayan ve bütçesi Türkiye’nin vakıflar kurumundan ayrıca sağlanacak ve hem KKTC’den hem de TC’den yetkililer katılacak ve bu, eski eser tabir edilirse,  Türkiye Vakıfları  bunun kaynağını ayrıca karşılayacak diye mutabakata varılan konularda olacak”

Bu konunun   Müteahhitler Birliği tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, “Yoksa tabiî ki bizim vakıflarımız kendi  kaynakları ile herhangi bir  yeri restore edecek ya da ihale edecek ise ne münasebet de yurt dışında ihaleye çıkılacak bunlar için Kıbrıs’ta ihaleye çıkılacak. Bu ne bizim bütçemize ne de yatırım bütçemize konan ve TC Vakıflar İdaresi’nin ayrıca kaynak ayırarak restore etmeyi düşündüğü ihaleler içindir” dedi.

GKRY’NİN GEÇİŞLERDEKİ YOĞUN ARAMALARI

Avrupa’daki terör olaylarından dolayı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin  Kuzey’den Güney’e geçiş kapılarında yoğun aramalar yapmasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine de Yorgancıoğlu, Rum tarafının  bazı konuları abartma ve sanki da Türk tarafından tehlike gelecekmiş gibi gösterme adına böyle bir davranış içinde olabileceğini  kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Ben merak ederim acaba Larnaka, Baf Hava Alanı ya da Limasol Limanı’ndan giren  turistler için de aynı yoğun aramayı yapar mı. Eğer yapıyorsa burada ciddi bir durum vardır. Ama şunu söylemek isterim ki bir tehlike sezildiği anda  bizim  güvenlik güçlerimiz de böyle bir hassasiyet gösterecektir” dedi.