Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Başbakanlık bütçesini 79 milyon 378 bin 500 TL olarak oyçokluğuyla kabul etti.

Başbakan Ömer Kalyoncu, su konusunun kendileri açısından tartışılacak bir konu olmadığını, Türkiye yetkilileriyle temaslarda bulunduklarını ve ileriki günlerde Türkiye’ye gidip konuyu bağlayacaklarını söyledi.

TÖRE

Başbakanlık bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, Başbakan’ın birinci görevinin KKTC’nin başbakanı olduğunu aklından çıkarmaması olduğunu söyledi.

Töre, Su yönetimi yüzünden TC ile ilişkilerin sulandığını ileri sürerek, “Biran önce çözüm olsun da bu sıkıntılardan kurtulalım diye bir düşünceye girilmemesi lazım” dedi.

Ülke genelinde ciddi sorunlar olduğuna dikkati çeken Töre, geçmişten kalan sıkıntıların çoklu bir hükümet olmasına rağmen hala çözümlenemediğini söyledi.

Töre, “Devletsek devleti en iyi şekilde yansıtacak kurumlarımız olduğuna inanan bir insanım. Cezaevi çok eskidir neden yenilenmiyor. Mahkeme binaları da eski onların da yenilenmesi gerekir” dedi.

“Olası bir çözümde mallar KKTC Koçanını tutan mı, yoksa 1974 öncesi koçanını tutanın mı olacak?” diye soran Töre, bu konuda bilgi karmaşası yaşandığına dikkati çekti.

Töre, suyun Kıbrıs’a gelmesinin önemli olduğunu fakat suyun geçeceği yolların da ayrı stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, konuşmalara atfen Kamu Reformu yasasının en önemli yasalardan biri olduğunu söyleyerek, bu yasanın hep ertelendiğini kaydetti.

Hükümet programında kamu reformunun geçmesi için 6 ay bir süreden bahsedildiğini belirten Gündüz, tasarının neden geçirilmediğini sordu.

Müşavirlerin çalıştırılmamasını da eleştiren Gündüz, müşavirlerin müsteşar atanarak devlete maddi zarar getirildiğini belirtti.

DİNÇYÜREK

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek ise, devlete yapılan istihdamların orgazisazyonların Başbakanlıktan geçtiğini dile getirerek, son yıllarda yapılan istihdamların yanlış olduğunu savundu.

Devlette ihtiyaç duyulan ve çağın ihtiyaçlarına bakıldığı zaman  nokta atışlı istihdamlar yapılması gerektiğine dikkat çeken Dinçyürek, Türkiye ile yapılan protokole bakıldığında 360 sayısının üzerinde olmaması gerektiğini fakat esas ihtiyaç duyulan kadrolara istihdam yapılmadığını kaydetti.

Dinçyürek, nokta atışlı istihdamlarla devletin devamlılığının daha kolay yapılabileceğini söyleyerek, daha bilinçli istihdam yapılması gerektiğini vurguladı.

E –devlet konusunda KKTC’nin geri olduğunu ve bu konuda hükümetin başkanı olarak Başbakan’ın önemli bir misyonu olduğunu düşündüğünü dile getiren Dinçyürek, e -devlet konusunda, teknik, program, insan kaynakları, gerekli donanımın süratle yapılması gerektiğini ve Başbakan’dan hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Reformlar konusuna da değinmek istediğini söyleyen Dinçyürek, kamu reformunun geçeceğini, geçtiği gün de halkın siyah beyaz bir beklentisi olmaması gerektiğini söyleyerek,  reformların hayata  geçtikten sonra zaman içinde daha aktif hale geleceğinin bilinmesi gerektiğini belirtti.

Geniş tabanlı bir hükümetin bu ülkenin ihtiyaç duyduğu reformları yapamaması halinde hangi hükümetin bu reformları yapacağının sorulması gerektiğini dile getiren Dinçyürek, ülkenin reformlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Eğitim, sağlık, tarım, yüksek öğrenim gibi birçok konunun reforma ihtiyacı olduğunu söyleyen Dinçyürek, sadece kamuda reform değil her sektöre bu reformların ihtiyaç olduğunu ve bunun da bu hükümetten beklendiğini belirtti.

Doğru reformların meclise gelmesi halinde muhalefet olarak bu reformlara destek vereceklerini söyleyen Dinçyürek, reformlar konusunda hep birlikte enerji harcanması gerektiğini kaydetti.

OĞUZ

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz da, müşavirler konusunda yapılan konuşmalara atıf yaparak, bugün müşavirlerin havuzdan atanmasını eleştirenlerin geçmiş dönemde ne yaptıklarının bilindiğini kaydetti.

Şuanda müşavir yaratılıyor şeklindeki konuşmaların doğru olmadığını dile getiren Oğuz, bunu hükümet programına yazarak yeni müşavir yaratmadıklarını kaydetti.

Kamu reformu yasasında yapılan çalışmaların dört dörtlük veya hatasız olup olmayacağının ise ancak uygulamaya konulduğunda görüleceğini söyleyen Oğuz, kamuda ilk zihniyetlerde reform yapılması gerektiğini kaydetti.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu, su meselesi ve çiftçilerin ne zaman ödeneceği konusunda bilgi vermek istediğini söyleyerek, su konusunun kendileri tarafından tartışılacak bir konu olmadığını, Türkiye yetkilileriyle temaslarda bulunduklarını ve ileriki günlerde Türkiye’ye gidip konuyu bağlayacaklarını söyledi.

 Su konusunun önemli bir konu olduğunu, suyu kullanıp ödememe gibi bir durumunun olmaması gerektiğini, her eve ödemeli sayaçların takılacağını ve kullanıma göre ödeme yapılacağını dile getiren Kalyoncu, bundan sonra toplumun kendi değerlerine sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Çiftçilerin ödenmesinde sıkıntı olduğunu fakat TÜK’ün geçmişten kalan borçlarından dolayı borçlanamadığını söyleyen Kalyoncu, yarın Bakanlar Kurulu’nda konunun görüşülerek ödemelerin bir noktaya bağlanacağını ve yılbaşından önce gerçekleşeceğini düşündüklerini kaydetti.

BRT’nin Başbakanlığa bağlı olmasından dolayı da yayıncılığın eleştirildiğini dile getiren Kalyoncu, basın yayın alanında KDV’ lerin sıfıra düşürüldüğünü bundan dolayı da gazetelerde çalışanların işsiz kalmasının önlendiğini kaydetti.

Kalyoncu, Uydu konusunda ise karasal yayına geçilmesi için gerekli tertibatın alınacağını söyledi.

Başbakanlığa bağlı fonların iki tane olduğunu ve bir fon bir de döner sermaye bulunduğunu söyleyen Kalyoncu, “Bunların kullanımının da kimin eli kimin cebinde belli değil” şeklinde olduğunu, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun bu alanda görevli olduğunu ve bu alanlarda denetlenmelerin yapıldığını belirtti.

Başbakan, federasyonlara verilen paraların nerelere gittiğini takip etmeye çalıştıklarını da belirterek, devletten para akan yerlerin sıkı denetlenmediği sürece problem olduğunu söyledi ve “Biz de denetim özürlü bir devlet olduğumuz için sık sık sorun yaşıyoruz” dedi.

Hava sporları federasyonun Başbakanlık Denetlem Kurulu tarafından denetlenmeye başlandığını da açıklayan Başbakan, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kaymakamlık ve polisle birlikte çalışmaların devam ettiğini dile getiren Kalyoncu, her bölgedeki polis ve kaymakamlığın destek vererek uyuşturucu konusunda çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Bu komisyonun bütçesinin 50 binden 120 bine yükseltilmesinin çok önemli bir artış olmadığını dile getiren Kalyoncu, birimin yasalarının da gündeme peyder pey geldiğini ve gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması için gereli çalışmaların yapılacağını belirtti.

Maliye Bakanlığı tarafından tasarruf edilen her kuruşun faiz destekli kredilere dönüştüğünü dile getiren Kalyoncu, ihtiyat sandığının tasarruflarının bu alanlarda kullanıldığını ve “göç yasası” ile meydana gelen anomalilerin düzeltilmesi, özel sektördeki çalışanların da haklarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Başbakanlığın 35 kişiyi, kamu reformunda da yer alan bakanlıkların strateji belirlemelerine yönelik  olarak istihdam edildiğini dile getiren Kalyoncu, istihdam edilenlerin konunun uzmanı olarak çalışmalarda kullanılacağını kaydetti.

Başbakan olduğundan bu yana Kamu Hizmet Komisyonu çerçevesinde istihdam yapıldığını, bir de polis alımları olduğunu dile getiren Kalyoncu, bu alımların hiçbirine müdahil olunmadığını kaydetti.

Yeni müşavir yaratmama konusunda da gerekli titizliği gösterdiklerini dile getiren Kalyoncu, sadece BRT’nin müdürü konusunda yapılan atamada müşavir olmayacağını kaydetti.

E -devletin başbakanlığa bağlandığını ve yönetim kurulunun şuanda gerekli çalışmayı sonuçlandırmak üzere olduğunu söyleyen Kalyoncu, halk danışmanlık merkezine çok sayıda başvuru olduğunu bu sayının daha az olmasını temenni etti.

Personel Dairesi’nin her daireyi kontrol etmesi gerektiğini de söyleyen Kalyoncu, kamu yönetiminin insanlara eşit muamele etmesi ve zamanında müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Kalyoncu ayrıca, mutlu olunabilmesi için insanların eşit ve adil muamele görmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Başbakanlık bütçesi 79 milyon 378 bin 500 TL olarak oyçokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın bütçesinin görüşülmesine geçildi.