Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Lefkoşa Bölge Müdürlüğü tarafından bugün Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nda ilk kez “Yangınlarda Tahliye Eğitimi ve Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre tatbikata Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş ve bakanlık personeli katıldı.

Her an bir afete maruz kalınması düşünülerek yangınlarda hayatta kalabilmek için nasıl davranılması gerektiği ve sonrasında nasıl tahliye edileceği ve meydana gelen yangınlara nasıl müdahale edileceği senaryo sırasına göre uygulamalı olarak gerçekleştirildi.

Tatbikat havadan görüntü kaydeden “Multi Copter” isimli helikopter kamerası kullanılarak görüntülendi.

Afet Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı gereği; Başbakan Yardımcılığı’nda çıkan yangın nedeniyle, personelin güvenli alana tahliyesi, yangın nedeniyle paniğe kapılarak bakanlığın üst katlarında mahsur kalan personelin kurtarılması, kafeteryada tutuşan tüpe müdahale, bir varil içinde yanan tahtaların yangın söndürme cihazı kullanılarak söndürülmesi, araç altında kalan bir kişinin kurtarılması senaryo dahilinde icra edildi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, tatbikat sonrasında yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcılığı binasının ahşaptan yapıldığını, bu nedenle olası bir yangın durumunda tedbir alınması amacıyla personelin bilgilendirilmesi için Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile işbirliği yaptıklarını söyledi.

Denktaş, personelin daha bilinçli, daha rahat ve huzurlu bir şekilde çalışması için böylesi bir eğitim ve tatbikat düzenlediklerini belirtirken, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş’a ve Sivil Savunma Teşkilatı Lefkoşa Bölge Müdürü Yusuf Çelik’e teşekkürlerini sundu.

ÇELİK

Sivil Savunma Teşkilatı Lefkoşa Bölge Müdürü Yusuf Çelik ise yaptığı konuşmada Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı olarak tüm kurum ve kuruluşlarda eğitim ve tatbikatlar düzenlediklerini belirterek olağan üstü durumlara vatandaşların hazırlıksız yakalanmaması için çalıştıklarını söyledi.

Her hafta bir okulda ve bir köyde eğitimler düzenlediklerini de kaydeden Çelik, bireyleri bilinçlendirmek ve tedbir almalarını sağlamak amacımızdır diyerek, afetlerin insanları öldürmediğini, tedbirsizliğin insanları öldürdüğünü ifade etti.

Yusuf Çelik ayrıca geçtiğimiz gün Sivil Savunma Teşkilatı’nın envanterine giren Multi Copter’in (havadan görüntü alan helikopter kamera) devreye girdiğini ve havadan görüntü alıp anında müdahale yapabilmek için yeni bir atılım yaptıklarını da söyledi.

1426255262.jpg

1426255281.jpg

1426255298.jpg

1426255205.jpg