CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Manisa'daki paralel yapı operasyonunda başörtülü kadınlara kelepçe takılması olayı ile ilgili Manisa Valiliği'nin yaptığı açıklamaları eleştirmesini; gecikmeli ve toplumsal baskı karşısında mecburiyetten söylenmiş ifadeler olarak gördüğünü savundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Manisa'daki paralel yapı operasyonu sonrası yaptığı açıklamaları değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında eleştirilerde bulundu. Manisa Adliye Sarayı önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, "36 saat önce bütün Türkiye'de başörtülü kadınlara takılan kelepçe gündem olduğundan bu konuyla ilgili Manisa Valiliği'ndeki bir ifadeyi fark etmiş ve onun üzerinde Sayın Vali'ye "kaş yaparken göz çıkarıyorsunuz, bunu düzeltin" diye talepte bulunmuştum. Açıklamada, kelepçeli gözaltının hukukun genel ilkelerine uygun olmadığını söylerken, hele de toplumda daha muteber olan başörtülü kadınlara uygulanmasını ayrıca eleştiriyordu. Yani başörtüsüz kadınları muteber kılmayan, başörtüsüz kadınların toplumdaki imajının başörtülü kadınlara göre daha kötü olduğunu söyledi. Dedik ki, "lütfen bunu düzeltin. Çünkü bu açıklama kaş yaparken göz çıkarıyor." İyi niyetle ama dil sürçmesi olarak söyleselerdi olurdu. Sonra anladık ki şecaat arzederken sirkatin söylüyorlarmış. Bu fevkalade yanlış bir durum. Bu dakikaya kadar 36 saat geçti üzerinden bir açıklama yok. Sayın Vali "bu konuda konuşmayacağım" diyor. Sayın Vali, bu ifadelerine açıklama getirmiyorsa sorumluluk Valinin sıralı amirlerindedir, İçişleri Bakanı'ndadır, Başbakan'dadır. Sayın Vali sorumluluklarını yerine getirmediyse onlar sorumluluklarını yerine getirmeliler. Cumhuriyet Halk Partisi olarak burada boş durmayız. Bunun peşini bırakmayız" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın Manisa Valisi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Özel, "Bugün grubumuz adına Ankara milletvekilimiz de önemli bir girişimde bulundu. Bu konuda suç duyurusunda bulundu. Bunu adli yönden takip edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

"HERKES SORUMLULUĞUNU BİLECEK VE SORUMLULUĞUNA GÖRE DAVRANACAK"

Herkesin bu şehrin muhabbetine ve şehrin nezaketine uygun davranması gerektiğini vurgulaya Özel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçmişte Manisa'da işkenceci polisler davası görülmüştü. O günün emniyet müdürü ve valisi şuanda yok ama Manisa'ya o kara lekeyi yapıştırıp gittiler. Şimdi gördüğümüz noktada bu emniyet müdürü gitti, belki vali de gidecek. Eninde sonunda biz Manisa'da kalacağız ama Manisa böyle kötü olaylarla anılmaya devam edecek. Herkes aklını başına toplasın. Bu şehir kamu yönetiminin başkentidir. 6 padişahı yetiştirmiştir. Çok önemli siyasi adamları çıkarmıştır. Bu şehrin muhabbetine ve nezaketine uygun davranmalıyız. Seçim sonuçlarında ikinci parti olabiliriz, biz yapıcı muhalefet görevimizi yapacağız. Kimse Cumhuriyet Halk Partisi'nin olduğu yerde bir takım değerleri bir takım insanları aşağılamak, onları ötekileştirmeyi hak görmesin. Buna izin vermeyiz. Herkes sorumluluğunu bilecek ve sorumluluğuna göre davranacak. Manisa, onların serbestçe at koşturduğu ve siyaseten kayrıldıklarını, korunduklarını düşünerek, bir kısım insanlara hakaret yağdırabilecekleri bir yer değil."

"BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI GECİKMELİ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Manisa'daki paralel yapı operasyonu sonrası yaptığı açıklamaları değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Sayın Başbakan'ın bu konuda yapmış olduğu değerlendirmeleri, gecikmeli, toplumsal baskı karşısında mecburiyet karşısında söylenmiş ifadeler olarak görüyorum. Eğer başbakan samimiyse ilk dakikalarda buna müdahale etmeliydi. Halen vali inat ediyor sözlerini düzeltmemekte, geriye almamakta. Vali bu sözlerini düzeltmiyorsa gerekli düzeltmeyi yapmak Başbakan'a düşüyorsa, Başbakan sadece bunu söylemeyecek, idari olarak da gereğini yapacak, bunu bekliyoruz. Biz kutuplaşmayı düşürelim, toplum birbiriyle kucaklaşsın dedikçe siyasiler eliyle yaratılan kutuplaşma yetmezmiş gibi şimdi de valiler eliyle toplum kutuplaştırılmaya çalışılıyor. Bu çok yanlış" dedi.